Maata kiertelemässä: Elokuvallinen sota Obamaa vastaan

13.6.12

Maata kiertelemässä

Elokuvallinen sota Obamaa vastaan

Katolisten jehut Yhdysvalloissa ovat innoissaan. Vähän aikaa sitten sai ensi-iltansa elokuva For Greater Glory, jossa papit kantavat asetta, ristit palavat ja nuorukaista kidutetaan.
   Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Meksikoon, jossa valtio vainoaa kirkkoa. Kyseessä on Cristero-sota, joka käytiin vuosina 1926–1929. Urhoolliset katoliset kapinalliset taistelivat uskonnollisen vapauden puolesta.
   Ruudinsavu, palavat ristit ja kiduttaminen eivät ole katolisten jehuille elokuvan herkullisinta antia, vaan sen yhtymäkohdat nykypäivään. Yhdysvalloissakin on julistettu sota uskonnollisen vapauden puolesta.
   Kyseessä on Barack Obaman hallinnon ajama terveydenhuollon uudistus. Katoliset järjestöt katsovat uudistuksen loukkaavan niitä, joiden usko kieltää käyttämästä tai hyväksymästä ehkäisyvälineitä. Uudistus edellyttää, että työnantajan terveysvakuutuksen tulee kattaa myös ehkäisykulut mukaan lukien jälkiehkäisy sekä sterilisaatio.

Kaikki eivät katso elokuvaa Obaman metkut mielessään, vaan toimintana ja hyvinä näyttelijäsuorituksina. Andy Garcia esittää pääkapinallista, jolla on vastassaan Meksikon presidentti. Ketkua näyttelee Ruben Blades.
   Tähtikaartiin kuuluvat myös Eva Longoria ja Peter O’Toole.
   Katolisten johtajat ylistävät elokuvan ajankohtaisuutta.
   – Elokuva on must kaikille niille, joille usko ja vapaus ovat tänä päivänä tärkeitä, kirjoittaa Kolumbuksen ritarien johtaja Carl A. Anderson, joka järjesti elokuvasta kansikuvajutun ritarikuntansa lehteen.
   Los Angelesin arkkipiispa Jose Gomez lisäsi, että elokuvan viesti uskonnollisesta vapaudesta vastaa katolisten tuntoja poikkeuksellisen hyvin.
   Elokuvan meksikolaiselta tuottajalta, vannoutuneelta katoliselta Pablo Jose Barrosolta, kysyttiin julkaistiinko elokuva tahallaan ”Herran aikaan”.
   – Ajoitus oli täydellinen.

Barroson mukaan Cristero-sota on vähän tunnettu Meksikossakin. Maan hallitus laati lain, joka sulki kirkkoja ja puuttui sakramenttien jakamiseen. Antikatolinen hurma johti kyydityksiin ja pappien murhiin.
   Kuubalaissyntyisen Andy Garcian mukaan elokuva ei kerro vain uskonnollisesta vapaudesta vaan vapaudesta ylipäätään. Kun elokuvaa filmattiin, Garcialle tuli mieleen Kuuba, jossa vapautta riistetään tänäkin päivänä.
   – Siellä ei viety ainoastaan uskonnollista vapautta, vaan kaikki vapaudet.
   Los Angelesissa asuva katolinen pastori, jesuiittaisä Jim McDermott tekee silloin tällöin elokuvakäsikirjoituksia.
   Hänen mielestään Obaman politiikan rinnastaminen katolisen kirkon tuhoamisyritykseen Meksikossa on naurettavaa.
   – Kirjoittajana olen sitä mieltä, että saarnat pitäisi jättää saarnastuoliin.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 22/2012