Miten kertoa lapselle pääsiäisestä?

3.4.12

Pääsiäinen on ilon ja toivon juhla, mutta siihen liittyy myös Jeesuksen kärsimys ja kuolema. Aihe ei ole helppo aikuisellekaan, joten miten siitä voisi kertoa lapselle?
   Internetin keskustelupalstoilla osa vanhemmista on sitä mieltä, ettei asiasta pitäisi puhua pienille, koska se voi järkyttää heitä. Pääsiäinen on kuitenkin tärkein kirkollinen juhla, jonka ilosanoma on kuoleman voittaminen ja ylösnousemus. Ristillä kuoleminen on olennainen osa kertomusta.
   Oulun hiippakunnan kasvatuksesta vastaava hiippakuntasihteeri Pekka Asikainen kehottaa lähestymään pääsiäistä konkreettisin esimerkein.
   – Pääsiäisen tapahtumat kannattaa tehdä eläväksi, esimerkiksi osallistumalla seurakunnan pääsiäisvaelluksiin. Sitten tapahtumista voi keskustella lapsen kanssa.
   Jos vaellukselle ei pääse osallistumaan, vaihtoehtona voi olla aiheen käsitteleminen symbolien kautta, tuttuja pääsiäiskoristeita ja ruokia käyttäen.
   – Kananmuna on hyvä esimerkki. Sen kuori on kuollut ja kova ja sitä voi verrata hautaan. Sitten tapahtuukin ihme. Sisältä kasvaa uusi elämä. Samaa symboliikkaa sisältyy rairuohoon. Kylvetty siemen nousee vihreänä mustasta mullasta. Ne kaikki kertovat kuoleman ja elämän ylösnousemuksen tematiikasta, Asikainen valaisee.

Pohdintaa
aikuisen kanssa

Pekka Asikainen haluaa rohkaista vanhempia kertomaan lapsille pääsiäisestä. Omia taitoja ei pidä arkailla tai väheksyä. Jos vanhemmat tuntevat epävarmuutta, asiasta on saatavilla kirjoja ja seurakunnan tapahtumiin voi aina osallistua.
   Leikki-ikäiset pohtivat kuolemaa ja tekevät siitä kysymyksiä aikuisille. Ikävät asiat kuuluvat elämään ja lapset joutuvat ne kohtaamaan joka tapauksessa. Pääsiäisen teemat tarjoavat mahdollisuuden keskustella vaikeista asioista.
   Muhoksen seurakunnan vastaava lastenohjaaja Sirpa Kukkohovi kertoo, että pääsiäinen herättää lapsissa monia kysymyksiä, mutta eniten mietityttää Jeesuksen kuolema. Lapset eivät ole pohdintojensa kanssa yksin.
   – Pääsiäisvaelluksella on aina mukana vanhempia ja lastenohjaajia. Jos lapselle tulee kysymyksiä, hän voi pohtia niitä aikuisen kanssa.

Tärkeintä on
ylösnousemuksen ihme

Vanhempien huolestumista ristiinnaulitsemiskertomuksen vaikutuksista lapsiin Pekka Asikainen pitää ymmärrettävänä. Vanhemmat haluavat suojella lapsiaan. Siksi kannattaa löytää kultainen keskitie. Ääripäitä pitää välttää.
   – Pääsiäisessä tärkeintä on sen lohduttava viesti. Jeesus nousi kuolleista. Pitkäperjantaihin ei kannata juuttua, mutta ei sitä pidä sivuuttaakaan, Asikainen toteaa.
   Sirpa Kukkohovi kertoo, että vanhemmat kyselevät toisinaan pääsiäisvaelluksen sisällöstä. Vaellukset on toteutettu lapsilähtöisesti ja lapsen ikä huomioiden.
   – Kuolemaa ei ylidramatisoida. Päällimmäiseksi tunteeksi osallistujille haluamme jättää ilon, Kukkohovi sanoo.
   Elämyksellisyys ja kaikkien aistien mukaan ottaminen on tärkeässä roolissa pääsiäisvaelluksella. Kukkohovi kertoo, että Muhoksella lapset saavat kuulla musiikkia ja laulua. Ehtoollispöydässä on syötävää ja juotavaa ja Jeesuksen haudalle on tuotu tuoksuvia kukkia.
   Pekka Asikainen arvelee, että tapa kertoa lapsille pääsiäisestä on ajan kuluessa hieman muuttunut.
   – Aiemmin pitkäperjantain tapahtumat saattoivat korostua enemmän. Nyt painotetaan ylösnousemuksen ihmettä. Kristinusko on täynnä sisäkkäisiä paradokseja ja pääsiäinen on yksi niistä. Siinä on iloa ja surua.

Sanna Turunen

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko

Artikkeli on osa lehteä 13/2012