Rakkaus on tekoja

15.3.12

Viime viikolla kirkon perheneuvonnan ammattilaiset kertoivat Oulussa pidetyssä tiedotustilaisuudessa hyviä uutisia. Perheneuvonta tavoittaa yhä useammin kriisissä olevat parisuhteet.

Parisuhteen ongelmista ei enää vaieta. Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden johtaja Päivi Kähkönen pitää avoimuutta hyvänä kehityksenä. Miehetkin ovat heränneet.
   – Parisuhteen hoitaminen ei ole enää vain naisten vastuulla. Myös miehet varaavat aikoja. Parisuhteen ongelmia pidetään vakavina asioina ja niihin halutaan tarttua. Se on erittäin positiivista, iloitsee Kähkönen.

Palvelu
tarvitsee maksajia

Kirkon perheneuvonta tarjoaa apua kaikille pariskunnille. Kunnallisella puolella perheneuvontaan pääsyn kriteerinä on, että perheessä on alaikäisiä lapsia. Tämä jättää ulkopuolelle suuren joukon parisuhteessa eläviä. Esimerkiksi senioripariskunnille kirkon perheneuvonta on ainoa paikka hakea apua.
   – Ihmiset hakeutuvat neuvontaan omasta motivaatiostaan. Tämä on yhteiskunnan kannalta merkittävää ennaltaehkäisevää toimintaa perheiden tukemiseksi, sanoo Kähkönen.
   – Tavoitteemme ei ole estää eroja hinnalla millä hyvänsä, vaan löytää parisuhteen kannalta paras ratkaisu.
   Perheneuvonta on ilmaista, eikä asiakkailta vaadita kirkon jäsenyyttä. Mutta palvelun ylläpitäminen edellyttää, että kirkossa on jatkossakin kirkollisveron maksajia.
   – Kirkkoon on myös liitytty takaisin, kun on käyty perheneuvonnassa, kertoo Oulun seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja Seppo Viljamaa.

Kohtuullistetaan
vaatimuksia

Nykyaika asettaa paineita parisuhteelle. Sitoutumattomuuden ongelma leimaa kaikkea toimintaa, eikä vain parisuhteita. Kähkönen on huomannut, että parisuhteissa ollaan elämys- ja tunnehakuisia. Kun rakastumisen into hiipuu, erotaan helposti.
   – Parisuhde vaatii molemmilta uhrauksia. Tämä voi olla yksilökeskeisessä kulttuurissamme vaikeaa.
   Nyky-yhteiskunnassa vallitsee myös suorittamisen pakko. Haluamme olla täydellisiä töissä, harrastuksissa ja parisuhteessa. Kähkönen ehdottaa, että kohtuullistaisimme näitä odotuksia ja vaatimuksia.
   – Ulkoisten puitteiden eteen uhrataan mitä vain. Pitäisi huomata, että perhe ei tarvitse kaikkea materiaa, vaan yhteistä aikaa. Tavallista arkea. Lapsille voi olla arvokkaampaa yhteinen kalareissu, kuin matka Disneylandiin.

Rakkauden
vaalimisen resepti

Vaikeuksista huolimatta ihmiset myös uskovat rakkauteen, koska uusia avioliittoja solmitaan.
   Voiko rakkautta hoitaa? Päivi Kähkönen nimeää kolme asiaa, jotka ovat tärkeitä parisuhteelle.
   – Ensimmäinen asia on yhteinen aika. Silloin toisen oppii tuntemaan. On ikävää, että niin moni asia kilpailee yhteisestä ajasta.
   – Toinen asia on keskustelu. Usein parisuhteen ongelmat kumpuavat kommunikaatio-ongelmista. Ei ymmärretä toista. Keskustelun voi aloittaa arjen asioista. Kysellään, mitä toiselle kuuluu.
   Kolmas asia on senssipalstoillakin peräänkuulutettu huumori.
   – Huumori on tärkeää parisuhteessa. Olen huomannut asiakastyössä, että kun nauru lakkaa, on tilanne vakava. Kun ongelmista voidaan taas puhua huumorilla, ollaan hyvällä tiellä.
   Kähkönen painottaa, että parisuhteen eteen kannattaa tehdä työtä.
   – Rakkaus ei ole vain tunne, vaan se vaatii myös tekoja.

Sanna Turunen

Artikkeli on osa lehteä 8/2012