Perttu Kyllönen

Siikalatvan kirkkoherraehdokkaat selvillä

28.3.12

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on arvioinut kaikkien kolmen hakijan kelpoisuuden Siikalatvan kirkkoherran virkaan. Myös ehdokkaiden vaalisijat ovat nyt selvillä.
   Ensimmäiselle vaalisijalle asetettiin Merja Jyrkkä, joka on Siikalatvan seurakunnan kappalainen. Toiselle vaalisijalle asetettiin myös Siikalatvan seurakunnassa kappalaisena toimiva Perttu Kyllönen. Kolmannella vaalisijalla on seurakuntapastori Janne Isomaa Nivalan seurakunnasta.
   Vaalisijaan vaikuttavat muun muassa virkauran pituus, johtamiskoulutuksen laajuus sekä aikaisempi kirkkoherrakokemus, joiden perusteella hakijoille annetaan pisteitä. Vaalisija määräytyy saatujen pisteiden perusteella.
   Vaalisijat eivät vaikuta varsinaiseen äänestykseen, vaan seurakuntalaiset voivat vapaasti äänestää itselleen mieleistä ehdokasta.

Pitkä
prosessi

Elokuussa eläkkeelle jäävä Siikalatvan nykyinen kirkkoherra Erkki Piri uskoo, että varsinaiset vaalit päästään järjestämään vasta syksyllä.
   Nyt kun ehdokkaat ovat tiedossa, tuomiokapituli määrää seuraavaksi ajat vaalisaarnoille.
   – Ne pidetään luultavasti vasta elokuussa.
   Piri arvelee uuden kirkkoherran aloittavan virassaan tammikuussa 2013. Siihen saakka tehtävää hoitaa tuomiokapitulin nimittämä viransijainen.
   – Meillä on siihen oma ehdotuksemme, jota emme kuitenkaan vielä voi kertoa, sillä neuvottelut asiaa valmistelevan tahon kanssa ovat kesken, Piri kertoo.
    Samalla kun Piri jää eläkkeelle kirkkoherranvirastaan, hän jättää myös Raahen rovastikunnan lääninrovastin tehtävät.
   – Olen jo nyt ollut siinä jatkoajalla, hän toteaa.
   Oulun hiippakunnan tuomiokapituli nimittää myös lääninrovastiksi viransijaisen, kunnes Siikalatvan kirkkoherra on valittu ja päätös saanut lainvoiman.
   – Sen jälkeen papit valitsevat uuden lääninrovastin. Yleensä valituksi tulee pisimpään virassaan toiminut kirkkoherra, Piri sanoo.

Katja Kiiskinen

Rauhan Tervehdys esittelee kaikki kolme kirkkoherraehdokasta ennen vaaleja yhteisessä aukeamajutussa.

Lue lisää aiheesta:

Siikalatvan seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 12/2012