Ulrika Eleonoran ensimmäiset 250 vuotta

28.3.12

Haukiputaalla juhlitaan kauniin kuvakirkon, Ulrika Eleonoran 250-vuotisjuhlia tänä vuonna.
   Kirkon juhlatoimikunta on valmistellut juhlavuodelle monipuolista toimintaa. Parasta aikaa on käynnissä keräys, johon jokainen voi osallistua jakamalla muistonsa kirkosta. Omakohtaisten muistelusten toivotaan elävöittävän juhlavuotta.
   Millaisia muistoja sinulla on juhlavuottaan viettävästä kirkosta? Oletko kenties päässyt siellä ripiltä, mennyt naimisiin tai seissyt kummin ominaisuudessa ottamassa vastaan luottamustehtävää?
   Tai kenties olet leikkinyt lapsena kirkkomaalla ja kurkkinut sisään ikkunoista. Onko joskus sattunut pieniä kommelluksia? Oletko kuullut tarinoita kirkosta?
   Näitä muisteluksia kannattaa kirjoittaa ylös, sillä seurakunta julkaisee niitä nettisivuillaan. Lähetä siis postia osoitteella Haukiputaan seurakunta, PL 5, 90831 Haukipudas tai sähköpostitse haukiputaan.seurakunta@evl.fi.
   Tätä juttua kirjoitettaessa nettisivuilta löytyy yksi tarina, joka sijoittuu kesään 1919. Ei paljasteta siitä tarinasta sen enempää…

Kuvia ja
kinkereitä

Faktoina tiedetään sen verran, että kirkon suunnitteli Matti Honka ja rakentamisesta vastasi Jaakko Suonperä. Kirkko valmistui vuonna 1762.
   Nykyisin kirkko tunnetaan ennen kaikkea Mikael Toppeliuksen raamattuaiheisistä maalauksista. Ne ovat myös pääosassa uudessa kuvakirjassa, joka ilmestyy juhlaviikolla.
   Nuo maalaukset ovat myös yhtenä teemana kesällä, kun kirkossa toteutetaan ennen perinteisiä kesäillan sävelhartauksia kirkon esittelyjä. Muita teemoja ovat esimerkiksi kirkon rakennusvaiheet ja esineistö.
   Uudempaa taidetta on myös tavoite saada kirkkoon, sillä koululaisten oppilastöistä pyritään saamaan kirkkoon näyttely kesän ajaksi.
   Materiaalia taideteoksiin koululaiset ovat voineet kerätä kouluissa pidetyissä kinkereissä. Kinkereiden aiheena on ollut kirkko, joten nuoremmista polvista löytyy varmasti jo monta pätevää kirkkotietäjää.

Tulkintaa Markuksesta
ja Jeesuksesta

Teatteritaidettakin kirkossa nähdään juhlavuoden aikana. Helmikuussa saatiin ihastella Tornion kaupunginteatterin tulkintaa Markuksen evankeliumista. Sen tuotolla tuettiin Yhteisvastuukeräystä.
   Hiljaisella viikolla kirkossa esitetään pääsiäisnäytelmää Jeesuksen elämästä. Siitä voi lukea enemmän seuraavalta aukeamalta.

Juhlaviikko
elokuun lopussa

Varsinainen kirkon juhlaviikko on 19.–26. elokuuta. Sen aikana kirkossa tapahtuu melkein joka päivä.
   Sunnuntaina 19. elokuuta pidetään vanhan ajan perinnejumalanpalvelus, maanantaina 20. elokuuta on vuorossa seurat, tiistaina lastenmessu, keskiviikkona viikkomessu vanhemmalle väelle, torstaina perinteinen kesäillan sävelhartaus ja perjantaina gospelmessu.
   Varsinainen juhlapäivä 26. elokuuta alkaa piispanmessulla, jonka jälkeen kirkkoväelle tarjotaan ruoat ja kahvit seurakuntakeskuksessa. Kello 13 alkaa vielä erillinen juhlaohjelma kirkossa.

Elsi Salovaara

Artikkeli on osa lehteä 12/2012