Datavirran peräsuoli

12.7.12

Kesätyöseteliläiselle ei aina riitä hommia, joten internetin syövereihin eksyy työpäivän aikana helposti. Luulisi, että kirkolliseen uutisointiin keskittyneet nettisivut (Kotimaa24.fi), olisivat jokin poikkeus nykyään vallitsevasta internetin keskustelukulttuurista, mutta näin ei ole – pikemminkin päinvastoin.
   Jos uutisessa puhutaan vanhoillislestadiolaisuudesta, se on joko lestadiolaisen tai ateistisen harhaanjohdattajan kirjoittama. Mikäli kyseessä taas on seksuaalikäyttäytymistä käsittelevä tutkimus, sitä on tulkinnut joku fundamentalistinen kristitty – ainakin jos juttujen kommentoijiin on uskomista!
   Niin kuin lähes kaikilla internetin keskustelupaikoilla, Kotimaa24:n kommenttipalstoilla ”rakentava keskustelu” on lähes kirosana. Mikäli joku erehtyy osoittamaan vähääkään homomyönteisyyttä, hän on syntinen ja paha. Mutta auta armias, jos keskustelija esittää vl-myönteisiä ajatuksia! Hän on pedofiili, naisten alistaja ja hirveä ihmiskuvatus.
   Toki toisinaan syntyy muutaman viestin mittainen ajatustenvaihto, jota voisi jopa kutsua ystävällismieliseksi pohdiskeluksi. Ikävä kyllä nämä keskustelua muistuttamaan alkavat jaksot keskeytyvät nopeasti, kun joku alkaa siteerata Raamattua ja esittää ”ainoaa oikeaa totuutta”.
   Kotimaamme erilaiset uskontokunnat, ikäryhmät ja älykkyysosamäärät ovat kyllä hyvin edustettuina kommenttipalstoilla: Löytyy erilaisia lestadiolaisia, ateisteja, homoja, katolilaisia ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Blogeille ja uutisjutuille riittää kommentoijia lähestulkoon vauvasta vaariin, kun murrosikäiset ”yliseksuaaliset nuoret” ”keskustelevat” kuusikymppisten pappien kanssa.
   Onneksi iäkkäimmät eivät sentään osaa käyttää tietokoneita, sillä katkeroituneiden ikäloppujen tuomaa lisää keskusteluihin on tuskallista edes kuvitella.
   Pystytäänkö internetin keskustelujen tasoa parantamaan? Tuskin, ainakaan ilman asennemuutosta. Kotimaa24:n sivuilla ihmisillä ei sentään ole anonymiteetin suojaa, tosin tämä lienee nostanut keskustelujen tasoa varsin marginaalisesti, sillä keskustelut ovat tasoltaan ”perusnettiä”.
   Tokihan huutokilpailuja ja periksiantamatonta jääräpäisyyttä esiintyy internetin ulkopuolellakin, mutta toisen ihmisen huomioi puhuessaan paremmin, jos tämä istuu vieressä, eikä jossain bittimeren toisella puolella.

LAURI POSIO

Artikkeli on osa lehteä 24/2012