Saara on enemmän kuin ikuinen kakkonen

9.5.12

Musiikissa täytyy olla sanomaa, ja minulla se on ilo ja ihmisten välinen rakkaus, toteaa koko kansan sydämiin laulunut Saara Aalto. Hänelle musiikki on elämäntehtävä, eikä hän haluaisi tehdä mitään muuta.

Nelosella esitettyä Voice of Finlandia seurattiin talven ajan kädet jännityksestä hikoillen. Uusien laulajien kykyjenetsintäkisassa kalkkiviivoille kirivät muun muassa oululainen Aki Louhela ja Oulunsalosta kotoisin oleva Saara Aalto. Kilpailu huipentui tammisaarelaisen Mikko Sipolan ja Saara Aallon taistoon.
   Vaikka voiton nappasi Sipola, tuomarien ylistämä Saara haluaa kääntää kakkossijan edukseen. Samalla hän antaa rehdin tunnustuksen paremmalleen.
   – Mikko ansaitsi voiton, hänen kehityskaarensa on ollut huikea. Häviö antaa minulle varmasti vapaammat kädet musiikkibisneksessä, nyt voin tehdä juuri sellaisia lauluja kuin haluan, Saara sanoo.
   Saaran valtteja kilpailussa olivat koulutettu, upea ja laajaskaalainen lauluääni. Hän tulkitsi isoja balladeja ja sai kehuja puhtaasta vireestään.

Likeltä piti,
jälleen

24-vuotias Saara on kolunnut jo monet arvokisat, ja voitto on aiemminkin ollut piirun päässä. Talent 2007 -kisassa hän sijoittui kolmen parhaan joukkoon, ja viime vuoden Suomen Euroviisu-karsinnoista hän hävisi nipin napin Paradise Oskarille. Pari kertaa aiemmin hän on päässyt laulamaan Suomen Euroviisukarsintojen taustatiimissä. 2011 Saara kilpaili Euroviisuehdokkuudesta omalla kappaleellaan Blessed with Love.
   – Kappaleeni oli mielestäni ”hyvällä tavalla imelä”, jännitin kuitenkin, kunka se otetaan vastaan. Vaikka laulussa puhutaan rakkaudesta, se ei kuitenkaan ole varsinaisesti rakkauslaulu, vaan kertoo siitä, kuinka voi olla ylipäätään rakkaudella siunattu.
   – Sain hyvää palautetta, ja se kertoi mielestäni siitä, että ihmiset nykyään kaipaavatkin positiivista sanomaa ja iloa.
   Rakkaudesta kertoi myös Voice of Finland -kisan finaalilaulu My Love, oma sävellys sekin. Molemmat edellämainitut ovat balladeja, joita Saara mielellään esittäisi myös kansainvälisillä areenoilla. Laulajan valmentaja Voice of Finlandkisassa, muusikko Michael Monroe, onkin lupaillut viedä artistin maailmanvalloitusretkelle.

Harjoittelemalla
mestariksi

Saaran menestys on syntynyt sitkeän työn tuloksena. Kannustus ja musikaalisuus on kotoista perua, sillä molemmat vanhemmat harrastivat musiikkia. Lapsuuden pianonopettaja, Olga Maslak, saa laulajalta myös ison ruusukimpun.
   – Innostun asioista helposti, ja koska opettajani laittoi minut jo pienenä harjoittelemaan vaikeita kappaleita, tuli intohimoa treenata. Siinä oli haastetta!
   Nuorena alkoi syntyä myös omia kappaleita. Vaikka Saara kertoo harjoitelleensa paljon, se ei koskaan ole tuntunut työnteolta, koska hän on nauttinut niin paljon.
   – Sanon nykyään omille piano-oppilailleni ja kaikille, jotka kysyvät, miten päästä epävakaassa musiikkibisneksessä eteenpäin, että vain ja ainoastaan työn tekemisellä.
   Nuorten rakettimaista nousua julkisuuteen esimerkiksi kisojen kautta Saara aprikoi mietteliäänä.
   – Toki ihmisestä voidaan tehdä nopeastikin tähti, mutta jos haluaa pitkäkestoisen ammatin, täytyy löytyä vankkaa ammattitaitoa.
   Saaran taidot hioutuivat Oulun Madetojan musiikkilukiossa. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän muutti Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, ja suoritti samaan aikaan muusikon ammattitutkinnon Helsingin Pop & Jazz konservatoriolla.

Oman elämänsä
tähdeksi

Saara unelmoi pääsystä isoille, kansainvälisille areenoille. Tähteydestä keskusteltaessa hän haluaa kuitenkin kannustaa jokaista löytämään sen oman juttunsa.
   – Nykyään nuoret helposti ajattelevat, että olisi kivaa olla julkkis ja laulaja. Jos ei jaksa tuntikausien treenausta päivittäin, se on merkki siitä, ettei kyse ole elämäntehtävästä. Täytyy tuntua syvällä sydämessä, ettei haluaisi tehdä mitään muuta elämässään.
   Tositeeveen tähteys on Saaran mielestä ”ihan ookoo”, jos ihminen on valmis kohtaamaan kaikki, mitä siihen liittyy.
   – Näitä kilpailuja on hirveän paljon, ja jos se on ainoa keino päästä pinnalle, se on tosi harmittavaa. Levy-yhtiöstäkin voidaan sanoa, että mene johonkin kilpailuun, sieltä me sinut sitten bongataan.
   Samaan hengenvetoon hän muistelee omaa osallistumistaan Talent 2007 -kisaan. Hän kertoo harkinneensa sitä pitkään. Vaikka kisasta saatu kokemus oli hyvä, Saaran mielestä oli viisasta, ettei vielä silloin tehnyt ensimmäistä levyään.
   Tässä välissä hänelle on kertynyt kokemusta useista musikaalirooleista sekä konserttikiertueilta. Omakustannelevyt Blessed with Love ja joululevy Enkeleitä – Angels ilmestyivät viime vuonna. Nyt hänet tuntee koko Suomi.

Pää kunnossa
parrasvaloissa

– Jotta julkisuuden kanssa pääsee sinuiksi, täytyy olla hyvä tukiympyrä, toimiva tiimi. Yksin ei kukaan pärjää. Tukena voi olla puoliso, perhe tai työyhteisö.
   Saara kertoo olevansa hyvin tarkka siitä, että ihmiset joiden kanssa hän työskentelee, ovat rehtejä ja kannustavia.
   – Kielteiset tunteet ihmissuhteissa ovat tietenkin luonnollisia, mutta jos joukossa on henkilö, joka jatkuvasti tuo kitkaa tai ikävää fiilistä, ajattelen että tämä ihminen kuuluu ehkä sitten johonkin toiseen porukkaan.
   Saaran tiimin hyvä yhteispeli edesauttaa hänen mukaansa siinä, että tavoitteetkin saadaan pidettyä hyvinä.
   – Voimme puhua asioista suoraan. En myöskään halua, että puhutaan pahaa toisista.
   Saaran mielestä julkisuuteen pyrkivien olisi hyvä saada jonkinlaista esiintymisvalmennusta. Suomessa on myös aika uutta se, että artistilla on oma manageri.
   – Olen todella iloinen, että löysin sellaisen. Eräs henkilö bongasi minut viime vuoden Euroviisukarsinnoista, ja on auttanut minua julkisuuden kanssa. Julkisuudessa on tärkeää, että pää pysyy kunnossa.

Ruoanlaitto
tekee onnelliseksi

Laulaja ja lauluntekijä kertoo oivaltaneensa, kuinka oikeanlainen ruokavalio ja hyvinvointi nivoutuvat yhteen.
   – Pari vuotta sitten söin vielä paljon roskaruokaa, sairastin infektioita, ja olin tosi kipeä, jouduin myös syömään lääkkeitä.
   Saara vaihtoi luomuun ja jätti sokeria ja viljaa vähemmälle. Ruuan kautta löytyi myös arvostus luontoon ja ruuanlaittoon.
   – En ole ennen kokannut, mutta nykyisin ajattelen, että itse tehty ruoka on valmistettu rakkaudella. Olin hämmästynyt, että keittiössä saatan olla yhtä onnellinen, tai jopa onnellisempi, kuin musiikkia tehdessä! Oivalsin myös, että kun arvostaa kaikkea sitä mitä tekee, olipa se sitten vaikka siivoamista tai tiskien laittamista, elämä on paljon onnellisempaa.
   Halu katsella maailmaa positiivisin silmin välittyy myös Saaran tekemien laulujen kautta.
   – Musiikissa täytyy olla sanomaa, itselläni se on iloa, toivoa ja ihmisten välistä rakkautta. Maailmassa tapahtuu niin paljon pahaa – hyvän fiiliksen levittäminen, se on minun juttuni, Saara sanoo.

Saara Aalto esiintyy Suuressa äitienpäiväkonsertissa sunnuntaina 13. toukokuuta kello 18 Oulun tuomiokirkossa. Liput maksavat 20 euroa ja niitä saa tuntia ennen ovelta.
Kuuntele Radio Dein haastattelu Saara Aallosta ti 15.5. klo 22.05 Radio Dein Viikon vieras -ohjelmassa.
Ohjelma on kuunneltavissa myöhemmin myös Radio Dein
arkistosta.

Saara Aalto
• Syntynyt 2.5.1987 Oulunsalossa.
• Kasvoi musikaalisessa perheessä ja tehnyt omia lauluja pienestä pitäen. Voitti 11-vuotiaana 1998 Kotkan Merilaulukilpailut omalla sävellyksellään.
• Läheistä sukua ovat muun muassa kuvataiteilija ja dokumentintekijä Eeli Aalto sekä taikuri Simo Aalto.
• Ylioppilaaksi Oulun Madetojan musiikkilukiosta 2007.
• Musiikkiopintoja Sibelius-Akatemiassa ja muusikon ammattitutkinto Helsingin Pop & Jazz konservatoriolla.
• Talent 2007 -kisassa kolmen parhaan joukossa.
• 2011 Suomen Euroviisukarsintojen kakkonen omalla kappalellaan Blessed with Love.
• Musikaalirooleja mm. Wicked-musikaalissa ja Helsingin kaupunginteatterin High School Musical 1 & 2 -musikaaleissa, mukana Kabbas Abbaa -musikaalissa tänä keväänä yhdessä Laura Voutilaisen, Hanna-Riikka Siitosen, Ville Pusan ja Pasi Ojalan yhtyeen kanssa.
• Debyyttilevy Blessed with Love ja joululevy Enkeleitä – Angels ilmestyivät 2011.
• 2012 Voice of Finland -kisan toinen sija, tähtäimessä on kansainvälinen ura.

MARJA BLOMSTER

Artikkeli on osa lehteä 18/2012