Katolilaisten uudistusvaatimukset lytättiin

25.7.12

Itävallan katolinen kirkko on säätänyt, etteivät kapinalliset, paavin kritisoimaa uudistusmanifestia tukevat papit voi pysyä viroissaan.
   Eräs pappi kertoi uutistoimisto Reutersille, että hän oli jo eronnut, koska ei aikonut irtisanoutua ”tottelemattomuuskutsusta”. Manifesti haastaa katolisen kirkon perinteisiä käsityksiä esimerkiksi naispappeudesta ja ehtoollisen jakamisesta ei-katolisille.
   Toinen pappi kertoi lopettaneensa uudistusten tukemisen säilyttääkseen työnsä.
   Pari-kolme pappia ovat vielä epävarmoja, muuttavatko kantaansa Pappien aloite -ryhmän manifestiin. Ryhmän uudistusvaatimukset ovat saaneet kannatusta myös monien muiden maiden papistolta.
    – Emme vaadi Pappien aloitteesta eroamista. Jäsenten pitää vain irtisanoutua tottelemattomuuskutsusta, sanoo kirkon puhemies, Nikolaus Haselsteiner.
   – Eihän yhtiössäkään paikallisjaoston johtaja voisi sanoa, ettei hän välitä siitä, mitä toimitusjohtaja ajattelee, mies lisää.
   Wienin arkkihiippakunta kertoi aikaisemmin, ettei sen johtaja, kardinaali Christoph Schönborn, nimittäisi manifestin kannattajia rovasteiksi, vaan heidän olisi tehtävä valinta manifestin ja paikan välillä.
   Schoenborn, paavi Benedictuksen läheinen liittolainen, on tavannut kapinoivat papit, mukaan lukien heidän johtajansa, Helmut Schüllerin. Schüller sanoo, että hänen ryhmänsä edustaa kymmenesosaa Itävallan papistosta.
   Ryhmä on mielipidekyselyiden mukaan saavuttanut suuren julkisen suosion sitoumukselleen katolisen kirkon ehtoollisasetusten rikkomisesta. Ryhmän jäsenet jakavat ehtoollisen myös protestanteille ja avioeron tehneille katolisille, vaikka tämä on kiellettyä.
   Peter Meidinger, joka oli rovasti Wienin arkkihiippakunnassa, kertoi irtisanoutuneensa virastaan, kun Schönborn oli tehnyt vaihtoehtonsa selväksi.
   – Puhuin arkkipiispalle, ja vaikkei välttämättä voisi sanoa, että minun oli pakko valita, sain sellaisen käsityksen, etten voisi jatkaa työssäni, joten eroan, hän totesi Reutersille.
   Meidinger, joka kuitenkin säilyy pappina kahdessa seurakunnassa, kertoo olevansa Pappien aloitteen perustajajäsen. Ryhmä kehottaa tottelemattomuuteen, mikä on Schönbornin mukaan katolilaiselle papistolle vaikeaa hyväksyä.
   Uudistusmieliset itävallankatoliset ovat haastaneet konservatiivisten paavien linjaa jo kauan.

LAURI POSIO

Artikkeli on osa lehteä 25/2012