Pääkirjoitus

27.6.12

Pääkirjoitus

Uskaltaudu kirkkoon

Kesä on aikaa, jolloin suuri osa Suomenniemen kirkoista pitää oviaan auki. Näitä niin sanottuja tiekirkkoja on Suomessa liki 300.
   Tiekirkot pitävät oviaan auki mahdollisimman useana päivänä tarjoten matkaajille ja myös paikallisille mahdollisuuden nauttia viileydestä, rauhasta ja kauniista taideteoksista. Ovien auki ollessa voi tulla myös vain hiljentymään tai vaikka rukoilemaan.
   Useimmissa tiekirkoissa on paikalla opas, joka on valmistautunut kertomaan kirkon ja seurakunnan historiasta – jopa monella kielellä. Osa kävijöistä onkin ulkomaalaisia turisteja, jotka mielellään ihailevat pohjoisia puukirkkojamme, mutta pääosa on ihan meitä suomalaisia, jotka olemme kiinnostuneita näkemään muidenkin pitäjien herranhuoneita.
   Oppaiksi työllistetään pääasiassa nuoria, jotka saavat näin arvokasta työkokemusta. Siinäkin yksi hyvä syy piipahtaa vaikka siihen lähimpää tiekirkkoon, joka ehkä jo tuntuu tutulta. Opas on valmistautunut esittelemään kirkkoa sakastia myöten, kertomaan sen historiasta ja eri esineiden taustoista. Asioita, joita et varmaankaan tiennyt kirkosta.
   Ei kannata pitää näitä nuoria pyörittelemässä peukaloitaan kirkonpenkissä tai sakastissa pänttäämässä pääsykoekirjoja, vaan antaa heille mahdollisuus näyttää kykynsä.
   Moni on kaivannut avoimia kirkonovia koko pitkän ja pimeän talviajan. Tasaisin väliajoin keskusteluun nousee kysymys siitä, pitäisikö ainakin joidenkin kirkkojen ovien olla auki joka päivä. Maailmalla matkailleet ihmettelevät, kuinka monessa maassa kirkkojen ovet tuntuvat olevan aina auki, samoin kuin penkeissä on aina ihmisiä. Väkeä käy kirkoissa kauppareissun yhteydessä, ennen töitä, töiden jälkeen ja vielä vapaapäivinäkin. Kirkot ovat osa arkea.
   Jotain tuosta kotoisasta suhtautumisesta kirkkoihin toivoisi omaksuttavan myös meille. Kesä on hyvä aika aloittaa tutustuminen niihin itseä ja omaa arkea lähimpiin kirkkoihin. Vaikka kirkko ei olisi tiekirkko, sinne pääsee kyllä sunnuntaisin jumalanpalvelukseen – joka voi sekin olla harvemmin osallistuvalle eksoottinen kokemus.
   Nähdään kirkonpenkissä!

Artikkeli on osa lehteä 23/2012