Oululainen Juho Pahkala näyttelee Jeesusta.

Lakeuden kärsimystiellä

15.3.12

Liminkalaiset tekevät historiaa: lakeuden väen voimin tehty Via Dolorosa -vaellusdraama vie pääsiäisen viettäjät keskelle Jeesuksen kärsimystä.

Limingassa esitetään hiljaisella viikolla Jeesuksen viimeisiin päiviin maan päällä keskittyvä maailmankuulu Via Dolorosa -kärsimysvaellus.
   Kärsimysdraamassa on mukana liki sata vapaaehtoista, valtaosa näyttelijöinä, mutta talkoolaisia on myös monissa muissa tehtävissä kuten lipunmyyjinä, liikenteen ohjaajina ja kaluston huoltajina.
   Yksi näyttelijöitä on ylipappi Hannas, jota esittää liminkalainen Ville Weissenfelt. 82-vuotias Weissenfelt osaa kertoa näytelmän synnystä.
   – Olin katsomassa 2001 Iisalmessa esitettyä Via Dolorosa -pääsiäisdraamaa. Se oli vaikuttava esitys. Ajatus näytelmän toteuttamisesta jäi vaivaamaan minua.
   – Parisen vuotta sitten muutimme vaimoni Kertun kanssa Oulusta Liminkaan. Reilu vuosi sitten ryhdyin puhumaan sekä kirkkoherralle että kunnanjohtajalle kärsimysdraaman toteuttamisesta Limingassa, Weissenfelt kertoo.

Koko kylä on
tempautunut mukaan

Vaikka hanke kuulosti valtaisalta, Weissenfeltin idea päätettiin toteuttaa. Lopulta on käynyt niin, että Via Dolorosa -innostus on vallannut melkeinpä koko Limingan. Esimerkiksi taidekoulun opiskelijat ovat tehneet kärsimysaiheisia maalauksia liminkalaisten yritysten ikkunoihin eräänlaiseksi taidepoluksi.
   Nuorten työpajan, Rytipajan ja paikallisten kädentaitoyrittäjien apua on tarvittu.
   Myös kunta, seurakunta, useat paikalliset järjestöt, yhdistykset ja liikeyritykset ovat lähteneet mukaan.
   Esimerkiksi ravintoloissa on tehty Via Dolorosaan sopivia ruokalistoja.

Lähes
paikallisvoimin tehty

Draaman käsikirjoittaja ja ohjaaja Helena Tornberg kertoo näyttelijöiden hankkimisesta, ettei lähes sadan ihmisen joukkoa ole saatu koottua pelkillä lehti-ilmoituksilla.
   – Monia on pitänyt pyytää mukaan henkilökohtaisesti. Se oli aivan välttämätöntä rohkaisua. Yleinen ilmoittelu ei olisi riittänyt.
   Talkooväki on lähes kokonaan Limingasta, mutta muutamia henkilöitä on myös lähiseuduilta.
   – Kristillisyyden määrä ei ole ollut ehtona mukaan pääsemiselle. Tähän on halutessaan saanut tulla mukaan, Tornberg sanoo.
   Hän myöntää jännittäneensä aluksi, miten paikalliset innostuisivat kärsimysdraamasta.
   – Kyse ei ole pelkästä näyttelemisestä, vaan elämisestä yhdessä koko draama. Esityksessä on mukana aitoa hämmästelyä ja innostusta, hän sanoo.

Yleisö osallistuu
näytelmään

Limingan Via Dolorosa -esitys alkaa lehtimajajuhlasta, jossa on iloista musiikkia, laulua ja tanssia. Sinne saapuu myös Jeesus opetuslapsineen.
   Tunnelma muuttuu nopeasti, kun sotilaat saapuvat pidättämään Jeesuksen. Häntä syytetään kansan villitsemisestä ja jumalanpilkasta. Jeesus ristiinnaulitaan ”Golgatalla”, kirkonmäellä.
   Helena Tornberg halusi ehdottomasti, että esitys päättyy ristiinnaulitsemisen sijasta Jeesuksen ylösnousemukseen. Siksi Golgatalta kuljetaan vielä kirkkoon.
   Yleisön rooli ei ole pelkästään seurata näyttelijöitä.
   Yleisö laulaa Hoosiannaa, osallistuu kansanjoukkona Jeesuksen tuomitsemiseen, seuraa tuomion täytäntöönpanon vaeltamalla Golgatalle ja pääsee lopulta todistamaan hänen ylösnousemustaan.
   – Vuorovaikutus yleisön kanssa on tärkeää, Tornberg painottaa.

EU rahoitti kärsimysdraamaa

– kärsimysnäytelmää on perustettu toteuttamaan Hengellinen teatteriyhdistys Via Dolorosa-Liminka.

– näytökset ovat su 1.4., ti 3.4., ke 4.4., to 5.4. ja la 7.4. Kaikki muut esitykset alkavat kello 20 paitsi pääsiäislauantaina kello 22. Lauantain esitys päättyy ehtoollisen viettoon. Ma 2.4. on iltapäivällä kutsunäytös.

– lippuja voi tiedustella p. 050 5649 787.

– Via Dolorosa -näytelmä on osa Kristilliset perinteet yhteisön elinvoimaksi ja kulttuurimatkailun sisällöksi -hanketta. Esitys on saanut rahaa muun muassa EU:lta, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Tuen myönsi Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus.

– näytelmän rahoitus koostuu useista lahjoituksista.

– draama pohjautuu Johanneksen evankeliumiin.

– näytelmän budjetti on noin 80 000 euroa. Puvustus on saatu perintönä Via Dolorosa -esityksistä Iisalmessa ja Kuopiossa.

– Esityksestä saa lisää tietoa verkko-osoitteesta: www.viadolorosa.fi/2012.

Riitta Hirvonen

Artikkeli on osa lehteä 10/2012