Oulun tuomiokirkko on yksi Sebastian Tynkkysen lempipaikoista. Kuva: Anni Kinnunen

Syntien taloon Jumalan tahdosta

23.2.12

Kun 22-vuotias oululainen Sebastian Tynkkynen asteli syksyllä televisiossa Big Brother -taloon, moni ajatteli, ettei uskovainen poika kovin pitkälle moisessa ympäristössä pötki. Ohjelmahan on tullut tunnetuksi villeistä bileistään, alastomuudesta ja kahdenvälisistä intiimeistä hetkistä, eli kaikesta siitä, mitä Jumalaan turvaava nuori yrittää vältellä.
   Niin kuitenkin kävi, että alkuhämmennyksen jälkeen katsojat pitivät Sebastiania yhtenä suosikeista vedonlyöntitoimistoja myöten, ja hänen erilaisuutensa vetosi äänestävään yleisöön. Sebastian putosi kisasta vain viikkoa ennen finaalia.

Syntisten talo
ja Bible Boy

Nykyään BB-Sebastianina yleisesti tunnettu oululainen nuorimies näki vuosi sitten seitsemän kertaa saman unen: hänet eristettiin BB-taloon. Tätä aiemmin hän oli luvannut, että kulkisi elämässään aina sinne, minne Jumala hänet haluaisi ohjata, vaikka sitten ”syntisten taloon”.
   – Tiesin, että oli tullut aika hakea taloon. Yritin aluksi keksiä tekosyitä, miksi en voisi mennä. Mooseksen tyyliin kerroin, kuinka inhimillisine ominaisuuksineni en kelpaisi noin suureen tehtävään, vaan siihen löytyisi kyllä joku täydellisempi kristitty. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, että oli tullut aika valjastaa maallinen tuotanto julistamaan ilosanomaa, Sebastian kertoo.
   Niin hakemus lähti ja hänet valittiin ohjelmaan. Viime syksy muutti elämän.
   – Suhtautumiseni Jumalaan muuttui. Tajusin, että Hän ei ole kuka tahansa herra, eikä se mitä Hän haluaa lapsilleen antaa, ole vain yksi vaihtoehto monien hyvien rinnalla.
   – Juopottelun, irtosuhteiden, huutamisen ja selän takana puukottelun jälkeen ymmärsin, että pelastuksen lahja, minkä Jumala on antanut, on säästänyt minut monelta asialta, joilla olisi selvästi negatiivinen vaikutus elämääni.
   Talossa lempinimen Pastori saanut Sebastian kertoo BB-etuliitteen muuttuneen katsojien suussa usein sanoiksi Bible Boy, eli raamattupoika.
   Kun muut asukkaat tanssivat bikineissään alkoholin voimalla, Sebastian vetäytyi usein omiin oloihinsa rukoilemaan tai laulamaan hengellisiä lauluja. Usko antoi voimaa vaikeina hetkinä.
   Sen sijaan, että katsojat olisivat pitäneet Sebastiania tylsänä ilonpilaajana, he ottivat erilaisen henkilön vastaan positiivisena vaihteluna jo kaikelle nähdylle.
   – Palautetulva antoi ymmärtää, että talossa viettämäni aika sai katsojat miettimään omia arvojaan elämässä. Ihmisiä on lähtenyt seuraamaan Jeesusta ja moni on tehnyt elämäntaparemonttia, Sebastian iloitsee.

Ripari
ja rippari

Sebastian ei halunnut finaaliviikolle, vaan rukoili putoavansa viikkoa ennen. Näin tapahtuikin.
Voiton vei Janica, strippari, josta tuli Sebastianille talossa hyvin läheinen.
   Talossa ja sen ulkopuolella naureskeltiin tälle ”riparipojan ja ripparitytön” ystävyydelle, mutta ystävyys on kantanut myös tv-kameroiden sammuttua. Romantiikkaa ei kuitenkaan ole ilmassa.
   Stripparin voitto kuvaa tositelevisiomaailman arvoja, mutta on muistettava, että ohjelman ”hahmot” ovat paljon muutakin kuin heille yksipuolisesti annettu leima. Janicalla on myös toinen työ ja lisäksi hän on äiti.
   – Ihmisten on joskus vaikea ymmärtää, että emme ole mitään television luomia hahmoja, vaan ihan normaaleja ihmisiä. Parhaiten tämän huomaa tuntemattomien ihmisten keskellä. Jouluostoksilla monen leuka loksahti, kun kävelin ohitse.
   Tv-julkkista ei aina osata mieltää ruudun ulkopuolelle. Rotuaarilla vastaan tallustava Sebastian saattaa aiheuttaa voimakkaitakin reaktioita. Televisiossa olleesta voi helposti tulla ihmisten mielessä suurempaa, kuin hän oikeasti onkaan.
   – Kun minusta tullaan ottamaan kuvia tai kysymään nimikirjoitusta, pyydän yleensä vastavuoroisesti kysyjän nimikirjoitusta, jotta hän osaisi suhtautua minuun oikealla tavalla: tavallisesti. Mehän olemme hänen kanssaan molemmat yhtä erityisiä ihmisiä – nimikirjoituksen pyytämisen arvoisia.
   Täydellinen tavallisuus ei kuitenkaan enää onnistu. Vaikka media on jo vähitellen alkanut hellittää haastattelupyyntöjen suhteen, arki ei ole enää samaa kuin ennen.
   – Julkisuudesta on ollut vain etua edustamieni asioiden eteenpäin viemisessä, ja haluan tulevaisuudessa nousta barrikadeille hyvien kristillisten arvojen vuoksi, sillä ne todellakin kantavat, Sebastian sanoo.
   Ja arvomaailmaan mahtuu hyvin myös ystävyys Janican kanssa.
   – Joillekin tämä saattaa kuulostaa rajulta, mutta voin koko sydämestäni todeta minulle olevan suuri kunnia saada olla stripparin ja pornotähden ystävä.

Yksi tie,
monta keinoa

On olemassa ihmisiä, joiden mielestä uskonveljen paikka ei ole tositelevisio-ohjelmassa.
   Sebastianin mukaan kristityt ovat kuitenkin kutsuttuja viemään evankeliumia eteenpäin, myös BB-talossa. Hän myös kannustaa muita uskovia nuoria hakemaan asukkaaksi, mikäli nämä kokevat kestävänsä paineet ja yksityisyyden menettämisen, ja motiivina ohjelmaan lähtemiseen on hyvän sanoman julistaminen.
   – Markuksen evankeliumin luvussa 2 kerrotaan Jeesuksen viettäneen aikaa syntisten talossa, mistä tekopyhät fariseukset olivat näreissään. Jeesusta ulkokultaisten ihmisten mielipiteet eivät kuitenkaan rajoittaneet, vaan Hän tiesi tarkasti mitä teki. Hän kiteytti toimintansa perusteet hienosti: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat”.
   Sebastianin asukkaana olo aiheutti paljon arvokeskustelua. Hänen mieltään lämmittää erityisesti, kun epätodennäköiset henkilöt tulevat jututtamaan: ateistit ja erotiikkatyöläiset ovat tulleet kertomaan, kuinka heidät on saatu ajattelemaan Jumala-suhdetta uudestaan.
   Hän kokee olevansa etuoikeutettu, mikäli voi tarjota suuntaa etsivälle nuorelle opastusta Jumalan luokse. Tällaisille nuorille hänellä on viesti.
   – Taivaaseen johtaa vain yksi tie, Jeesus Kristus. Elämässä on tiivistettynä tästä kyse. Kun sinä otat askeleita Jumalan suuntaan, Hän on luvannut myös lähestyä sinua. Aloitteen Hän teki sinulle jo 2 000 vuotta sitten ristillä. Mikäli tätä sanomaa jakaa viihdeohjelman välityksellä, voiko se olla väärin?

Kiusaamista
vastaan

Sebastian valmistuu opettajaksi parin vuoden kuluttua. ”Julkkisopen” maine ei pelota.
   – Varmaan aluksi lapset kuuntelevat minua tarkemmin ja käyttäytyvät paremmin, mutta kyllä alkuhohdon jälkeen minunkin tulee ansaita auktoriteettini.
   Julkisuus kantaa silti tälläkin saralla. Sebastian haluaa puhua koulukiusattujen puolesta, niin työssään opettajana kuin mediassakin.
   – Koulukiusaamisen takia liian monen nuoren itsetunto murretaan ja vaikutukset ovat kauaskantoiset. Kasvatusalalla koulukiusaamisesta puhutaan paljon, mutta käytännössä toimenpiteet sen kitkemiseksi ovat olemattomat. Toivon julkisuuteni avulla saavan tämän asian paremmin ihmisten tietoisuuteen, Sebastian pohtii.
   Keinoja vaikuttamiseen on monia. Yksi niistä olisi esimerkiksi seuraavien seurakuntavaalien yhteydessä, mutta Sebastian ei ole vielä valmis kertomaan kantaansa osallistumisestaan. Tulevaisuus näyttää, minne tie johdattaa.

Teksti: Maria-Melina Väyrynen
Kuvat: Anni Kinnunen

Printtaa juttu itsellesi näköisversiona!

Artikkeli on osa lehteä 7/2012