Maata kiertelemässä

11.7.12

Maata kiertelemässä

Saksassa tuomittiin ympärileikkaukset

Saksalainen tuomioistuin on päättänyt, että nuorille pojille uskonnollisista syistä tehdyt ympärileikkaukset lasketaan ruumiillisen vahingon tuottamiseksi, vaikka vanhemmat hyväksyisivätkin menettelyn.
   Kölnin aluetuomioistuimen mukaan lapsen oikeus fyysiseen koskemattomuuteen on tärkeämmässä asemassa kuin uskonvapaus tai vanhempien oikeudet, kertoo saksalainen uutistoimisto dapd.
   Tapaus käsitteli lääkäriä, jota syytettiin komplikaatioihin johtaneen ympärileikkauksen suorittamisesta nelivuotiaalle. Lääkäri kuitenkin todettiin syyttömäksi, koska hän ei tiennyt syyllistyvänsä laittomaan tekoon, eivätkä syyttäjät aio valittaa päätöksestä.
   Saksan juutalaisten keskusneuvoston johtaja, Dieter Graumann, kommentoi ympärileikkauksia koskevaa päätöstä tunteettomaksi ja ennenkuulumattomaksi. Hän kehottaa maansa parlamenttia selkeyttämään lakikysymystä, ”jotta uskonvapautta voitaisiin suojella hyökkäyksiä vastaan”.
   Graumannin mukaan vastasyntyneiden juutalaisten ympärileikkausta on harjoitettu jo tuhansia vuosia, ja ”jokainen maailman valtio kunnioittaa tätä uskonnollista oikeutta”.
   Myös muslimit ympärileikkaavat nuoret pojat, ja monet vanhemmat pyytävät sitä heille terveyssyistä.
   Aluetuomioistuimen päätös luo hankalan lainopillisen tilanteen lääkäreille, jotka suorittavat toimenpiteen vanhempien pyynnöstä.
   Toisin kuin tyttöjen ympärileikkuuta, mikään laki ei suoraan kiellä sitä, eikä päätös ole muille osavaltioille sitova. Se on kuitenkin ennakkopäätös, joka tullaan ottamaan huomioon, mikäli muissa saksalaisissa tuomioistuimissa käsitellään vastaavia tapauksia.

LAURI POSIO

Artikkeli on osa lehteä 24/2012