Rippijuhlat vaativat välillä aikuisten tsemppaamista

13.6.12

Ihmissuhdesotkuja ei selvitellä nuoren juhlassa

Rippijuhlat vaativat välillä aikuisten tsemppaamista

”Meillä on kesän aikana rippijuhlat. Mieheni tahtoisi isot sukujuhlat, mutta itse en pidä ajatuksesta. Haluan vain lähiomaiset ja kummit. Mutta se ongelma on eräiden sukulaisten uudet puolisot.”
   Internetin keskustelupalstoilla selvitellään tänäkin kesänä rippijuhlien järjestämistä. Oulunsalon seurakunnan kappalainen Minna Salmi sanoo, että juhlajärjestelyistä voi puhua rohkeasti seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Juhla on
tsemppaamisen paikka

Avioeron kokeneissa perheissä ihmissuhteet saattavat olla kinkkisiä: keitä voi kutsua yhtä aikaa rippijuhlaan? Missä tilaisuus pidetään?
   Minna Salmi on nähnyt, että osa perheistä katsoo parhaimmaksi järjestää kahdet juhlat: toiset rippikoululaisen äidin ja toiset isän luona.
   – Tämä ei ole mikään ykkösvaihtoehto, mutta joskus välttämätön. Parasta olisi, että nuorella on vain yhdet juhlat.
   Salmi sanoo, että juhlia varten voi vuokrata myös jonkin paikan, jos se helpottaa juhlajärjestelyjä.
   – Seurakuntien tilat ovat usein käytettävissä, hän toteaa.
   Vaikka takana olisi kipeä ero, Salmen mukaan nuoren rippijuhla on vanhemmille paikka keskittyä juhlien keskipisteeseen, nuoreen. Vihat ja kiukut on nieltävä juhlapäivänä.
   – Juhlassa jokainen tsemppaa. Tilaisuuden onnistuminen on kaikkien vastuulla. Nuori stressaa, jos kuviot eivät ole etukäteen selvät.

Uuden kummin
voi saada

Rippijuhlat ovat usein pienimuotoisemmat kuin esimerkiksi ylioppilasjuhlat. Kummit ja isovanhemmat ovat keskeisiä vieraita.
   – Mitään oikeaa vastausta tai etikettiä ei ole siihen, millaisia juhlien tulisi olla. Perheet päättävät, keitä kutsuvat, Salmi sanoo.
   Huonot välit omiin kummeihin voivat askarruttaa nuorta ja hänen perhettään. Salmi kertoo, ettei kummeja voi vaihtaa, mutta rippikoulun aikanakin heitä voi lisätä kirkkoherran luvalla.
   Salmi on huomannut yhden tärkeän seikan: juhliin tuo kodikkuutta, kun varmistetaan, että tuoleja ja pöytiä on riittävästi.
   – Etukäteen on hyvä miettiä sekin, miten hyvin vieraat tuntevat toisensa. Konkreettinen tekeminen, esimerkiksi se, että nuori lukee saamiaan kortteja ääneen, on hyvä ohjelmanumero.

Kakku
riittää

Netin keskustelupalstoilla hämmästellään sitä, ettei kaikissa kodeissa nuorelle järjestetä lainkaan rippijuhlaa. Salmi on ollut pitkään kirkon töissä, mutta ei ole törmännyt asiaan.
   – Jokainen nuori on juhlan arvoinen. Jos talous on tiukoilla, pienet juhlat ovat hyvät. Kakku riittää. Yksi hyvä ajatus on, että kummit tarjoutuvat leipomaan bravuurinsa rippijuhlaan.
   Salmi lisää, että kaikista asioista, myös taloushuolista, voi puhua rohkeasti seurakunnan työntekijöille.
   Yksi asia on selvä: alkoholi ei kuulu rippijuhlaan, koska kyseessä on nuoren juhla, Salmi korostaa.
   Hänen mukaansa rippijuhlan kohokohta on konfirmaatiomessu kirkossa.
   – Siellä seurakunta on kiittämässä nuoren elämästä ja rukoilemassa hänelle siunausta elämän varrelle.

Veisukirja
lahjaksi

Rippilahjat ovat tänäkin kesänä monen sukulaisen päänvaiva: mitä ostaa ja kuinka paljon maksaa lahjasta?
Salmi toteaa rippiristin olevan lahjoista ykkönen. Useimmat pojatkin tykkäävät rististä, rippikoulun opettaja on huomannut.
   Salmi vinkkaa, että Nuoren seurakunnan veisukirja on hyvä lahja nuorelle. Monet laulut tulevat riparin aikana nuorelle tutuksi ja YouTubesta voi kuunnella lisää ripariveisuja.
   – Päiväkirja, taskulamppu, kello, pieniä koruja. Pelkän ruusunkin kanssa juhliin voi tulla ja lahjakortin summaksi riittää pienikin summa, Salmi sanoo.
   – Nuorille sanon, että lahjoja ei kuulu vertailla, eikä kenenkään pidä mitata arvoaan sillä, millaisia lahjoja saa.

RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä

Artikkeli on osa lehteä 22/2012