Joka tapauksessa seurat

18.4.12

Iso herätysliike tarvitsee organisaation toimiakseen.
– Mutta körttiseuroja järjestettäisiin, vaikka Herättäjä-Yhdistystä ei olisikaan, oululainen Matti Tikanmäki sanoo.

Mihin herätysliike tarvitsee Lapualla sijaitsevaa ”keskusjohtoa”? Voisiko olla näin laajaa liikettä, ellei olisi Herättäjä-Yhdistystä? Se organisoi toimintaa, kuten seuroja.
   Näin pohtii oululainen körttinen Matti Tikanmäki.
   Kuluva vuosi on Herättäjä-Yhdistyksen 100-vuotisjuhlavuosi. Järjestön pääjuhlaa vietettiin helmikuussa Helsingissä, mutta Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla satavuotiasta muistetaan viikonvaihteessa messussa ja seuroissa Karjasillan kirkossa.
   Tikanmäki ei keksi moitittavaa pääkallopaikasta.
   – Uudistuskykyinen yhdistys pitää hyvin huolta siitä, että herätysliikkeen toiminta jatkuu hedelmällisenä maailman muuttuessa ympärillä, hän arvioi.
   Herättäjä-Yhdistyksen jäsenmaksun, muutaman kympin vuodessa, Tikanmäki maksaa mieluusti.
   – Maksu on yhteisen asian tukemista, hän näkee.

Liian hiljainen
johto?

Jos monien mielikuvaan vanhoillislestadiolaisuudesta kuuluu tiukkoja linjanvetoja, herännäisyyttä on moitittu liikkeenä jopa liian lepsuksi kannanottajaksi.
   Lapualta ei jaeta ohjeita heränneelle kansalle. Tikanmäki miettii, onko absoluuttisten totuuksien löytäminen edes mahdollista.
   – Toisaalta ajattelen, että ohjeistuksia kyllä löytyy esimerkiksi heränneiden hartauskirjoituksista, sillä Raamattu sisältää paljonkin neuvoja ja ohjeita, hän toteaa.
   – Minä olen tyytyväinen, että Herättäjä-Yhdistys ei rakenna näkyviä barrikadeja vääryyksiä vastaan yhteiskunnallisten aktivistien tapaan. Yhdistyksellä on tarpeeksi työtä hengellisen hyvinvoinnin edistämisessä.
   – Yhdistyksen arvot heijastuvat elämän arkeen siten, että liikkeeseen kuuluvia vaikuttaa aktiivisesti erilaisissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, Tikanmäki sanoo.

Seuroihin mahtuu
vajavainenkin

Omien verkkosivujensa mukaan Herättäjä-Yhdistys haluaa Siionin virsillä ja seuroilla rohkaista ihmisiä elämään kristittyinä.
   Matti Tikanmäelle seurat ovat tärkeitä paikkoja.
   – Sinne ihminen voi tulla kaikkine vajavuuksineen. Kukaan ei tuomitse seurapenkillä istuvaa. Jokainen saa nauttia Siionin virsistä omaan tahtiinsa, hän kuvailee.
   Kun Tikanmäeltä kysyy, kenen kasvot Herättäjä-Yhdistyksellä hänelle on, vastaus löytyy läheltä.
   – Kyllä ne ovat niiden tuttujen oululaisten ihmisten kasvot, jotka tervehtivät ja ottavat minut vastaan seuroissa. Herättäjä-Yhdistyksen paikallisosastot järjestävät toimintaa, ja nämä aktiivit ovat minulle tärkeitä ihmisiä.

Faktaa:
Mikä Herättäjä-Yhdistys?

• Herättäjä-Yhdistyksen 100-vuotisjuhlallisuuksien
tunnus on Arjen
halleluja. Tunnus muistuttaa siitä,
että Jumalan lahjat tulevat usein esiin
arkisessa elämässä.

• Yhdistykseen kuuluu noin 6 000
jäsentä. Sen palveluksessa on 18
henkilöä. Yhdistyksen puheenjohtaja
on Jukka Hautala ja toiminnanjohtaja
Simo Juntunen.

• H-Y:n perustehtävä on tukea ihmisiä
Siionin virsillä ja seuroilla elämään
kristittyinä.

• H-Y järjestää joka kesä Herättäjäjuhlat
yhteistyössä paikallisseurakuntien
kanssa.

• Yhdistys tekee muun muassa
nuoriso-, opiskelija- ja musiikkityötä
sekä kansainvälistä työtä esimerkiksi
Venäjällä ja Virossa.

Kesällä Isoonkyröön

Herättäjäjuhlat järjestetään ensi kesänä 6.−8. heinäkuuta Isossakyrössä Pohjanmaalla. Juhlien tunnuslause on Silmäisi eteen, Jeesus.
   Torstaina 5. heinäkuuta juhlakentällä pidetään talkooseurat. Varsinaiset juhlat alkavat perjantaina 6. heinäkuuta aattoseuroilla ja päättyvät sunnuntaina päätösseuroihin ja polvirukoukseen.
   Iltaisin herättäjäjuhlilla järjestetään enimmäkseen musiikista koostuvaa oheisohjelmaa. Herännäisnuorten kuoro Helsingistä ja Oulun körttiopiskelijoiden kuoro julkistavat juhlilla äänitteensä. Baritoni Jorma Hynninen ja urkutaiteilija Tapio Tiitu pitävät kirkkokonsertin. Virret ja hevimusiikki kohtaavat hevimessussa Isonkyrön keskiaikaisessa kivikirkossa.
Tellu Turkka ja kansanmusiikkiyhtye Suden aika ovat sovittaneet virsiä viidelle lauluäänelle ja kansansoittimille. Heli Karhumäki ja kansanmusiikkiyhtye Kiharakolmio esittävät Lakeus, rukous, vapaus -teoksen, jossa kansanmusiikki ja tarinat vuorottelevat.
   Lapsia kutsutaan kersakirkkoon, veisuihin ja pyhäkouluun. Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopiston Lauluflikat-kuoro ja Jaakko Löytty pitävät kaksi perhekonserttia. Puuhapisteissä lapset voivat vierailla tarina-, draama- ja rytmihuoneessa, kiertää seikkailuradan tai piirtää ja kirjoittaa lehteen.
   Nuorten ohjelma keskittyy Kyrönjoen Pukkilansaareen. Saaressa konsertoivat perjantai-iltana Jaakko Löytty ja Mika Nuorva. Lauantaina lavalle nousevat stand up -koomikko Mikko Vaismaa ja Juha Tapio kitaroineen. Saaren suviyöt jatkuvat pikkutunneille asti yöpiknikillä.
   Tapahtuman järjestävät Isonkyrön seurakunta, kunta ja Herättäjä-Yhdistys.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 15/2012