Uskolliset ystävämme

12.7.12

Vuoden alusta tuli voimaan uusi hygieniaasetus, jonka myötä lemmikeille avautui mahdollisuus päästä ravintolaan omistajansa kanssa. Opaskoirat ovat ennenkin olleet sallittuja. Nyt ravintolat saavat itse päättää, haluavatko tarttua tähän mahdollisuuteen ja toivottaa muutkin lemmikit tervetulleiksi.
   Mielestäni ajatus eläimistä ravintolassa tuntuu hieman erikoiselta, mutta en vastusta sitä. Suomessa ei ole totuttu sellaiseen, ja monet ravintoloitsijat tuntuvat suhtautuvan siihen epäillen. Kaleva oli testannut, onko koira tervetullut Oulun keskustan ravintoloihin. Suurin osa antoi kieltävän vastauksen.
   Olen huomannut, että monien – myös minun – on välillä vaikea sulattaa uusia ja outoja asioita. Sen vuoksi ravintoloitsijat ehkä pelkäävät menettävänsä asiakkaita, jos he sallivat lemmikkien tuomisen ravintolan tiloihin. Toisaalta, muutos voisi tuoda myös uusia asiakkaita. Ei voi tietää ellei kokeile.
   Muualla Euroopassa asiaan suhtaudutaan liberaalimmin. Kalevan toimittaja Arja Mikkola kirjoittaa kohdanneensa koiria ravintoloissa ainakin Italiassa ja Saksassa. Hänen mukaansa koirat makaavat isäntiensä jalkojen juuressa pöydän alla lähes huomaamattomina. Näin on kuulemma ollut jo kauan.
   Ulkomailla eläimiin suhtaudutaan suopeammin muissakin asioissa. Törmäsin The Guardian -lehden nettisivuilla hauskaan kuvareportaasiin, joka kertoi lemmikkien siunaamisesta. Espanjassa vietettiin eläinten suojelupyhimyksen päivää. Sen kunniaksi ihmiset veivät lemmikkejään kirkkoihin messuun ja siunattaviksi. Mukana ei ollut pelkästään koiria, vaan myös lintuja ja kaneja – jopa kilpikonna.
   Eräässä kuvassa omistajalla on sylissään pieni koira, jonka päälle pappi pirskottaa pyhää vettä siunatessaan eläimen. Toisessa kuvassa koira makaa kirkon penkillä omistajansa vieressä ja odottaa messun alkamista. Kuvista päätellen ihmiset ja eläimet olivat kirkossa kaikessa sovussa keskenään.
   Myös Suomessa eläimet ovat päässeet siunattaviksi. Joulun alla ainakin Helsingissä Senaatintorilla järjestettiin tapahtuma, jossa siunauksen saivat sekä eläimet että eläinten ystävät. Monille lemmikit ovat perheenjäseniä, joten tällainen tapahtuma lämmittää sydäntä.
   Kuten lemmikkien salliminen ravintoloissa, myös niiden siunaaminen kohtaa varmasti vastustusta. Itse en kuitenkaan näe siinä mitään pahaa.

Katja Kiiskinen

Artikkeli on osa lehteä 3/2012