Palvelukeskus Kipan Oulun toimipisteen johtaja Seija Mäenpää (oik.) keskustelee Kaisu Mikkosen (vas.) ja Jenni Backmannin kanssa Kipan uusissa

Säätöä vaille valmis muutos

8.8.12

Syksyllä syntyy laajentuneen Oulun seurakuntayhtymän ensimmäinen yhteinen talousarvio. Nokian irtisanomisten vaikutuksia seurakunnan talouteen on vaikea ennakoida vielä.

– Edessä on tiukka loppurutistus, pieniä korjausliikkeitä ja kärsivällistä säätöä, Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen toteaa syksyn työrupeamasta.
   Monikuntaliitoksen seurauksena ensi vuoden alussa syntyvän – neljän sijasta seitsemästä seurakunnasta muodostuvan – uuden Oulun seurakuntayhtymän ensimmäistä yhteistä talousarviota on laadittu jo keväällä, mutta Kähkönen näkee budjetin valmistelun syksyn yhtenä isoimpana ponnistuksena.
   Alkukesästä varmistuneet Nokian hurjat, useita satoja ihmisiä koskettaneet, irtisanomiset eivät vaikuta Kähkösen mukaan, ainakaan vielä, seurakuntayhtymän talousarvion laadintaan.
   – Irtisanomisten merkitystä verotulojen kehitykseen on tässä vaiheessa lähes mahdotonta ennakoida. Tilanne on tiedostettu seurakunnassa ja seuraamme, syntyykö irtisanotuille korvaavia työpaikkoja. Itse uskon oululaisten työllistyvän uudelleen, Kähkönen sanoo ja muistuttaa seurakuntayhtymän talousarvion ”koosta”: tänä vuonna verotuloja arvioidaan kertyvän noin 25 miljoonaa euroa.
   Irtisanomiset eivät koske seurakuntia ensi sijassa taloudellisesti, Kähkönen painottaa.

Jälkiviisasteluun
ei ole tarvetta

Oulun seurakuntia on myllertänyt samanaikaisesti yhtymän laajentumisen kanssa toinen iso muutos: Kirkkohallituksen palvelukeskus Kipa aloittaa toimintansa syyskuun alussa, mutta sitä on käynnistetty Isokatu 9:ssä jo vuoden alusta muun muassa rekrytoimalla sinne henkilöstöä.
   Kipa tuottaa kirjanpidon ja palkanlaskennan palveluja seurakuntien lisäksi hiippakunnille ja kirkon keskusrahastolle.
   Ilpo Kähkönen arvioi, että kahdesta mylläkästä on selviydytty Oulun seurakunnissa hyvin. Yhtymäjohtaja itse kertoo pitäneensä ”jalat maassa ja järjen päässä”.
   – Tunteiden ei ole saanut antaa viedä, vaan asiat on pitänyt hoitaa yksi kerrallaan. Jälkiviisastelua en harrasta, eli luultavimmin tekisin useimmat asiat samalla tavalla, jos uudistukset olisivat nyt edessä, hän pohtii.
   Kähkönen lisää kuitenkin tietävänsä, että osa henkilöstöstä on kokenut muutokset myös stressaavina.

Muutokset synnyttivät
uudenlaisen tehtävän

Muutostilanne Oulun seurakunnissa on poikinut uuden, työnkuvaltaan hieman harvinaislaatuisemman viran seurakuntayhtymään. Vielä tämän vuoden puolella työt aloittava taloussuunnittelija palvelee Oulun lisäksi Utajärven, Lumijoen ja Hailuodon seurakuntia.
   Vastaavanlaista virkaa Kähkönen ei ainakaan tiedä olevan muualla kirkossa.
   – Uudenlainen päänavaus Oulusta. Kirkkolain muutos mahdollistaa talouspäällikkönä toimimisen samanaikaisesti useissa seurakunnissa.
   – Kun seurakunnista on siirtynyt Kipaan useita tehtäviä, pienissä seurakunnissa ei ole enää tarvetta kokoaikaiselle talouspäällikölle, Kähkönen perustelee yhteistyökuviota.
   Elokuun alusta yhtymän seurakuntatyön erityispalvelujen, johon kuuluu muun muassa diakoniset erityispalvelut, johtajana on ollut yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, tuomiorovasti Matti Pikkarainen.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2012