Piia Takalo siivoaa Hilppa Saarnin luona kerran viikossa. Imurointi on vain yksi osa urakkaa

Tuiran nuoret matkaavat Nepaliin

15.5.12

Tuiran seurakunnan Missionuoret pääsevät ottamaan todellista tuntumaa lähetystyöhön, kun 15 hengen ryhmä suuntaa kesäkuussa kohti Nepalia. Luvassa on kolmen viikon tutustumis- ja opintomatka Himalajan juurelle.
   Missionuoret ovat järjestäneet kahden vuoden välein tutustumismatkoja lähetystyön kohteisiin ulkomailla.
   – Kaksi vuotta on hyvä aika tutustua matkalle lähtevään porukkaan ja kerätä rahaa. Se on nuoren elämässä pitkä aika, joten siinä testataan myös nuorten omaa motivaatiota, toteaa Tuiran seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tuulikki Ståhlberg.
   Missiomatkoille kutsutaan seurakunnan toiminnassa mukana olevia nuoria.
   Tuiran seurakunta tekee matkan mahdolliseksi ja mukaan lähtee työntekijöitä ohjaajiksi. Matkan rahoituksen nuoret keräävät itse. Vanhempien kukkarolla ei haluta käydä. Nuoret ovat haravoineet pihoja, siivonneet, pitäneet kirpputoria, myyneet pesuaineita ja keittäneet kirkkokahvia.

Hyviä
viemisiä

Nepalin pääkaupungissa Katmandussa Missionuoret majoittuvat Suomen Lähetysseuran ylläpitämään Armokotiin ja avustavat sen asukkaita oman osaamisensa mukaan. Armokodissa asuu 12 katulasta ja 11 vanhusta.
   Nuoret käyvät työskentelemässä myös Lähetysseuran ylläpitämissä avustuspisteissä, joissa Nepalin kastittomille tarjotaan ammattikoulutusta. Missionuoret vierailevat paikallisissa kouluissa. He ovat jakaantuneet vierailuja varten kolmeen eri ryhmään: musiikki-, draama- ja kuvaryhmään. Esimerkiksi kuvaryhmäläiset ovat keränneet valokuvia, jotka kertovat elämästä Suomessa. Laminoidut kuvat jätetään vierailujen jälkeen kouluille.
   Missionuoret vievät mukanaan Nepaliin lahjoituksia, muun muassa vaatteita. Esimerkiksi Koskelan käsityökahvilan vapaaehtoiset ovat kutoneet syksyn aikana myssyjä, sukkia ja nuttuja Nepalin lapsille.

Maailmaa näkemään
ja parantamaan

Kolme nuorta naista odottaa innolla tulevaa matkaa. Kaikkia kiinnostaa nähdä millaista elämä on Aasiassa, lomakeskusten ulkopuolella ja auttaminen.
   Abiturientti Johanna Rainola 18, haluaisi muuttaa joskus Afrikkaan. Hän sanoo olevansa ikuinen maailmanparantaja.
   – Lähetystyö voisi kiinnostaa minua, mutta saa nähdä mitä eteen tulee. Olen hakenut yliopistoon opiskelemaan englanninkieltä ja korualan artesaanin opintoihin.
   Piia Takalo 19, on koulutukseltaan lähihoitaja. Hän toivoo, että voisi matkan aikana hyödyntää hoitoalan koulutustaan ja pääsisi näkemään, millaista terveydenhoito on Nepalissa. Matkan jälkeen häntä odottaa armeija.
   – Rauhan turvaaminen ja siviilien auttaminen ulkomailla kiinnostaa. Nepalin matkalla saa hyvää kokemusta.
   Anniina Kananen 16, sanoo olevansa myös pieni maailmanparantaja.
   – Haluaisin lukion jälkeen opiskella ihmisoikeuksia tai juristiksi, sillä ne asiat kiinnostavat minua.
Matkan jälkeen Missionuoret kiertävät kerhoissa ja kouluissa kertomassa kokemuksistaan Nepalissa.

SANNA TURUNEN

Rauhan Tervehdys kertoo loppukesästä, miten nuorten matka Nepaliin sujui.

Siivousta ja sukulointia

Tuiran seurakunnan Missionuoret ovat keränneet rahaa Nepalin matkaansa varten muun muassa siivoamalla. Piia Takalo käy kerran viikossa siivoamassa Hilppa Saarnin luona.
   – Yleensä käymme siivoamassa yhdessä siskoni Niinan kanssa, mutta nyt hänellä oli muita missiohommia, Takalo kertoo.
   Saarni on ollut tyytyväinen siivousapuun. Aiemmin hän hankki siivousapua asukastuvan kautta.
   – Se palvelu muuttui sellaiseksi, ettei sopinut enää minulle. Sitten kuulin Missionuorten siivouspalvelusta, ja tartuin heti siihen.
   – Tytöt ovat todella reippaita. He hoitavat tiskit ja pyykit, imuroivat ja pyyhkivät pölyt sekä kastelevat kukat ja vievät roskat, Saarni kehuu.
   Hänen mielestään on hyvä, että siivoamassa käyvät samat ihmiset, koska silloin työ sujuu nopeasti.
   – Välillä, kun tytöt eivät ole päässeet, muut nuoret ovat käyneet siivoamassa. Hyvin se heiltäkin käy. Täytyy vain sitten taas kertoa, mitä pitää tehdä ja miten, Saarni toteaa.
   Piia Takalo kertoo, että Hilppa on itse asiassa hänen pappansa sisko, toisin sanoen hänen isotätinsä.
   – Siivouksen lomassa voi vaihtaa kuulumiset. Vaikka sukulaisia olemmekin, emme aiemmin tunteneet toisiamme juurikaan. Nyt on samalla tultu tutuiksi, Takalo iloitsee.
   Hän arvelee jatkavansa siskonsakanssa Saarnin luona siivoamista, vaikka Missionuorten kaksivuotinen projekti päättyy.

KATJA KIISKINEN

Tuiran Missionuoret
• Tuiran seurakunnan nuorten oma kehitysyhteistyö- ja lähetysprojekti, jonka tavoitteena on edistää paikallista ja kansainvälistä yhteisvastuuta.
• Toiminnan keskeinen periaate on nuorilta nuorille. Nuoret ovat toiminnan pääsuunnittelijoita ja toteuttajia.

Artikkeli on osa lehteä 19/2012