... ja tien toisella puolella on Isokatu 9.(Kuvat: Katja Kiiskinen)

Karttapalvelujen tiedot usein suuntaa-antavia

1.6.12

Rauhan Tervehdyksen lukijalta tuli vinkki, että Oulun seurakuntayhtymän osoite Isokatu 9, jossa myös Rauhan Tervehdyksen toimitus sijaitsee, näkyy netin karttapalvelussa Isokatu 11:n kohdalla. Lukijan mukaan myös takseilla on ollut hankaluuksia löytää oikeaan osoitteeseen.

Viestintäpäällikkö Sanna Mäenpää Fonectasta kertoo, että yleensä heittoa karttahakutuloksen ja oikean sijainnin välillä on muutamasta metristä kymmeneen metriin, mutta korkeintaan pari sataa metriä.
   – Poikkeaman suuruus riippuu yleensä alueesta, jolta osoitetta haetaan. Kaupunkien keskustoissa hakutulokset ovat tarkempia kuin syrjäseuduilla.
   Fonectan online-palvelujen kartat tehdään muun muassa Karttakeskukselta ja Maanmittauslaitokselta saatujen kartta-aineistojen pohjalta.
   – Jos tarkkaa osoitteiden sijaintia ei ole tarkoitukseen sopivasti saatavilla, joudumme karttapalveluissa turvautumaan muihin keinoihin, esimerkiksi päättelemään osoitteen sijainnin poikkikatujen perusteella. Siksi onlinepalvelujen osoitetiedot ovat suuntaa-antavia.
   Mäenpään mukaan Oulun seurakuntayhtymän ja Rauhan Tervehdyksen osoite on nyt korjattu palvelun yrityshakuun.
   – Oikea kohta kartalla löytyy, mikäli tietoja haetaan nimenomaan yrityshaun kautta, koska yritysten sijaintiin pystymme vaikuttamaan järjestelmiemme välityksellä. Mikäli käyttäjä kirjoittaa osoitehakuun Isokatu 9 Oulu, niin tähän tulokseen emme voi valitettavasti vaikuttaa.

Oulu muuttuu
nopeasti

Taksien välitysjärjestelmässä käytetään Genimapilta tulevia karttoja, joihin ladataan päivitykset aina kun uusia on saatavilla.
   – Oulu muuttuu nopeasti. Esimerkiksi Metsokankaalle ja Aaltokankaalle tulee jatkuvasti uusia teitä, eivätkä Genimapin kartat pysy perässä, kertoo palvelupäällikkö Sanna Ruonala Oulun Aluetaksista.
   Hänen mukaansa taksi löytää aina kuitenkin perille – ennemmin tai myöhemmin.
   – Tilauksen yhteydessä järjestelmään voidaan lähettää ajo-ohjeita. Kuljettaja voi myös soittaa taksikeskukseen, jossa sitten etsitään oikea osoite Oulun kaupungin omasta karttapalvelusta, ja annetaan kuljettajalle ohjeita.
   Ruonalan mukaan monet yritykset, joihin usein tilataan takseja, ilmoittavat muutostaan suoraan heille, jolloin taksit osaavat suunnata jatkossa uuteen osoitteeseen.
   Ruonala kertoo, että Oulun Aluetaksi neuvotteli muutama vuosi sitten Oulun kaupungin kanssa heidän karttapalvelunsa käytöstä, mutta toimivaa ratkaisua ei sillä kertaa löytynyt.
   Paikkatietoinsinööri Petri Joro Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista ei pysty kertomaan tarkkaa syytä aineistotoimituksen kariutumiselle, sillä neuvotteluista on kulunut aikaa.
   – En uskalla yksilöidä syitä siihen, miksei ratkaisua syntynyt. Kyse on voinut olla esimerkiksi teknisistä seikoista, karttojen ja järjestelmien yhteensopivuudesta, Joro arvelee.
   Hän toteaa, että halukkuutta yhteistyöhön kuitenkin on, ja tarvittaessa asiaa voidaan tutkia uudelleen.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 21/2012