Yli-iiläiset valitsivat poron

8.8.12

Oulujoen elojuhlien teema yllättää kaupunkilaisen: porot ja peurat esillä.

Perinteisten, ensi sunnuntaina järjestettävien Oulujoen elojuhlien teema, Eloa porosta, hämmästyttää: miksi puhutaan poroista ja peuroista, vaikka ollaan kaukana Lapista. Sinnehän porot kuuluvat.
   Elojuhlien järjestelyvuorossa ovat tänä kesänä yli-iiläiset. Yli-Iissä poronhoidolla on kunniakas perinne. Jo 1700-luvulla käräjillä oli aiheena porovarkaudet Iin ja Pudasjärven pitäjissä.
   Elojuhlissa puhuva yli-iiläinen Oulun seurakuntien luottamushenkilö, sairaalaneuvos Matti Kakko kertoo, että tällä hetkellä poronhoitoalueeseen kuuluvassa Yli-Iissä on poroja yli 1 000 ja poronomistajia noin 80.
   Onpa pitäjässä myös oma poronlihan jalostamo. Yli-iiläisten ruokapöytään on perinteisesti kuulunut kylmäsavuporonpaisti.
   – Vaikka Yli-Iissä lypsykarjatilojen lukumäärä on nopeasti laskenut, samanaikaisesti porotilojen määrä on pysynyt samana tai jopa hivenen kasvanut, Kakko valaisee, miksi poro-teema sopii hyvinkin juhlateemaksi.

Pappilasta
löytyy poroikkuna

Porojen lisäksi elojuhlassa puhutaan peuroista. Yli-Iin eläkkeellä oleva kirkkoherra Toivo Hyyryläinen on säveltänyt oman peuravirren, johon häntä on innostanut Yli-Iin kirkon peura-aiheinen Kaipaus-lasimaalaus. Sen pohjalla on Psalmin jae: ”Niin kuin peura janoissaan etsii vesipuroa, niin minä kaipaan sinua, Jumala.”
   Kaipaa peura janoissaan -virsi kuullaan elojuhlassa.
   Hyyryläisen asuttamasta pappilasta löytyy erityinen ”poroikkuna”.
   – Siitä ikkunasta perheemme pieni poika, juuri kävelemään oppinut, katseli aikoinaan hämmästellen pihamaalla kulkevaa porotokkaa. Ikkuna oli niin alhaalla, että pikkuinenkin siihen ylettyi. Aloimmekin kutsua tuota ikkunaa poroikkunaksi, Hyyryläinen kertoo itselleen tärkeän muiston.
   Peura-aiheinen maalaus löytyy myös kuuluisasta, tuhopolton jälkeen uudelleen rakennetusta Tyrvään kirkosta, Hyyryläinen muistuttaa lopuksi.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 26/2012