Suviseurat ja joulu ovat vuoden kohokohta

27.6.12

Haukiputaalainen Nissilän perhe matkustaa Lopelle:

Suviseurat ja joulu ovat vuoden kohokohta

Nissilät matkaavat suviseuroihin tapaamaan sukulaisia ja kuulemaan elävää Jumalan sanaa. He toivovat, että ikävä julkisuus ei leimaisi kaikkia lestadiolaisperheitä.

Maarit ja Jukka Nissilä ovat vastassa perheen sinisen talon pihamaalla. Talon päädyssä on parkissa asuntovaunu. Tämän lehden ilmestyessä asuntovaunu ja perhe ovat jo siirtyneet Lopelle, vanhoillislestadiolaisten suviseura-alueelle.
   – Vaunua on pakattu pikkuhiljaa. Lähes kaikki lapset pakkaavat omat vaatteensa, kertoo Maarit Nissilä.
   Äiti tosin myöntää käyvänsä tarkastamassa vaatepinot vielä ennen starttia. Lisäksi viikon aikana vaunuun pakkaillaan ruokatarvikkeita, leluja ja luettavaa.
   Nissilän perheellä on ollut oma asuntovaunu neljän vuoden ajan. Se, miten kymmenhenkinen perhe siihen mahtuu, on melkoinen suoritus.
   – On meillä etutelttakin käytössä, se on kyllä tarpeellinen lisätila, Jukka Nissilä kertoo hymyillen.

40 vuotta putkeen
suviseuroissa

Nissilät kertovat, että mieli palaa joka vuosi innosta päästä suviseuroihin.
   – Olenkohan ollut kertaakaan poissa neljänkymmenen vuoden aikana. Sinne on aina vaan niin hyvä mennä, miettii Jukka Nissilä.
   Vaimo on samoilla linjoilla.
   – Se on vuoden kohokohta itselle, ja lapsetkin odottavat sitä yhtä innolla kuin joulua, he oikein laskevat öitä matkaan.
   – Haluamme tarjota omille lapsille saman kokemuksen ja turvallisuuden tunteen, joka meillä on suviseuramatkoista. Sen haluaa kokea aina uudelleen, Maarit Nissilä toteaa.
   Hän itse on jäänyt vain kerran pois suviseuroista, ja senkin olosuhteiden pakosta.
   – Odotin silloin viimeisilläni toiseksi nuorimmaista. Jukka lähti silloin matkaan neljän 4–10-vuotiaan lapsen kanssa, ja hyvin he pärjäsivät.

Samalla tavalla uskovien
kanssa on hyvä olla

Intoa lähteä suviseuroille ei ole myöskään laimentanut viimeisen vuoden aikana käyty julkinen keskustelu liikkeen sisällä tapahtuneista väärinkäytöksistä.
   – Sitä suuremmalla syyllä oikeastaan lähdemme. Samalla tavalla uskovien kanssa on helppoa olla, Nissilät pohtivat.
   Suviseuroilta he odottavat ennen kaikkea vahvistusta omakohtaiselle uskolle.
   – On hyvä herätä aamulla siihen, kun kovaäänisistä kuuluu aamuvirsi, Maarit Nissilä kuvailee.
   Julkisuus on tuonut pinnalle paljon vanhoillislestadiolaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.
   Lehtijuttuun lähteminen mietitytti Nissilöitä, sillä liikkeessä tapahtuneet rikokset ja toiminnan epäkohdat tuntuvat leimaavan kaikki sen jäsenet.
   – Me olemme kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, ja elämme samanlaista arkea kuin muutkin. Toivottavasti ihmiset huomaisivat sen, he toteavat.

Seuraperinne
jatkuu

Nissilät eivät näe mitään merkkejä suviseuraperinteen hiipumisesta. Suviseuroilla on hyvä tavata ympäri maata asuvia sukulaisia ja ystäviä.
   – Uskovaisten kotien nuoret lähtevät seuroihin mielellään. Jopa uskosta luopuneetkin tulevat usein, koska he haluavat kokea tämän tunnelman uudelleen, Jukka Nissilä kertoo.
   Maarit Nissilällä on yksi käytännön vinkki matkaajille.
   – Varautukaa säähän kuin säähän. Kuravaatteet siis mukaan!

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 23/2012