Tyrnävällä huoli nuorisotyöstä

18.4.12

Tyrnävän seurakunnassa pidettiin viime viikon perjantaina ja sunnuntaina piispantarkastus. Kirkkoherra Timo Liikasen mukaan piispa Samuel Salmen ja hänen seurueensa palaute oli rohkaisevaa. Varsinkin työyhteisönä seurakunta sai myönteistä palautetta.
   Piispa ja hänen seurueensa nostivat tarkastuksessa esille seurakunnan työntekijäpulan, joka näkyy ennen kaikkea nuorisotyössä. Keskusteluissa pohdittiin rakentavassa hengessä, miten resursseja voitaisiin lisätä.
   Kirkkoherra Liikasen mukaan työntekijäpula on tiedostettu seurakunnassa ja sen hallinnossa. Hän arveleekin, että seurakunnassa vallitsee yhteinen tahtotila työntekijämäärän lisäämisestä nuorisotyöhön, vaikka talouden liikkumavara ei ole kovin suuri.

Pottuihmisiä
Samuel Salmi ja hänen väkensä vierailivat piispantarkastuksen yhteydessä muun muassa Suomen siemenperunakeskuksessa, joka vastaa maan terveen siemenperunan tuotannosta.
   Keskukseen on juurtunut pitkäaikaisia työntekijöitä, sillä yksi heistä muistaa piispa Hannes Leinosen vierailleen keskuksessa 1970-luvun lopussa.
   Toimitusjohtaja Lauri Juola kertoi vieraille keskuksen toiminnasta ja sen perunalajikkeista.
   Mikä on keskuksen suosituin laji? piispa Salmi kysyi.
   – Melody, Juola vastasi.
   Melody on yleiskäyttöinen ruokaperuna myös kuorimokäyttöön. Perunassa on hyvä maku ja rakenne. Näin kertoo Siemenperunakeskuksen esite.
   Juolan mukaan peruna on maailman ruokahuollon kannalta hyvä viljelystuote. Peruna on esimerkiksi riisiin verrattuna ylivoimainen, sillä se vie paljon vähemmän vettä. Perunan hyötysuhde onkin useimpia viljelyskasveja parempi, Juola selvitti.
   Piispa Salmi kertoi, kuinka peruna tuli Suomeen 1700-luvun puolenvälin tienoissa. Paimion silloinen kirkkoherra oli väkevä saarnamies, joka kehotti kirkossa viljelijöitä viljelemään uutta ruokakasvia. Elettiin valistuksen, hyödyn aikakautta, jolloin monet papit olivat kansanvalistajia.
   – Näin kirkko kertoi viljelijöille perunasta. Nyt meille kirkonmiehille kerrotaan siitä, Salmi kuittasi.
   Samuel Salmen vaimo, hiippakunta-assistentti Hannele Salmi oli tyytyväinen omasta ja miehensä puolesta Juolan esitykseen.
   – Saimme paljon uutta tietoa, vaikka olemmekin pottuihmisiä.

Piispantarkastuksessa
kaitsetaan

Piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa ja toimittaa piispantarkastuksen. Piispa hoitaa näin kaitsentatehtäväänsä.
   Piispantarkastuksen yhteydessä piispa neuvottelee seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa sekä tapaa seurakuntalaisia.
   Neuvotteluissa käsitellään seurakunnan toiminnan painopisteitä ja työn kehittämistä sekä hallintoa ja taloutta.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 15/2012