Oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen basso värisee sunnuntaina Veisuuvestivaalien päätteeksi.(Kuva: Harri Kosonen)

Nimekäs esiintyjäkaarti Ristijärven Veisuuvestivaalilla

25.7.12

Ristijärven Veisuuvestivaali viettää juhlavuottaan, kun tapahtuma järjestetään 3.–5. elokuuta 10. kerran. Ohjelmassa on niin virsiä, kansanmusiikkia kuin ikivihreitäkin.
   Veisuuvestivaalia tähdittävät Anneli Sari ja Jaakko Ryhänen, jotka konsertoivat Ristijärven kirkossa. Heitä säestävät urkurit Mikko Helenius ja Pertti Eerola.
   Konsertoinnin aloittaa perjantaina Kaukametsän Kamarikuoro, jota johtaa Juha Mikkonen. Konsertin jälkeen on yhteislaulutilaisuus.

Lauantaina avajaisissa pappi ja runoilija Niilo Rauhala kertoo oman runoutensa ja virsilyriikan kielestä ja sanomasta. Luvassa on Anneli Sarin konsertin lisäksi muun muassa toivevirsien yhteisveisuuta ja virsikaraoke sekä Minna Tuhkalan johtaman Kainuun Kvartetin konsertti.
   Piirpauke esiintyy lauantain päätteeksi yhdessä Anneli Sarin kanssa konsertissa, jossa on mukana etnisiä sekä mustalaismusiikin ja balkanilaisen musiikin sävyjä.

Sunnuntai aloitetaan jumalanpalveluksella, jonka jälkeen kuullaan nykyvirsien toivotut. Seurakuntakodilla on yhteislaulutilaisuus Teuvo Väisäsen ja Martti Romppaisen johdolla. Veisuuvestivaalin lopuksi on Jaakko Ryhäsen konsertti.
   – Ristijärven vahva veisuuperinne innoitti silloisen kunnanjohtajan Reijo Fredrikssonin ja ristijärveläisen Matti Oikarisen suunnittelemaan Veisuuvestivaalin, kertoo tapahtuman tiedottaja Stiina Kallioinen.

Tapahtuma ei ole Kallioisen mukaan muuttunut paljoa alkuperäisestä ideasta luoda taiteellisesti korkeatasoinen festivaali, jossa on sekä hengellinen että maallinen ulottuvuus.
   – Virsikaraoke tuli mukaan pari vuotta sitten.
   Kallioinen kertoo, että vierailijamäärä keskellä Kainuuta järjestettävässä tapahtumassa on vaihdellut 1 000–1 500 välillä. Tänä vuonna Veisuuvestivaalille odotetaan vähintään 1 500 kävijää.

Yleisöä saapuu eniten Kajaanista ja sen lähikunnista, mutta myös muualta Suomesta.
   – Veisuuvestivaalilla on suuri merkitys ristijärveläisille. Tapahtuma, jossa on usein yleisöä yhtä paljon tai enemmän kuin kunnassa on asukkaita, vahvistaa asukkaiden omanarvontuntoa. Se tarjoaa mahdollisuuden tavata muita ihmisiä, lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kotiseudun arvostusta, Kallioinen toteaa.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 25/2012