Kiven asettaminen paikoilleen vaatii tarkkuutta ja vatupassia.

Oikeilla välineillä hautakiven suoristaminen käy kätevästi

11.7.12

Oululainen Jorma Jolma ryhtyi kaveriensa innostamana kehittelemään omaa versiotaan pukista, jonka avulla hautakivien suoristaminen tapahtuu turvallisesti ja ilman suurempia ponnisteluja.
   – Parilla kaverilla oli samantyyppisiä ratkaisuja, joten päätin kehitellä oman versioni. Kaveri auttoi hitsaamisessa, Jorma Jolma kertoo.
   Hautakiven suoristamiseen kuluu hänen menetelmällään noin tunti.
   – Kahdestaan tämä kävisi hieman nopeammin, mutta kaikki ovat nyt lomilla. Yksin hautakiven asettaminen juuri oikeaan kohtaan on hidasta ja hankalaa, kun joutuu tarkistelemaan ja mittaamaan.
   Voimaa kiven siirtely ei silti hirveästi vaadi, sillä kivi roikkuu tukevasti taljojen ja liinojen varassa.
   – Ensin kaivan maata pois hautakiven molemmista päistä. Sen jälkeen kasaan pukin ja nostan sen paikoilleen kiven yläpuolelle. Sitten liinat hautakiven molempiin päihin ja kivi nostetaan taljoilla ylös, Jolma kertaa.

Pohjatyöt
tärkein osa

Kun kivi on nostettu ilmaan, hän tekee sille uuden pohjan kivituhkasta.
   – Se on murskattua kiveä, joka on paljon tehokkaampaa kuin sora, jota yleensä käytetään pohjana. Kivituhka tiivistyy ja asettuu hyvin, jolloin hautakivi pysyy paremmin paikoillaan.
   Joskus kiven alla saattaa olla soran lisäksi multaa, joka täytyy kaivaa pois ennen kivituhkan laittamista. Muutoin pohjasta ei tule tukevaa.
   Kivituhka tasoitetaan tiiviiksi vatupassin avulla. Kun pohja on valmis, kivi lasketaan hitaasti paikoilleen ja asetellaan niin, että se tulee linjaan viereisten hautakivien kanssa.
   – Tässä vaiheessa olisi helpoin, jos olisi kaksi tekemässä. Toinen voisi mittailla ja sanoa toiselle, mihin suuntaan kiveä pitää siirtää, jotta se tulee kohdalleen.
   Kun kivi on aseteltu suoraan ja oikealle paikalleen, laitetaan mullat takaisin kiven ympärille.

Kallellaan olevat kivet
ovat vaaraksi

Jolma toteaa, että kallellaan olevat hautakivet aiheuttavat vaaratilanteita hautausmaalla liikkuville, etenkin lapsille.
   – Olen kuullut, että hautausmaita on jouduttu sulkemaan sen vuoksi, että kiviä on ollut kallellaan niin paljon, että ne ovat olleet turvallisuusriski.
   Rakennusalalla työskentelevällä Jolmalla on muuraustöitä tekevä yritys.
   – Perustin Ruffixin kaverini kanssa 2006, mutta yhtiökumppani jäi pois nelisen vuotta sitten. Työntekijöitä minulla ei ole, vaan teen hommat yksin.
   – Tämä hautakivien suoristaminen on mukavaa vaihtelua muuraustöihin. Terapiaa, vähän kuin ongella istuisi, Jolma veistelee.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 24/2012