Hyvä tahto luo omat kudelmansa

11.7.12

Arjen samarialainen

Hyvä tahto luo omat kudelmansa

Mitä syntyy kun yhdistetään kaksi käsillä tekijää, verkko täynnä blogeja ja ripaus hyvää tahtoa? Tuhansia neulottuja sytomyssyjä ja ilahtuneita sydämiä.

Internetin kommunikaatioverkostoissa eivät leviä vain ikävät asiat, kuten koulukiusaaminen ja vihapuheet. Oululaisten käsityöblogistien käsissä internetistä on tullut hyväntekeväisyysväline.
   Seija Pukari ja Marja-Leena Mattila aloittivat blogeissaan kaksi vuotta sitten kampanjan, jossa he haastoivat ihmisiä kutomaan sytomyssyjä Oulun syöpätautien poliklinikalle. Myssyn nimi viittaa sytostaattihoitoihin, joiden takia moni menettää hiuksensa.
   Kampanjan alkaessa naiset asettivat tavoitteeksi kerätä 200 virkattua myssyä. Pian he huomasivat, että asia ”leviää käsistä”, ja laskevansa, milloin tuhannen myssyn raja rikkoutuu.
   Neljän kuukauden kampanjan tuloksena naiset lahjoittivat Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) 1168 myssyä.
   Kampanja levisi rinnakkaiskeräyksinä myös muualle Suomeen ja reilussa puolessa vuodessa myssyjä oli luovutettu sairaaloihin yli 12 500 kappaletta. Idea sai aikaan myös pienen keräyksen Yhdysvalloissa.
   Nykyisin useissa sairaaloissa ympäri Suomen on jaossa vapaaehtoisten tekemiä myssyjä, jonka jokainen sytostaattihoitoja saava potilas voi valita omakseen.
   – Nöyrästi olemme ylpeitä. Ei sitä voitu ajatellakaan, että tästä tulee näin iso juttu, Mattila toteaa.

Oikea materiaali
on tärkeä

Raskaiden hoitojen keskellä myssy ilahduttaa saajan mieltä ja suojaa herkkää päänahkaa. Vastaanotto sairaaloissa on ollut erittäin positiivista.
   – Ihmiset ovat olleet ilahtuneita ja kysyneet, että mekö saadaan nämä ihan ilmaiseksi. Ylilääkäri mainitsi, että sillä on positiivinen vaikutus potilaan tervehtymiseen, Pukari kertoo.
   Mattila huomauttaa, että sairauden keskellä tuntemattomankin ihmisen osoittama lämmin ele voi luoda toivoa.
   Sytomyssy ei saa kutittaa eikä ärsyttää päänahkaa. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi puuvilla ja bambu, mutta myös osa tekokuiduista soveltuu tarkoitukseen.
   Alussa Mattila ja Pukari testasivat materiaaleja pitämällä myssyä kotonaan päässä muutaman tunnin. Nykyään rouvat ovat sytomyssyjen materiaaliasiantuntijoita, sillä Pukarin puikoista on syntynyt yli 100 myssyä ja Mattila rikkoo pian 150 kappaleen rajan.

Hyvä idea
ratkaisee ongelman

Sytomyssykampanja syntyi läheisten sairastumisen kautta. Mattila oli useita vuosia aiemmin tehnyt sukulaiselleen päähineen Syöpä-lehdestä lukemansa idean pohjalta.
   – Serkkuni ilahtui myssystään ja käytti sitä mieluummin kuin peruukkia, Mattila kertoo.
   Kesällä 2009 Pukarin ystävä sairastui, ja innokas käsityöläinen halusi ilahduttaa tätä itse tekemällään käsityöllä. Mattila kertoi, että myssy oli ilahduttanut hänen läheistään ja helpottanut tämän elämää.
   – Niinpä tein ystävälleni myssyn, josta tämä ilahtui kovin. Se ratkaisi ison ongelman hänen elämässään, Pukari kertoo.

Toisenlainen
hyvä veli -verkosto

Oululaisten hyväntekeväisyysinnovaation leviäminen ei olisi tapahtunut ilman internetiä. Merkitystä oli myös sillä, että Pukari tunsi OYS:n syöpätautien ylilääkärin ja kysyi jo ideavaiheessa tämän mielipidettä kampanjaan. Lisäksi paikalliset käsityöliikkeet tukivat kampanjaa lahjoittamalla lankoja ja toimimalla myssyjen keräyspisteinä.
   Ensimmäisen kampanjan aikana Pukari ja Mattila järjestivät itse kaiken. He vastasivat blogiin tulleisiin kysymyksiin, olivat yhteydessä hoitohenkilökuntaan, testasivat sopivia materiaaleja, kutoivat sekä toimittivat myssyt sairaalaan.
   Nykyään idean äitien tarvitsee lähinnä puhallella hiileen, jotta toiminta jatkuu.
   Facebookissa on useita sytomyssyryhmiä ja käsityöblogeissa jaetaan erilaisten mallien ohjeita. Järjestöt, kuten Martat, ovat osallistuneet kampanjaan ja naiset tuntevat useita henkilöitä, jotka tekevät myssyjä säännöllisesti.
   Ihmiset toimittavat myssyt sairaaloihin itsenäisesti, ja lisäksi Oulussa käsityöliike Lumoava Lanka vastaanottaa myssyjä ja toimittaa ne OYS:aan.
   – Matalalla profiililla mennään. Joka vuosi voisi kerran tempaista isommin, vaikka aina alkuvuodesta teemalla ”Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi”, Pukari miettii tulevaisuuden linjausta.

Lanka taipuu
moneen hyvään

Mattila on tehnyt käsitöitä koko ikänsä. Pukarin käsityöinnostus alkoi eläkepäivillä. Blogisteja heistä tuli käsityöharrastuksen takia.
   Mattila aloitti julkisen ”käsityöpäiväkirjansa”, koska innostui internetissä näkemistään upeista neuleblogeista.
   – Tuntui, kuin olisi ollut Liisa Ihmemaassa. Ajattelin, että voisinkohan minäkin. Tyttäreni sitten auttoi minua alkuun.
   Pukari ja Mattila löysivät toisensa blogien välityksellä. Nykyään he soittelevat ja tapaavat toisiaan netin ulkopuolellakin.
   Käsityöblogeja seuraavalle erilaiset neuleisiin ja kudontaan liittyvät hyväntekeväisyystempaukset ovat tuttuja. Pukari ja Mattila ovat aktiivisesti mukana monissa keräyksissä.
   He ovat kutoneet joululahjapaketteja suomalaisille vähävaraisille, apupupuja katastrofialueen lapsille, nuttuja etiopialaisille vauvoille ja lapasia helsinkiläisille asunnottomille. Pukari käy myös kansalaisopiston Käsityötaidoilla hyvää tehden -ryhmässä.
   Hyväntekeväisyyden ohella naiset tekevät käsitöitä omalle perheelleen ja läheisilleen.
   – Olen tehnyt niitä koko elämäni. Perheeni ymmärtää hulluuteni, Mattila kertoo hymyillen.

Mikä sytomyssy?
• Sytomyssyn voi virkata, kutoa tai ommella kankaasta. Erilaisia myssyjä voi tehdä naisille, miehille, lapsille tai nuorille. Tärkeää on, ettei materiaali ärsytä ihoa.
• Myssyt voi viedä tai postittaa osoitteeseen: Oulun yliopistollinen sairaala, Syöpätautien poliklinikka, PL 229, 90020 Oulu.
• Myssyjä voi viedä myös lankakauppa Lumoavaan Lankaan (Albertinkatu 11, Oulu). Lisätietoa myssyilystä ja ohjeita löytyy Seijan ja Marja-Leenan blogeista: http://seijasisko.blogspot.com/ ja http://lankapirtin.blogspot.com/.
• Myssyilyyn voi osallistua myös lankalahjoituksella. Jos sinulla on lankoja, joita et tarvitse, ota yhteys Seijaan sähköpostitse: seijasiskon@gmail.com.

MARJO HÄKKINEN

Artikkeli on osa lehteä 24/2012