Oulujokiset saavat naisen papiksi

13.4.12

Oulujoen seurakunnan historia naispapittomana kaupunkiseurakuntana päättyy. Kirkko naisistuu vauhdilla.

Oulujoen seurakunta saa riveihinsä naispapin 1. syyskuuta alkaen. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on antanut virkamääräyksen pastori Sanna K. Jukkolalle avoinna olleseen seurakuntapastorin virkaan.
   Kyseiseen virkaan oli kahdeksan hakijaa, joista neljä kutsuttiin haastatteluun. Oulujoen seurakuntaneuvosto päätyi haastattelujen jälkeen pyytämään Oulun tuomiokapitulilta, että se antaa virkamääräyksen yhdelle kolmesta naishakijasta. Loppusuoralle pääsivät Sanna K. Jukkolan lisäksi Maija Konttinen ja Jonna Piirainen.
   Toisin kuin monessa muussa kaupunkiseurakunnassa Oulujoella naispastori on harvinaisuus.
   – Ylikiimingin seurakuntapiirissä oli aikanaan naispappi lyhyen aikaa, Oulujoen seurakunnan kirkkoherra Jouni Riipinen kertoo.
   Seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Matti Kakko toteaa iloisena, että seurakuntapapin valinnan myötä ”Oulujoen seurakunnassa tehdään historiaa”.

Naispapista iloitaan
Oulujoella

Matti Kakon mukaan Oulujoella on jo ehditty kaivata naispuolista pappia.
   – Olemme sanoneet ääneen, että seurakunnassa olisi hyvä olla myös naispappi. Seurakuntalaisille naisten mukaan tuleminen teologirivistöön tarkoittaa valinnanvapauden kasvamista heidän kaivatessa seurakunnan palveluja.
   – Uskon, että osa seurakuntalaisista haluaa nimenomaan naisen esimerkiksi kastamaan, vihkimään tai hautaamaan, Kakko arvioi.
   Hän korostaa kuitenkin, että seurakuntapastorin virkaan ollaan saamassa nainen – ei hänen sukupuolensa vuoksi – vaan siksi, että hakijoissa oli useampi tehtävään pätevä ja osaava naispappi.

Kirkossa jo noin 900
naista pappina

Oulun hiippakunnassa on vain muutamia monipappisia seurakuntia, kuten Keminmaan ja Kemijärven seurakunnat, joissa ei ole naista pappina.
   Kun vuonna 1998 vietettiin ensimmäisten naispappien vihkimisen 10-vuotisjuhlaa, Oulun hiippakunnan seurakunnissa työskenteli alle 20 naista pappina. Kymmenen vuotta myöhemmin hiippakunnassa oli jo noin 70 naispappia.
   Tällä hetkellä Oulun hiippakunnassa työskentelee noin 120 pappisvihkimyksen saanutta naista.
   Viimeisen neljän vuoden aikana hiippakunnassa papiksi vihityistä on ollut 57 prosenttia naispappeja.
   Kaikkiaan kirkossa on noin 2 000 pappia töissä. Heistä noin 900 on naisia.

Nainen – miestä
helpommin lähestyttävissä?

Naisteologit ry:n puheenjohtaja Soili Juntumaa uskoo, että naispastorin saaminen seurakuntaa voi elvyttää parhaassa tapauksessa koko seurakuntaelämää.
   Kakon tavoin Juntumaa uskoo, että osa seurakuntalaisista saattaa kokea naispapin helpommin lähestyttäväksi kuin miehen.
   – Totta kai viime kädessä tällainen on persoonakysymys, mutta uskon, että naispappi tekee hyvää koko seurakunnalle.
   Oulujoella työskentelee lehtori, joka on naisteologi, mutta ei ole saanut pappisvihkimystä. Lehtori toimii maallikkona opetus- ja julistustehtävissä, mutta ei voi toimittaa sakramentteja, kastetta ja ehtoollista.

Tieto Jukkolan valinnasta ei ehtinyt paperilehteen ennen sen painoon menoa.

KATJA KIISKINEN
RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Oulujoen seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 14/2012