Kirkon Ulkomaanapu tukee pakolaisleirin nuoria

19.9.12

Kirkon Ulkomaanapu alkaa tukea nuoria syyrialaisia Jordanian pakolaisleirillä. 15–24-vuotiaiden nuorten psykososiaaliseen tukiohjelmaan kuuluu muun muassa ammattikoulutusta, taiteen tekemistä, rauhankasvatusta ja urheilua. Nuoret ovat usein unohdettu ryhmä, joka turhautuu leiriolosuhteissa.
   – Puolet Za’atrin pakolaisleirin noin 30 000 asukkaasta on lapsia ja nuoria. Yleensä nuoret ovat se pakolaisryhmä, joka jää vaille tukea tai saa sitä viimeiseksi. Nuorten miesten ikävystyminen on yksi vaikeimmista asioista leirillä, koska se lisää levottomuuksia, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Minna Peltola toteaa.
   Peltola vieraili lähelle Syyrian rajaa perustetussa Za’atrin pakolaisleirissä syyskuun alussa.
Jordanian viranomaiset antoivat Kirkon Ulkomaanavulle viime viikolla luvan aloittaa avustusoperaatio leirillä. Yhteistyökumppanina on Jordanian Hashemite Charity -järjestö. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana Kirkon Ulkomaanavun ohjelmassa tulee olemaan noin tuhat leirillä asuvaa nuorta. Nuorten tukiohjelma aloitetaan toivon mukaan jo lokakuun alussa. Ohjelma jatkuu myös vuonna 2013.

Teltat eivät
suojaa talvelta

Za’atrin pakolaisleirille tarvitaan pikaisesti lisäapua. Tällä hetkellä siellä on tukahduttavan kuumaa ja teltoissa asuminen on tukalaa. Talven ja lumisateiden myötä tilanne pahenee ja teltat käyvät mahdottomiksi asua.
   Kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssi on tehnyt maailmanlaajuisen rahoitusvetoomuksen Syyrian pakolaisten avustusoperaatiolle.
   Vetoomuksella pyritään saamaan rahoitusta muun muassa telttojen varustamiseksi talviasuttaviksi sekä lääkeapua pakolaisille.
   Kirkon Ulkomaanavun psykososiaalinen tukiohjelma on osa vetoomusta. Ohjelman kokonaissumma on runsaat 800 000 euroa, josta noin puolet aiotaan hakea Suomen Ulkoministeriöstä.

Koko leiri
ruoka-avun varassa

Joka yö Za’atrin pakolaisleirille saapuu noin 1 100 uutta pakolaista bussikyydillä. Kun leiri avattiin, siellä ei ollut sähköä ja vedestä oli pulaa.
   – Aavikolle perustettu leiri on masentava ja siellä on hiekkapölyä. Ihmisillä on hengitysongelmia. Leiri jouduttiin avaamaan ennen kuin peruspalvelut olivat valmiina. Nyt leirille on saatu jo sähköt, mutta koko leiri on edelleen ruoka-avun varassa eikä vettä ole riittävästi, Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän alue-edustaja Outi Behm kertoo.
   Rauhan Tervehdys haastatteli Outi Behmiä 9. elokuuta ilmestyneessä numerossa 26/2012. Juttu on luettavissa arkistosta osoitteessa www.rauhantervehdys.fi.
   Jordaniassa on tällä hetkellä noin 85 000 rekisteröitynyttä pakolaista. Todellinen pakolaisten määrä Jordaniassa on eri arvioiden mukaan kaksinkertainen. Kirkon Ulkomaanapu on hakemassa myös lupaa toimia leirin ulkopuolella asuvien syyrialaisten pakolaisnuorten ja jordanialaisnuorten parissa.

RAUHAN TERVEHDYS

Artikkeli on osa lehteä 30/2012