Pääkirjoitus

1.6.12

Pääkirjoitus

Luottavaista avautumista

   Seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutumisesta kertova Maijan tarina -kirja koskettaa parhaillaan isoa joukkoa ihmisiä. Teos on myynyt muun muassa Oulussa niin hyvin, että sitä joudutaan tilaamaan koko ajan lisää myyntiin.
   Kirja jättää lukijan sanattomaksi, mutta herättää ahdistuneita, perustavaa laatua olevia kysymyksiä,
kuten miten on mahdollista, että vanhoillislestadiolaisen Maijan hyväksikäyttäjiä ei pysäyttänyt kukaan? Voiko Maija koskaan selvitä lapsuutensa hirvittävistä tapahtumista?
   Maijan tarina herättää lujasti toivomaan, ettei kenenkään lapsen tarvitse kokea samaa kuin kirjan  Maija.
   Jos yksi yritys estää mahdollisia hyväksikäyttötapauksia herätysliikkeessä on esimerkiksi se, että kannustetaan omia jäseniä olemaan luottavaisessa ja aidossa vuorovaikutuksessa muidenkin kuin liikkeeseen kuuluvien kanssa, tätä viestiä pitäisi SRK:n johdon kertoa eteenpäin. Myös ei-lestadiolaisia kannattaa ja on hyvä kuunnella – toki arvioiden, mutta ennakkoluulottomasti.
   Vanhoillislestadiolaisuus ei saa olla sisäpiiriläisyyttä ja käpertymistä omien puoleen.
   Vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä on tärkeää myös arvioida niitä työntekijöitä, jotka ovat merkittävässä roolissa nuorten ja perheiden parissa tehtävän työn kehittämisessä. Heidän on oltava ennen kaikkea omien alojensa osaavia asiantuntijoita.
   Ainakin moni liikkeeseen kuulumaton on pohtinut usein, miten lestadiolaisäidit jaksavat suurien perheidensä keskellä. Erityisesti äidin alttius väsyä monilapsisessa perheessä on myönnetty myös liikkeen sisällä, mutta rehellisyyttä on todeta ääneen, etteivät kaikki vanhemmat kykene ja osaa huomioida riittävästi kaikkia lapsiaan. Tahto on varmasti kaikilla, mutta se ei takaa jaksamista.
   Maijan tarina -kirja saa pohtimaan paljon juuri Maijan vanhempien osaa tapahtuneissa kauheuksissa.
   On hyvä muistaa, että vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä on jo tehty paljon työtä sen eteen, että uusia pedofilian uhreja ei tulisi. Toimenpiteitä on ollut lukuisia, kuten koulutuksen lisääminen vastuuta kantaville henkilöille, jotta esimerkiksi lapsi- ja nuorisotyö olisi varmasti turvallista.
   Mutta sen lisäksi, että liikkeessä arvioidaan rakenteita, tärkeää on katsoa elämää avoimin silmin ja uskaltaa nähdä mahdollinen paha sielläkin, missä ei mistään hinnasta haluaisi sitä olevan.

Artikkeli on osa lehteä 17/2012