Pääkirjoitus

25.7.12

Pääkirjoitus

Ouluun oma keskusteluareena

Kirkko näkyi ja kuului viime viikolla Porissa SuomiAreenan lavalla. Evankelis-luterilainen kirkko oli nyt ensimmäistä kertaa huomiota saavan keskustelutapahtuman pääyhteistyökumppani.
   Kirkollisten ”tähtien” seurana SuomiAreenan lavalla puhuivat muun muassa synnistä ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta kehitysministeri Heidi Hautala ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
   Porissa esille nostetut teemat, esimerkiksi jumalallinen vai jumalaton Eurooppa, olivat herkullisen ajankohtaisia ja mielipiteitä synnyttäviä.
   Mielenkiintoisia kirkon keskustelutilaisuuksia olisi hyvä järjestää muuallakin kuin Porissa, sillä uskonto puhuttaa ihmisiä.
   Porissa metropoliitta Ambrosius totesi, että uskonnollisuus ja hengellisyys ovat trendeinä nousussa. Kirkot eivät ole katoamassa maailman kartalta.
   Uskonnoista ja uskosta saadaan mielenkiintoisia keskusteluja, mutta ennen kaikkea kirkon keskustelutilaisuuksia tarvitaan, jotta ihmiset pääsevät ääneen tärkeistä asioista. Kun puhutaan uskonnoista, keskustellaan esimerkiksi lähimmäisenrakkaudesta ja armollisuudesta.
   Nämä teemat eivät ole mitään ”diipadaapaa”, vaan aiheita, joista pitäisi nostaa kunnon haloo nyky-yhteiskunnassa.
   Oulussa kirkolliselle keskustelulle olisi valmiiksi jo olemassa ainakin yksi kelpo areena. Oulun tuomiokirkon pihalla on pidetty useampana kesänä Cafe Krypta -kahvilaa. Toisenlainen kahvilaympäristö on herättänyt kiitettävästi mielenkiintoa kaupunkilaisten ja turistien keskuudessa.
   Olisi hienoa, jos jo ensi kesänä kirkkotarhan tarjonnassa olisi uusi ohjelmanumero: kirkon keskustelut. Tapahtumaa voisi yhteistyökumppaneiden avulla laajentaa näkyväksi, jokakesäiseksi puheenaiheeksi.
   Mistä Oulussa puhuttaisiin? Yksi keskustelunaihe voisi olla esimerkiksi yrityksen vastuu henkilöstöstään. Onko uskonnoilla sanottavaa tähän ajankohtaiseen aiheeseen?

Riitta Hirvonen

Artikkeli on osa lehteä 25/2012