Lapista kuuluu kummia

28.3.12

Oulun tuomiokapituli totesi helmikuussa, että Kemijärven seurakunnan kirkkoherran virkaa hakeneet Aki Lautamo ja Juha Saari eivät ole kelpoisia hakijoita virkaan. Päätöksen taustalla on hakijoiden niin sanottu vanha virkakäsitys. Aihetta käsitellään sivun 3 jutussa.
   Todennäköistä on, että Kemijärven virka laitetaan uudelleen hakuun.
   Vanhan virkakannan ihmiset ovat sanoneet, että heidät on ajettu ahtaalle kirkossa. Kemijärven tilanne lisännee tätä tunnetta.
   Mikä ratkaisuksi? Lapista kiirii huhuja, että siellä vanhan virkakäsityksen omaavat seurakuntalaiset ovat valmiita perustamaan omia jumalanpalvelusyhteisöjä, joissa heidän kokemuksensa mukaan julistus ja opetus pohjautuisi nykyistä selkeämmin Raamatun sanaan.
   Rauhan Tervehdyksen saamien tietojen mukaan tällainen pieni yhteisö on jo olemassa Sodankylässä.
   Onko sellainen tulevaisuudessa myös Kemijärvellä? Sitä voi vain arvailla, jos kirkkoherran virkaan valitaan uudelleen haun myötä nainen. Monen kemijärveläisen tunne saattaa olla, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa.
   Se tarkoittaisi, että joukko ihmisiä – moni heistä aktiivisia seurakuntalaisia – eroaisi kirkosta ja antaisi kymmenyksensä oman jumalanpalvelusyhteisönsä ja kuka ties oman pastorin palkkakustannuksiin.
   Tämä kaikki on ennustelua, mutta ei ehkä lainkaan kaukaa haettua.
   Helmikuisissa kirkolliskokousvaaleissa naispappeuteen torjuvasti suhtautuvia oli Tunnustuksellinen-
listalla. Yksi listan ehdokkaista, pastori Vesa Pöyhtäri puhui kirkolliskokousvaaleihin liittyvässä pappispaneelissa voimakkaasti henkilöseurakuntien puolesta.
   Kaikenlainen jakaantuminen kirkossa on surullisista.
   On hyvä muistaa, että suuri osa ihmisistä ei halua kuulua pelkästään samanmielisten joukkoon. He pitävät sitä jopa pelottavana ilmiönä.
   Kun Kuopion hiippakuntaan valittiin alkuvuodesta uutta piispaa, Kuopion ja Siilinjärven Kirkko&koti seurakuntalehden eräs haastateltava pahoitteli, että ei vain piispan valinnan yhteydessä vaan koko kirkossa korostuu nykyisin liiaksi oppi.
   Hän totesi, että ”opin nousukiito jäykistää kirkon”. Näitä yksittäisen seurakuntalaisen sanoja kannattaa kuunnella tarkasti. Jäykistynyt kirkko ei kutsu puoleensa.

Artikkeli on osa lehteä 12/2012