Hääpareilla nykyisin selvät sävelet

9.5.12

Monilla kesähäitään suunnittelevilla pariskunnilla on tähän aikaan vuodesta jo täysi tohina päällä, kun he valitsevat asujen, kukkien, juhlapaikkojen ja tarjottavien lisäksi sopivaa häämusiikkia.
   Tähän tehtävään saa apua esimerkiksi kirkoissa järjestettävistä häämusiikki-illoista. Oulun seurakunnat tarjoavat nettisivuillaan mahdollisuuden kuunnella näytteitä erilaisista häämusiikkivaihtoehdoista.
   – Häämusiikkien valinta on kokenut suuren muutoksen viime vuosikymmenien aikana. Nettimaailma on tavallaan ”mullistanut” ja avannut musiikin käytön ja tietoisuuden aivan eri ulottuvuuksiin, toteaa Tyrnävän kanttori Pentti Korkiakoski.
   Hän on huomannut, että television hääohjelmat vaikuttavat musiikin valintoihin.

Myös erikoisuuksia
tavoitellaan

Korkiakosken mukaan vihkiparit ovat nykyisin hyvin tietoisia siitä, mitä he vihkitilaisuuteensa haluavat. Toisin oli ennen vanhaan.
   – 1970-luvun lopussa, kun soitin juhannusaattona seitsemät häät peräkkäin Kuopion tuomiokirkossa, ainoastaan yhdellä parilla oli toive. Se kuului noin kymmenen minuuttia ennen tilaisuuden alkua sulhasen kurkatessa urkujen kulman takaa: ”Mendelssonilla sisään ja Kuulalla ulos”, Korkiakoski muistelee.
   Erikoisiakin toiveita Tyrnävän kanttori on uransa aikana kuullut.
   – Kiuruveden kirkossa vihkipari halusi tulomusiikiksi virren Minä vaivainen vain mato matkamies maan. Lienee syytä häissäkin pitää mielessä ”perimmäinen totuus”, Korkiakoski pohtii.
   Hän kertoo hymyssä suin, että muutama vuosi sitten sulhanen Tyrnävän kirkossa halusi, että kaikki musiikki perustuu Volvo-autojen tyyppimerkkeihin.
   – Musiikki rakentui virsistä joiden numerot liittyivät Volvojen malleihin: 240, 245, 544 ja niin edelleen.

Kanttoreilta
vinkkejä valintoihin

Rauhan Tervehdys kysyi tilaajaseurakuntien kanttoreilta, mitä he suosittelevat perinteisten Melartinin ja Kuulan häämarssien vaihtoehdoiksi.
   Suosituksia saivat E. Elgarin Largamente, J. S. Bachin urkukoraalit ja preludit. Myös Händelin Saban kuningattaren saapuminen, Lefeburen Sortie Es-duuri, Lemmensin Fanfare, Gigoutin Toccata sekä Boelmanin Toccata.
   Kirkon virallisten ohjeiden mukaan musiikin valinnassa tulee ottaa huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Vihkitilaisuudessa esitettävien laulujen suhteen Pentti Korkiakoski kertoo muutaman kerran pyytäneensä, että kappale esitettäisiin vasta häätilaisuudessa.
   – Esimerkiksi Anna mulle tähtitaivas on sellainen.
Kanttorit korostavat, että vihkimisen jälkeen pidettävien hääjuhlien musiikin tulisi olla sellaista, mistä vihkipari itse pitää, eikä niinkään muiden mieltymysten mukaan. Sinne sopivat myös maallisemmat rakkauslaulut.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 18/2012