Agenttitarinoita ja psalmeja

4.9.12

11-vuotias Juho Vitikka on tullut oulunsalolaisille tutuksi hyvä-äänisenä tekstinlukijana jumalanpalveluksissa. Hän on urakoinut muun muassa joulukirkossa jouluyön evankeliumin.
   Juho itse kertoo lukeneensa kirkossa etupäässä psalmeja.
   – Sehän on eräänlainen kunnia, kun pappi kysyy tekstinlukuun. Onhan pappikin eräänlainen jumalanpalveluksen päähenkilö, hän pohtii.
   Puhelias nuori mies sanoo jännittävänsä hiukan kirkon edessä olemista. Hän ei ”pölpötä” tekstiä ilman taukoa, vaan vilkaisee välillä kirkkokansaa – menemättä kuitenkaan sekaisin raamatunjakeissa.
   – Kun luen tekstiä, kirkossa on lähes täyshiljaisuus, Juho kertoo vaikuttuneena.
   – Suhteellisen mukavalta se tuntuu, hän kuittaa.

Rummut nyt
ykkösasia

Kohtelias Juho sanoo lukevansa mielellään tekstejä vastaisuudessakin kirkossa, jos pyydetään.
   Mieluisinta hänelle olisi kuitenkin tällä hetkellä kehittyä rumpujen soitossa.
   – En sanoisi, etten perusta enää seurakunnasta, mutta nyt haluaisin löytää bändin, jossa voisin soittaa. Rumpujen rytmi on kiehtovaa.
   Oulunsaloa Juho kehuu nuorekkaaksi paikkakunnaksi ja oulunsalolaisia ”normaaleiksi kansalaisiksi”. Hän tietää faktan, että oulunsalolaisten keski-ikä on hivenen yli 30 vuotta.
   Myös seurakuntaa Juho pitää oman kokemuksensa perusteella ”nuorekkaanoloisena”. Minkäänlainen jäykistely ei kuulu Oulunsaloon.
   Tekevä Juho ei ehdi harrastaa kerhoja, koska rumpujen soiton lisäksi hän muun muassa kirjoittaa tarinoita ja tekee lauluja.
   Psalmien lukijaa kiehtovat suuresti agenttitarinat.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 28/2012