Urheilijat etiopialaisten nuorten esikuvina

22.8.12

Etiopiassa kolmisenkymmentä vuotta lähetystyössä ollut Regina Hantikainen kertoo, että etiopialaisten urheilijoiden menestys Lontoon olympialaisissa kannustaa paikallisia lapsia ja nuoria urheilemaan.
   Hantikaisen mukaan urheilijoita arvostetaan ja ihaillaan Etiopiassa suuresti.
   – He ovat suuria sankareita, joita pidetään esikuvina, Hantikainen kertoo.
   Ulkomailta kisoista palaavia urheilijoita on vastassa koko kaupunki.
   – Olympiavoittajat ovat tehneet maassa paljon humanitaarista työtä tukien muun muassa aids-työtä. Monet heistä ovat myös työllistäneet satoja ihmisiä rakentaen hotelleja ja ostoskeskuksia.
   – Maan pääkaupungissa, Addis Abebassa, olympiavoittaja Haile Gebre Zelassie on saanut omalle nimelleen kadun.
   Hantikainen sanoo, että mahdollisuus päästä urheilu-uralle voi aueta koulujenvälisissä kisoissa, joissa joku alan ihminen bongaa lahjakkaan nuoren urheilijan.

Myös tytöt
kiinnostuivat urheilusta

Hantikaisen mukaan suosituin laji on jalkapallo, vaikka etiopialaiset eivät ole voittaneet kuin yhden African Cup -ottelun. Kaikki mahdolliset jalkapallo-ottelut seurataan televisiosta.
   – Teiden asfaltoinnin myötä myös pyöräily on noussut suosituksi lajiksi, Hantikainen toteaa.
   Pojat ovat aiemmin olleet tyttöjä innokkaampia urheilijoita, mutta nyt tytötkin ovat alkaneet kiinnostua urheilusta entistä enemmän. Hantikainen arvelee, että siihen on osaltaan vaikuttanut muutos pukeutumistottumuksissa.
   – Nykyisin tytöt pitävät usein hameen sijasta housuja. Lisäksi kouluissa on hyvin kirjava liikunnanopetus. Etupäässä se on juoksua ja jalkapalloa.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 27/2012