Papin tuntee pannasta

4.6.12

Papin on aina virkaa toimittaessaan pukeuduttava siten, että hänet tunnistaa papiksi. Piispainkokous on säätänyt papin pukeutumisesta ohjeet, ja eri tilaisuuksiin omat asunsa.
   Musta papinpaita valkean ”sokeripalan” eli pantakauluksen kera lienee useimmille tutuin näky.
   – Valkoisella pannalla pappi viestittää olevansa virantoimituksessa, palvelutehtävässä. Vanhan ajatuksen mukaan pappi on Jumalan palvelijoiden palvelija, sanoo oululaispastori Mikko Salmi.
   Hän kertoo hauskan legendan siitä, kun eräs pappi oli unohtanut kastekotiin mennessään ottaa pantakauluksen mukaansa.
   – Hän oli leikannut tilalle palan jugurttipurkista, mutta laittanut sen vahingossa väärin päin. Pieni poika oli ihmetellyt, miksi papilla oli kauluksessaan mansikan kuva, Salmi nauraa.

Naisilla
ei ole lipereitä

Pantakauluksen lisäksi papin voi tunnistaa myös valkoisista lipereistä kaulalla.
   – Liperit muistuttavat laintauluista: toinen liperi kuvaa kolmea ensimmäistä käskyä, jotka koskevat ihmisen ja jumalan suhdetta, toinen kuvaa käskyjä neljästä kymmeneen. Kantamalla lipereitä pappi näin ollen muistuttaa ihmisiä siitä, kuinka tulee elää oikein, Mikko Salmi toteaa.
   Lipereillä voi olla myös toinen merkitys.
   – Ne voivat kuvata myös Jeesuksen kahta luontoa, jumalallista sekä inhimillistä, Salmi sanoo.
   Lipereitä käyttävät ainoastaan miespapit juhlapuvussaan, johon kuuluu kaftaani eli polvitaipeeseen ulottuva pystykauluksinen takki, valkoinen papinpaita, papinkaulus sekä mustat suorat housut.
   Naispappien uuteen viralliseen juhlapukuun kuuluvat Valonsäde-papinjakku, valkoinen pantakauluksellinen papinpaita, Valonlähde-risti sekä mustat housut tai polvipituinen hame. Erityisen arvokkaissa tilaisuuksissa asuun kuuluu pitkä hame. Lipereitä ei suomalaisilla naispapeilla ole.
   – Kun pappisvirka avattiin naisille, piispainkokous päätti, että naispuolisen papin puku on Vuokko Nurmesniemen suunnittelema asu. Siihen kuului Kalevala korun valmistama papinristi. Tuo risti vastaa miespapin puvun lipereitä, kertoo Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin notaari Outi Äärelä.
   – Ruotsissa naispappien asu on samankaltainen kuin miesten kaftaani, ja siihen kuuluvat liperit, hän jatkaa.

Omakin tyyli
saa näkyä

Juhlapukua käytetään juhlallisissa tilaisuuksissa, kuten pappisvihkimyksessä. Jumalanpalveluksissa tai kirkollisissa toimituksissa on piispainkokouksen ohjeen mukaan suositeltavaa käyttää jumalanpalveluspukua, mutta sen sijasta voi käyttää myös juhlapukua.
   Jumalanpalveluspuku on valkoinen alba, johon kuuluu vyö. Lisäksi on stola, joka on kirkon viran tunnus, sekä messukasukka, jota käyttää ehtoollisjumalanpalvelusta johtava pappi.
   Pappi voi tuoda pukeutumisessaan esiin myös omaa persoonallista tyyliään, sillä arkiasua ei ole määritelty tarkasti. Mustan pantakauluksellisen papinpaidan kanssa voi käyttää mieleisiään vaatteita, kunhan olemus on siisti ja huoliteltu.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 21/2012