Eija Nivala sanoo olevansa hämmentynyt valinnastaan kirkkohallituksen täysistuntoon.(Kuva: Merja Laaksamo)

Eija Nivalalle satelee vastuuta kirkossa

15.5.12

Pohjoisen ääni kuuluu aiempaa paremmin kirkon päätöksenteossa.

Viime viikolla kokoontunut kirkolliskokous valitsi Kirkkohallituksen täysistunnon pappisjäseneksi Oulun hiippakunnan kirkolliskokousedustajan, kirkkoherra Eija Nivalan.
   Täysistunnon kollegioon kuuluu kaikkiaan kaksi pappisjäsentä. Nivalan lisäksi valituksi tuli lääninrovasti Tapio Seppälä Turun arkkihiippakunnasta.
   Haukiputaalainen sosiaalineuvos Esa Koukkari jatkaa nelivuotiskauden kirkkohallituksen täysistunnon Oulun Hiippakunnan maallikkojäsenenä.
   Kirkkohallitus hoitaa kirkon yhteistä hallintoa, taloutta ja toimintaa. Täysistunto valmistelee myös kirkolliskokoukseen tulevat asiat. Se kokoontuu Helsingissä kerran kuukaudessa.
   Kirkkohallituksen täysistunnon jäseniä ovat arkkipiispa puheenjohtajana, piispainkokouksen valitsemat kaksi piispaa sekä kirkolliskokouksen valitsemat kaksi pappia ja yhdeksän maallikkoa.

Edeltäjästä
tuli kansliapäällikkö

Nivalan valintaa voidaan pitää kiinnostavana. Edelliskerran Oulun hiippakunnasta valittiin pappisjäsen täysistuntoon vuonna 1994. Risto Junttilasta tuli myöhemmin kirkkohallituksen kansliapäällikkö.
   Eija Nivala on vaatimaton saamastaan luottamuksesta.
   – Tehtävä tuo ennen kaikkea lisää työtä ja vastuuta. Edessä on muun muassa vilkas keskustelu seurakuntien rakennemuutoksesta.
   Nivala ei lähde uuteen pestiin röyhistellen, kuten asian ilmaisee.
   – Ei ole mitään syytä kuvitella nousevansa jalustalle! Toki olen iloinen, että sain valintaani vahvan kannatuksen. Se on luottamuksenosoitus työlleni kirkossa.

Yksi ääni
naispappeuskeskustelussa

Nivalan mukaan seuraavan nelivuotiskauden jälkeen hänelle on tuskin enää epäselvää, mitä kaikkea kirkko pitää sisällään. Hän katselee sitä seuraavat vuodet aitiopaikalta.
   Kun Kalajokiselta Nivalalta kysyy, mitä merkitsee se, että valituksi tuli juuri naispappi pohjoisesta, vastaa hän, että valinta on yksi äänenpaino lisää kirkossa yhä jatkuvaan keskusteluun naispappeudesta.
   Eija Nivala toimii myös Pappisliiton puheenjohtajana. Hän on ensimmäinen nainen, joka on valittu Pappisliiton puheenjohtajaksi liiton 93-vuotisen historian aikana.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 19/2012