Hiljentymistä ympäröi 252 kerrosta ja noin 4 000 palaa tervaleppää.

Kampin kappeli avataan suvivirrellä

30.5.12

Lasipalatsin läheisyyteen Helsingissä on noussut oiva talo, Hiljaisuuden kappeli, joka myös Kampin kappelina tunnetaan. Se on rakennettu hiljaisuuden ja kohtaamisen paikaksi, joka on auki perjantaista 1. kesäkuuta alkaen kello 7–20 ja viikonloppuisin kello 10–18.
   Kun kappeliin astuu sisälle, ollaan taideteoksen sisällä, sanoo kappelin toiminnanjohtaja Tarja Jalli. Hän johtaa seurakuntien ja Helsingin kaupungin työntekijöistä koostuvaa 12-päistä tiimiä.
   Jalli on oikeassa. Talon on kaareudessaan ja outoudessaan kiehtova. Joku voisi väittää, että kappeli on tekotaiteellinen, mutta niin ei ole. Uskalias riskinottaja talo on, mutta joskus riski on pakko ottaa ja tällä kertaa se kannatti.
   Kappeli on herättänyt kansainvälistä huomiota. Journalisteja ympäri maailmaa on käynyt tekemässä juttua rakennuksesta.
   Varmaa on, että rohkeasti suunnitellusta talosta tulee turistirysä, joka houkuttaa kotimaisia ja ulkomaalaisia matkailijoita.

Paikka
kohtaamisille

Rohkea on myös kappelin toiminta-ajatus: seurakunta ja kaupunki tekevät yhteistyötä.
   Kappelissa työskentelee kaksi kaupungin sosiaalityöntekijää, kaksi kaupungin sosiaaliohjaajaa, kaksi kaupungin vahtimestarisiivojaa, seurakuntayhtymän yksi pappi, yksi diakoniatyöntekijä, yksi nuorisotyöntekijä, kaksi suntiota ja yksi toiminnanjohtaja, Tarja Jalli luettelee.
   Toiminnanjohtaja Jalli kertoo, että tiimin työnäkyä ja toimintatapoja mietitään parkaikaa. Moni vierailija haluaa varmaan vain hiljentyä, mutta kappelissa voi tietenkin myös keskustella työntekijöiden kanssa. Paikalla on vähintään kaksi päivystäjää.
   Aivan kaikkia palveluja kaikille ei ole kuitenkaan luvassa. Jotkut asiakkaat ohjataan kaupungin tai seurakuntien virastoihin.
   Kappelissa työskennellään vuoroittain. Vartijoita ei ole, sillä kirkko ei halua provosoida ketään, Jalli muotoilee.
   Jalli kuitenkin uskoo, että kappelista ei tule yleistä vessaa. Asia varmistetaan valvontakameroilla.
   Työntekijöille ei ole erityisiä työtiloja. Ihmiset kohdataan välittömästi, kun he astuvat rakennukseen sisään. Työtä helpottavat kannettavat tietokoneet, jotka eivät ole sidottuja tiettyyn paikkaan.
   Kappelin pappi on Tuiran seurakunnassa työskennellyt Nanna Helaakoski, joka on esiintynyt myös Rauhan Tervehdyksen sivuilla.
   Kappelissa ei järjestetä hengellisiä toimituksia eikä jumalanpalveluksia, Jalli toteaa.
   Kaupungin lukuisten seurakuntien kanssa ei kilpailla, sillä ne hoitavat kyllä tonttinsa.
   Rakennuksella on pinta-alaa 280 neliönmetriä, joista talon munanmuotoinen sakraalitila vie 100 neliömetriä. Kaareva puuseinä nousee korkealle.
   Kampin kappelin pääsuuunittelija on arkkitehti Mikko Summanen arkkitehtitoimisto K2S:stä.
   – Tätä taloa ei ole rakennettu rutiinien varaan, Jalli huomauttaa.
   Rakennus maksoi seitsemän miljoonaa euroa.
   – Julkiseksi rakennukseksi se on vähän, Jalli sanoo.
   Kampin kappelin avajaisia vietetään torstaina 31. toukokuuta kello 18 kaiken kansan suvivirsitapahtumassa. Kappelin siunaa piispa Irja Askola. Avajaiset lähetetään YLE TV1:ssä sunnuntaina 10. kesäkuuta kello 10.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 21/2012