Pirtti täynnä juhlijoita

8.8.12

Muhoslainen Anna-Mari Silenius liikkuu ripeästi 80 vuotta täyttävän Laitasaaren rukoushuoneen pihalla. Hän näyttää tuntevan lähes jokaisen taloon saapuvan juhlavieraan: Tervetuloa pirttiin, hän huudahtelee innoissaan tulijoille.
   Silenius sanoo jännittävänsä, kuinka paljon vieraita tulee: riittääkö kaikille penkki, jolle istua?
   Rukoushuoneyhdistyksen varapuheenjohtaja huomaa nopeasti, että perinteikkään rakennuksen 80-vuotisjuhlallisuudet houkuttelevat tulemaan kauempaakin,
   – Entisiä kyläläisiä, Silenius toteaa usean vieraan kohdalla riemullisesti.
   Kun juhlajumalanpalvelus pääsee alkamaan, penkit ovat porstuaa myöten täynnä. Ikkunoita on avattava, jotta ilmaa riittää.

Lapsille
kerhoja

Anna-Mari Silenius on seurannut 80-vuotiaan rukoushuoneen elämää kolmisenkymmentä vuotta likietäisyydeltä, lähinaapurista. Hän kertoo, että talon kunnostaminen, keittiöremontti parisen vuotta sitten, on innostanut muhoslaisia muun muassa ristiäisten järjestämiseen rukoushuoneella. Muhoksen seurakunta ja Martat järjestävät toimintaa säännöllisesti.
   Sileniuksen haaveena on silti, että naapurissa palaisi valo nykyistä useammin.
   – Toivoisin, että rukoushuoneella olisi enemmän toimintaa esimerkiksi lapsille. Partio olisi tervetullut kokoontumaan tänne, Silenius vinkkaa toiveikkaana.

Seurakunnalle
enemmän vastuuta?

Silenius kertoo, että rukoushuonetta on pidetty vuosikymmenet kunnossa talkoovoimin. Erityiskiitos kuuluu yhdistyksen puheenjohtajalle Asta Pikkaraiselle ja hänen veljelleen.
   – Kenenkään ei tarvitse tulla kylmään rukoushuoneeseen. Talo lämmitetään aina vieraita varten.
   Huoli on kuitenkin, miten kaikki hoituu sitten, kun nykyinen talkoojoukko ei enää jaksa.
   – Minun omaa ajatteluani on, voisiko Muhoksen seurakunta kantaa rukoushuoneesta nykyistä suurempaa vastuuta tulevaisuudessa? Silenius pohtii arkisesti ennen kuin vilahtaa muun juhlaväen joukkoon virttä veisaamaan.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2012