Aloite puuttui virkamiestyöhön

15.3.12

Yli puolet Oulun seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsenistä allekirjoitti maanantaina aloitteen, jossa he vaativat, että luottamushenkilöt pääsevät mukaan sorvaamaan uutta seurakuntayhtymän rakennemallia.
   Rakennemalli on tekeillä, koska ensi vuoden alussa Haukiputaan, Oulunsalon ja Kiimingin seurakunnat liittyvät Oulun seurakuntayhtymään.
   Luottamushenkilöiden mukaan Oulun seurakuntayhtymässä on valmisteltu muutaman henkilön virkamiestyönä seurakuntayhtymän rakennemallia. Valmistelu on luottamushenkilöiden mukaan kiristänyt työilmapiiriä.
   Aloitteen 26 allekirjoittajan joukossa on jäseniä kaikista valtuustoryhmistä. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on Mikko Jämsä, jonka mukaan tietoa rakennemallista ei ole juuri tullut luottamushenkilöille. Jämsä kuuluu Toimivat seurakuntalaiset -ryhmään.
   – Olemme asialinjalla ja herättelemme avoimuuteen, hän sanoo.
   Jämsän mukaan valtuutetut haluavat, että heidät pidetään ajan tasalla ja että henkilöstöä kuullaan rakennemallia suunniteltaessa.

Luottamushenkilöitä
virkamiesten lisäksi

Jämsä korostaa, että aloitteessa on kyse yksittäisten valtuutettujen kannanotosta. Aloitteen jättämisestä ei ole tehty ryhmäpäätöksiä. Valtuustossa on kaikkiaan 51 jäsentä.
   Luottamushenkilöt esittävät, että tilanteen parantamiseksi nimitetään valmistelutyöryhmä, johon kuuluisi nyt asiaa valmistelevien virkamiesten lisäksi seurakuntayhtymän luottamushenkilöitä yksi jäsen kustakin valtuustoryhmästä sekä heille varajäsenet. Valtuustoryhmät nimeäisivät itse omat jäsenensä.
   Luottamushenkilöt ehdottavat myös, että nimetty työryhmä valmistelee yhtymän organisaatioja nimikemuutoksen sekä rakennemallin ennen kuin se tuodaan päätettäväksi yhteisen kirkkoneuvoston kautta yhteiselle kirkkovaltuustolle.

Valmistelu
halutaan keskeyttää

Aloitteen mukaan työryhmä kuulisi työntekijöitä ja johtavia virkamiehiä, kiinteistöjohtajaa, talousjohtajaa, viestintäjohtajaa sekä rekisterijohtajaa, jotta työrauha saataisiin säilymään uuden Oulun seurakuntayhtymän organisaatiossa.
   Luottamusmiehet edellyttävät, että organisaation ja virkanimikkeiden muutosasia keskeytetään siihen saakka kunnes luottamushenkilöiden mukaantulo on toteutunut.

Pekka Helin

Artikkeli on osa lehteä 7/2012