Pääkirjoitus

25.4.12

Pääkirjoitus

Arvokas polku

Tämän lehden takasivulla kerrotaan eräästä Oulun seurakuntien arvokkaasta työstä. Sitä tekevät sairaalapastorit järjestäessään Oulun yliopistollisen sairaalan naisten ja lasten klinikoiden hoitajille ja kätilöopiskelijoille niin sanottuja surupolkuja.
   Surupolulle osallistujat kuulevat kierroksen aikana, miten monin eri tavoin hoitajat – ja myös sairaalapastorit itse – voivat tukea perheitä, jotka menettävät lapsen liian varhain, äidin raskauden aikana.
   Surupolku on yksi hyvä syy maksaa kirkollisveronsa uskollisesti. Kun perhe menettää lapsen, silloin ollaan elämän perimmäisten kysymysten äärellä. Näitä särkyneitä ihmisiä lähimpinä ovat osastoilla työskentelevät hoitajat. On hienoa, että seurakuntien palkkalistoilla olevat sairaalapastorit jakavat omaa osaamistaan hoitajien käyttöön.

Peili edessä

Viimeviikkoisessa Rauhan Tervehdyksen kolumnissa heräteltiin seurakuntia kantamaan omaa vastuutaan nuorten ja myös maahanmuuttajien työllistämisestä.
   Monet seurakunnat, pienimmätkin, palkkaavat hienosti nuoria kesätöihin esimerkiksi hautausmaille ja kirkon oppaiksi.
   Mutta maahanmuuttajia näkyy vain harvakseltaan kirkon töissä ainakin Oulun seurakunnissa. Surullista, sillä kirkkojen tehtävä on tinkimättömästi auttaa heikoimmassa asemassa olevia. Heitä ovat usein esimerkiksi turvapaikanhakijat.
   Seurakunnissa on onneksi äänenpainoja, joissa vaaditaan, että maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvät asiat kuuluvat kirkon keskiöön, eikä vain jonkin osaston tai yhden ihmisen tehtäväksi.
   Keskiössä oleminen tarkoittaa myös maahanmuuttajien ennakkoluulotonta työllistämistä. Eikö vain?

Meitä tarvitaan

Naisten Pankki on kerännyt vajaan viiden vuoden toimintansa aikana neljä miljoonaa euroa kehitysmaiden naisten toimeentulon ja yrittäjyyden tukemiseksi.
   Samanlaista menestystä on toivottava Ulkomaanavun ”uunituoreelle” Anna avain -kampanjalle. Sen tavoitteena on auttaa kehitysmaiden nuoria kouluttamaan itseään ja sitä kautta katkaisemaan köyhyyden kierre.
   Suomalaisnaiset – ja vain he – tekivät Naisten Pankista onnistuneen.
   Jotta uudesta kampanjasta tulisi toinen menestystarina, seurakuntien nuorisotyöntekijät voisivat ensi alkuun ryhtyä Anna avain -kampanjan luoviksi äänitorviksi.
   Haurailla valtioilla ei ole kykyä tai halua täyttää kansalaisten perustarpeita. Siksi nuoret tarvitsevat toivon saamiseksi meidän apuamme.

Artikkeli on osa lehteä 16/2012