Lapsille apua

8.8.12

Syyrialaispakolaisten tilanne järkytti Kirkon Ulkomaanavun työntekijän. Ulkomaanapu varautuu uuteen avustuserään.

Kirkon Ulkomaanavun Jordaniassa työskentelevä Lähi-idän alue-edustaja Outi Behm vieraili viime viikolla syyrialaispakolaisille avatussa pakolaisleirissä. Behm sanoo järkyttyneensä näkemästään.
   – Aavikolla sijaitseva leiri oli keskeneräinen: siellä ei ole esimerkiksi sähkö- ja vesihuoltoa. Me viivyimme leirillä vain muutaman tunnin ja olimme yltä päältä hiekkapölyssä.
   – Miten ihmiset voivat olla siellä viikkoja ja kuukausia? Eläminen leirissä on tällä hetkellä epäinhimillistä, Behm kertoo kokemastaan.
   Pakolaisleiri Jordaniassa avattiin heinäkuun lopussa.
   Behmin mukaan avustusjärjestöt miettivät parhaillaan kuumeisesti, miten pakolaisleirin asukkaita voitaisiin auttaa parhaiten. Hän pahoittelee sitä, että mitkään nopeat reaktiot eivät ole mahdollisia, sillä avustustyötä tekevien on oltava yhteydessä Jordanian viranomaisiin.
   – Lupien hankkiminen hidastaa avun antamista, Behm sanoo.

Lapset
tarvitsevat tekemistä

Kirkon Ulkomaanapu on tähän mennessä auttanut Syyrian väkivaltaisuuksien uhreja 100 000 eurolla. Avustus käytetään muun muassa ruokaan, lääkkeisiin ja väkivaltaa kokeneiden psykososiaaliseen tukeen.
   Outi Behmin mukaan suunnitteilla olevilla avustusprojekteilla toivotaan voivan auttaa erityisesti leirillä olevia, taisteluissa traumatisoituneita lapsia. Heille olisi tärkeää saada muun muassa erilaisia aktiviteetteja.
   Ulkomaanavun yksikön päällikkö Eija Alajarva uskoo, että syksyllä tehdään uusi avustuspäätös syyrialaisten auttamiseksi.
   Hän lähettää terveiset Rauhan Tervehdyksen lukijoille.
   – Vaikka maailmalla on ollut useita kriisejä, toivon, etteivät ihmiset väsy auttamaan.
   Alajarva sanoo, että pieneltäkin tuntuva apu on tärkeä hädässä. Hän on itse nähnyt useiden humanitaaristen kriisien yhteydessä, että Ulkomaanavun tuki on tavoittanut nimenomaan tavallisia perheitä hädän keskellä.
   – Se pitää tehdä, minkä voi, hän kannustaa.

Yhteistyökumppaneista
vaietaan

Vain harvoilla kansainvälisillä järjestöillä on lupa toimittaa apua Syyriaan. Kirkon Ulkomaanapu pystyy avustamaan syyrialaisia paikallisten yhteistyökumppaneidensa kautta.
   Alajarva ei kerro turvallisuussyistä tarkemmin, keitä Ulkomaanavun yhteistyökumppanit ovat.
   – Syyrian tilanne on poliittisesti herkkä. Siksi emme puhu tämän enempää kumppaneistamme.
   Viimeviikkoisen Kotimaan mukaan kirkot, moskeijat ja kansalaisjärjestöt ovat auttaneet kärsiviä ihmisiä kriisin alusta saakka.
   Behm kuvailee Kotimaassa, että vapaaehtoiset auttajat ovat asettaneet avustustyössään alttiiksi jopa oman henkensä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2012