Arkkitehtuuria ja vapaaehtoistoimintaa

2.5.12

Suomen Punaisessa Ristissä vietetään Nuorten vuotta. Oululainen arkkitehtiopiskelija Emma Koivuranta, 24 kantaa oman kortensa kekoon nuorten auttamisessa.

Punaisen Ristin Oulun piirille myönnettiin tämän vuoden SPR:n Nostepalkinto. Palkinto luovutettiin menestyksellisen – uuden innovatiivisen nuorisotoimintamallin aloittamisesta. Oulussa aloitettiin vuosi sitten Lähekkö nää messiin – Nuori nuorelle -ystävätoiminta.
   Ystävätoiminta on kehitetty ehkäisemään nuorten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Toiminnassa on ideana välittää vapaaehtoisia nuoria ystäväksi yksinäisille ja syrjäytymisuhassa oleville nuorille. Ystävätoiminta toimii käytännössä siten, että SPR:n Oulun osaston nettisivuilla voi käydä täyttämässä vapaaehtoiseksi ystäväksi ilmoittautumiskaavakkeen.
   Hankkeen koordinaattorina työskentelevä Emma Koivuranta kertoo, että lisäpontta ystävätoiminnan kautta syntyneille ystävyyssuhteille on pyritty saamaan myös kannustamalla ystäväpareja harrastamaan yhdessä. Kullekin ystäväparille kustannetaan tietty määrä harrastuksia kuukausittain. Nuoret saavat lippuja muun muassa uimahalliin, kuntosalille tai elokuviin.
   – Tärkeintä on saada nuoret välillä pois kotoa, pois tietokoneen äärestä, kokeilemaan uusia asioita ja tapaamaan uusia ihmisiä, kertoo Koivuranta.

Auttamishalu ajoi
järjestötyöhön

Koivuranta on ollut itse mukana toista vuotta Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnassa.
   Arkkitehtiopinnot ja rakennusalalla työskentely on pitkälti tietokoneiden ääressä työskentelyä. Vapaaehtoistyö ihmisten parissa ja auttamisen halu antoivat Koivurannalle motivaation liittyä mukaan järjestötyöhön.
   – Vapaaehtoistoiminta on antanut valtavasti työkaluja erilaisten ihmisten kohtaamiseen. Arkkitehdin hommissakin pohjimmiltaan palvellaan toista ihmistä, hän sanoo.
   Se, että Koivuranta päätyi juuri Punaiseen Ristiin, oli alun alkaen aika selvää.
   – SPR on tunnettu ja arvostettu järjestö. Lisäksi Oulussa vapaaehtoistoiminta on ollut aktiivistajo pitkään, eli mukaan oli helppo hypätä, Koivuranta iloitsee.

Ikäerosta huolimatta
oikea ystävä

Koivuranta aloitti järjestötoiminnan ystävätoiminnan kurssilla. Omin tapa vaikuttaa löytyi nuorisotoiminnasta. Samoihin aikoihin, kun Koivuranta kävi kurssia, aloiteltiin Oulussa Lähekkö nää messiin -hanketta ja häntä pyydettiin hankkeen koordinaattoriksi.
   Koivuranta toimii myös itse vapaaehtoisena ystävänä 16-vuotiaalle tytölle. Ystävykset tapaavat 1–2 viikon välein. Yhteinen tekeminen sijoittuu kuulumisten vaihtamiseen kahvittelun, kävelylenkkien, piknikkien tai vaikkapa kirpputorilla tai taidenäyttelyssä käynnin lomaan.
   – Meidän suhteesta on muodostunut aika mutkaton ja ikäerosta huolimatta pidän ystävääni ihan oikeana ystävänä myös itselleni, sillä voin kertoa hänelle myös omia asioitani.
   – En hetkeäkään epäile, ettemmekö pysyisi tekemisissä jatkossakin vaikka minun eli niin katsotun vapaaehtoisen ystävän tuen tarve hänelle vähenisi ajan myötä, toteaa Koivuranta.
   Antoisinta Koivurannan mukaan Punaisen Ristin toiminnassa on ollut ehdottomasti uusien ihmisten tapaaminen, huikea yhteishenki sekä aito auttamisen ilo.
   – Luulen, että tulen olemaan mukana järjestön toiminnassa loppuelämäni, hän hehkuttaa.

MARIA PÖYSKÖ

Artikkeli on osa lehteä 17/2012