”Herran huoneessa saa mekastella, kunhan musa on hyvää”

7.3.12

Muusikko Marzi Nyman:

”Herran huoneessa saa mekastella, kunhan musa on hyvää”

Kirkossa käyminen oli Markus ”Marzi” Nymanille luontevaa jo lapsena, sillä hänen vanhempansa ovat mukana Kansan Raamattuseuran toiminnassa.
   – Vietin pienenä paljon aikaa kirkoissa, ja siksi ne tuntuvat turvallisilta. En ole niinkään ollut aktiivinen seurakuntalainen, mutta minulla on aktiivinen suhde Jumalaan.
   Myös musiikki on ollut mukana Nymanin elämässä pienestä lähtien. Isä soitti pianoa, äiti lauloi. Setä ja ukkikin olivat soittomiehiä. Marzi itse aloitti pianotunnit 7-vuotiaana ja kitaransoiton kuudennella luokalla.
   – Urkuja pääsin soittamaan setäni häissä, ja kävin muutamalla soittotunnilla. Se avasi paljon urkujen ja pianon eroa, Nyman sanoo.

Vitsi poiki
konsertin

Nyman kertoo soittaneensa urkuja myöhemmin eräässä joulukonsertissa.
   – Soitin puolivitsillä, mutta se kuulostikin hyvältä ja oli aivan mahtavaa.
   Saksofonisti Jukka Perko innostui Nymanin soitosta ja pyysi häneltä oman urkukonsertin Viapori Jazziin, jonka taiteellinen johtaja Perko on.
   Kyseisen konsertin virsisovituksia on mukana myös Oulun tuomiokirkossa 11. maaliskuuta sekä Haukiputaan seurakuntakeskuksessa 12. maaliskuuta järjestettävissä Hengellisiä lauluja -konserteissa.
   Kokoonpanokin on sama: Marzi Nyman soittaa kitaraa ja urkuja, Arttu Takalo lyömäsoittimia ja Niko Kumpuvaara harmonikkaa.
   – Kumpuvaara on Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, ja hän on ideoinut Hengellisiä lauluja -konsertin. Paljon uutta tuo Oulun nuorten miesten kristillisen yhdistyksen poikakuoro Ynnin Pojat, Nyman kertoo.

Sponsori
yläkerrasta

Yhteisiä harjoituksia koko porukan voimin ei voida järjestää, joten Nyman, Takalo ja Kumpuvaara treenaavat yhdessä Helsingissä ja Ynnin Pojat Oulussa. He yhdistävät voimansa vasta konserttipäivänä.
   – Veikkaan, että siitä tulee aikamoinen kaaos. Uskon kaiken kuitenkin loksahtavan paikoilleen. Kyseessähän on yläkerran sponsoroima konsertti, Nyman toteaa luottavaisena.
   Ohjelma sisältää vanhoja tuttuja virsiä, joista on tehty uusia kuorosovituksia.
   – Mukana on muun muassa Tiellä ken vaeltaa, Vieraalla maalla kaukana ja Siunaa koko maailmaa, Nyman kertoo.
   Hänen mukaansa luvassa on erittäin kirjava kattaus yllätyksellisiä sovituksia.
   – Paljon uudelleensoinnutuksia ja sooloja. Elokuvallisia sävyjä, vanhaa goottilaista urkuvääntöä, fuusiojazzia, gospelia sekä meditatiivisia sovituksia. Tietysti kunnioituksella, Nyman lisää.
   Hän toteaa, että monella suomalaisella virsiin liittyy vahva traditio.
   – Virret ovat arvokkaita ja monet niistä sisältävät väkevää tekstiä. Teimme Tolosen Jukan kanssa virsilevyn, jolle valitsimme toisintoja körttivirsistä. Ne ovat vahvaa vääntöä, Nyman sanoo.
   – Joskus kaipaa vanhoja virsiä ja kaavoja, mutta välillä on myös hauska kokeilla uusia juttuja. Kyllä Herran huoneessa saa mekastella, jos siltä tuntuu, kunhan musa on hyvää.

Katja Kiiskinen

Hengellisiä lauluja -konsertti Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 11.3. ja Haukiputaan seurakuntakeskuksessa maanantaina 12.3. Konsertit alkavat kello 18. Lippuja voi ostaa lippupalvelusta tai tuntia ennen konserttia ovelta.

Artikkeli on osa lehteä 9/2012