2. vaalisijalla Siikalatvan seurakunnan kappalainen Perttu Kyllönen.

Kuka heistä on uusi kirkkoherra?

10.9.12

Siikalatvan seurakuntalaiset valitsevat lokakuussa itselleen uuden kirkkoherran. Rauhan Tervehdys kysyi kolmelta kirkkoherrakandidaatilta kymmenen kysymystä. Toimitus pyysi kirkkoherraehdokkaita myös lähettämään heille itselleen tärkeän valokuvan.

1. Ikäsi, ketä kuuluu perheeseesi, mitä harrastat vapaa-aikanasi?

2. Kerro työhistoriasi lyhyesti

3. Valitse seuraavista sanapareista sinulle mieluisampi vaihtoehto:
* paimen vai johtaja?
* päivää” vai ”hei”?
* joulu vai pääsiäinen?
* Bach vai Jaakko Löytty?
* elämä ennen kuolemaa vai kuolemanjälkeinen elämä?

4. Siikalatva on viiden kirkon ja viiden seurakuntatalon maantieteellisesti laaja alue. Miten seurakunnan taloustilanne pidetään kurissa tulevaisuudessa?

5. Mitä ajattelet sanoista totuus ja armo?

6. Mikä on suhteesi kirkon herätysliikkeisiin?

7. Puhutteleva raamatunkohta?

8. Mitä kirkkoherran pitää osata Siikalatvan seurakunnassa?

9. Saat sähköpostiisi kirjeen rippikoululaisen äidiltä. Äiti kertoo pahoittaneen mielensä siitä, että rippikoululeirillä on hänen kokemuksensa mukaan annettu liian vapaamielistä opetusta. Miten toimit?

10. Kerro sinulle tärkeä motto tai elämänviisaus.

1. vaalisijalla Siikalatvan seurakunnan kappalainen Merja Jyrkkä.
1. 54 v. Perheeseen kuuluu puoliso Auvo 58 v. (sähköasentaja/mv, eläkkeellä), Paavo 25 v. (insinööri), Toivo 17 v. (lukiolainen), kissat Viiru ja Vili. Harrastuksiksi voisi lukea koti- ja puutarhatyöt, mökin laittaminen, Uikko ja sudokut.

2. Seurakunnan työntekijäksi valmistuin 1980. Opetustehtävissä olin välillä neljä vuotta ja yhdistyksen työssä puolitoista vuotta. Seurakuntatyön erilaiset tehtävät ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi. Pappina olen ollut 10 vuotta.

3. – Paimen, kulkee tarpeen tullen edessä tai perässä.
– Päivää, mutta ”heikin” kelpaa. Tärkeintä on huomata toinen.
– Pääsiäinen, keskus, jota ilman joulukaan ei olisi mitään.
– Jaakko Löytty, sanoittaa ja antaa sävelet nykypäivän uskonnollisuudelle.
– Kuoleman jälkeinen elämä, antaa merkityksen myös elämälle ennen kuolemaa.

4. Talous on nyt kunnossa ja metsät ovat pitkäaikaisena tukena. Ylimääräisistä kiinteistöistä luovutaan. Luonnollisen poistuman myötä henkilöstö vähenee. Toiminta suunnitellaan varojen mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä tarkempaa jumalanpalvelussuunnitelmaa resurssien pohjalta, työntekijöiden jaksamisesta huolehtimista, seurakuntalaisten aktiivisuutta hallinnossa ja vapaaehtoistehtävissä.

5. Pelastuksen asiassa totuus = Jeesus Kristus. Arkielämässä totuus haastaa rehellisyyteen, mutta totuudentorveksi minusta ei ole.
Armo on minulle Ansaitsematonta Rakkautta Minun Osakseni. Arjessa se on uudelleen alkamisen mahdollisuus niin itselle kuin toisille.

6. Olen seurakunnan pappi, joka saa hengellistä hoitoa herännäisseuroista ja Herättäjäjuhlilta.

7. ”Minä olen köyhä ja avuton, mutta sinä, Herra, pidät minusta huolen. Sinä olet apuni ja pelastajani. Jumalani, älä viivy!” Ps. 40–18.

8. Hyvän hallinnon lisäksi hänen tulee hahmottaa kappeleiden erilaisuus ja erilaiset tarpeet. On asioita, jotka on hyvä hoitaa samalla tavalla eri kappeleissa, mutta on myös toiminnallisia juttuja, joissa erot rikastuttavat. Epävarmuuden ja erilaisuuden sietokykyä myös tarvitaan. Kirkkoherra tarvitsee isot korvat, pienen suun ja hyvät delegoinnin, suunnittelun ja organisoinnin taidot. Niin Siikalatvalla kuin muuallakin, kirkkoherran tulisi osata hahmottaa kokonaisuus.

9. Haluaisin keskustella äidin kanssa kasvotusten ja tietää asiasta hiukan tarkemmin. Äitihän ei leirillä ollut, vaan lapsi. Rakkaan kirkkomme sisälle mahtuu liian tiukkaa ja tuomitsevaa opetusta, mutta myös liian vapaamielistä ja pehmoista. Tästä olisi kiva äidin kanssa keskustella. Sähköposti ei ole paras mahdollinen väline hoidella tämäntyyppisiä asioita.

10. On helpompi päästä perille, kun tietää minne on menossa!

2. vaalisijalla Siikalatvan seurakunnan kappalainen Perttu Kyllönen.
1. Olen 36 vuotta. Perheeseeni kuuluvat Anne-vaimo ja vastasyntynyt poika. Harrastan monipuolisesti liikuntaa ja musiikkia jollakin tavalla.

2. Olen valmistunut papiksi 2002 pyhäinpäivänä. Ensimmäinen työpaikka oli Oulun Tuiran seurakunta. Sitten olin Pudasjärvellä seurakuntapastorina 4 vuotta. Nyt olen ollut kappalaisen virassa Siikalatvan seurakunnassa kohta 4 vuotta. Vastuualueena on kappeliseurakunta ja koko seurakunnassa kasvatustyö.

3. -Paimen. Paimen johtaa kotiin.
– Ehkä ”päivää”. Riippuu tilanteesta, kumpaa käytän.
– Pääsiäinen. Joululla ei ole merkitystä ilman pääsiäistä.
– Bach. Kirjahyllystämme löytyy Bachia.
– Kuoleman jälkeinen elämä. Elämän lahjan ymmärrämme iankaikkisuuden taustaa vastaan.

4. Siikalatvan seurakunnassa on monia haasteita. Talous on tällä hetkellä miinuksella noin 200 000 euroa vuodessa. Taloutta saadaan tasapainoon kirkon perustehtävää tukemattomien toimintojen karsimisella, esimerkiksi kiinteistöjen myynnillä. Väkiluvun vähetessä alueella täytyy resursseja mitoittaa uudelleen. Tämä on mahdollista työntekijäresurssien luonnollisen poistuman, eläköitymisen kautta. Tärkeää on myös yhteistyö kappeleiden kesken. Toimintaa täytyy pystyä myös uudistamaan. Se edellyttää hyvää suunnittelua.

5. Armo on Jumalan suuri lahja. Sen lahjan ihminen voi saada ilman omaa ansiota Jeesuksen Kristuksen sovintokuoleman kautta. Sovintosaarnaa julistetaan Jumalan armovaltakunnasta. Armo opettaa totuuden tuntemiseen. Armo on totuutta edellä.

6. Herätysliikkeet ovat rikkaus kirkossa. Itse kuulun vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen.
7. ”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeelliset ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei ole pieninkään salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” Ps. 139:13–16.
Tämä Raamatunkohta on puhutellut minua viimepäivinä ja aikaisemminkin. Siinä kuvastuu Jumalan huolenpito ihmisen kaikissa vaiheissa. Psalmi puhuu myös siitä miten jo alusta asti ihminen on elämälle valmis Jumalan kuva.

8. Yhteistyökykyä, rohkeasti toimia muutosjohtajana, suunnitelmallisuutta ja organisointikykyä ja olla läsnä seurakuntalaisten keskellä arjessa.

9. Kysyisin häneltä, minkälaista vapaamielinen opetus on ollut. Sitten, jos asia on todellinen ja kirkon opetuksen vastainen, kysyisin ketä asia koskee. Pahoittelisin tilannetta ja keskustelisin asianosaisen työntekijän / asianosaisten työntekijöiden kanssa kahden kesken.

10. Don´t worry, be happy. Älä hätäile, ole onnellinen.

3. vaalisijalla Nivalan seurakunnan seurakuntapastori Janne Isomaa.
1. Olen 44-vuotias ja avioliitossa Anne-vaimoni kanssa. Lastemme nimet ovat Inge-Greetta, Artturi, Majlis, Alma, Irmeli, Onerva ja Angervo. Harrastan lukemista ja liikuntaa.

2. Olen työskennellyt veneteollisuudessa kolme vuotta, koulunkäyntiavustajana puolitoista vuotta, kanttorina yli kaksi vuotta Kajaanin ja Paltamon seurakunnassa, opettajana Kestilässä yhden vuoden ja Haapajärvellä neljä vuotta, pappina Siikalatvalla kymmenen kuukautta ja Nivalassa neljä ja puoli vuotta.

3. – Kunnioittava ja palveleva johtaja
– Hei: läheisempi tervehdys
– pääsiäinen: ylösnousemuksen ilo
– Bach: arvostan urkumusiikkia
– Kuolemanjälkeinen elämä: sitä varten uskon.

4. Työntekijän tai viranhaltijan jäädessä eläkkeelle tai siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen on ensisijaisesti mietittävä, voidaanko työt jakaa jäljelle jääneitten työntekijöiden kesken. Tämä merkitsee työntekijöiden työnjaon uudelleen tarkastelua. Tulevan kirkkoherran, talouspäällikön, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden on tehtävä päätökset ensisijaisesti seurakunnan perustehtävän näkökulmasta rakentavassa ja sävyisässä hengessä.

5. Ne ovat tärkeitä asioita. Sijoittaisin ne toiseen järjestykseen. Armollisessa ilmapiirissä voi turvallisesti ja lähimmäistä kunnioittaen etsiä totuutta.

6. Kuulun vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen. Haluan kunnioittaa ja arvostaa myös eri tavalla ajattelevan ihmisen vakaumusta.

7. ”Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Kun hän ei säästänyt omaa Poikaansakaan vaan antoi hänet kuolemaan kaikkien meidän puolestamme, kuinka hän ei lahjoittaisi Poikansa mukana meille kaikkea muutakin?” Room. 28: 31–32.

8. Kirkkoherran tulee arvostaa seurakuntalaisiaan ja rohkaista heitä tuomaan omia ideoitaan seurakunnan toiminnan kehittämiseksi. Hänen tehtävänään on luoda vapaa ja myönteinen työilmapiiri, jossa jokaisen työntekijän vahvuudet pääsevät esille. Hyvä johtaja luottaa työntekijöihinsä, arvostaa heitä ja tekee työtä heidän hyvinvointinsa puolesta. Kirkkoherran velvollisuus on perehtyä työhönsä kuuluviin asioihin huolellisesti, ja tuoda ne hyvissä ajoin kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston päätettäväksi. Kirkkoherran on osattava hyödyntää myös kappelineuvostojen työpanos, jotta seurakuntaa voidaan kehittää mahdollisimman tasapuolisesti. Johtajan on oltava aktiivinen ja aloitteellinen toimija ja suunnannäyttäjä, joka on aidosti innostunut työstään.

9. Ensin varmistan sähköpostin lähettäjältä, kuka työntekijä on kysymyksessä. Tämän jälkeen haluaisin kuulla työntekijän näkemyksen asiasta ja miettisimme yhdessä, olisiko tilanteessa voinut toimia toisin. Seuraavaksi kehottaisin työntekijää ottamaan yhteyttä sähköpostin lähettäjään ja keskustelemaan tilanteesta rakentavassa hengessä.

10. Jokainen hetki elämässäni on lahja, ja jokainen kohtaamani ihminen on tärkeä, ainutlaatuinen ja arvokas.

Kirkkoherranvaali

Vaalisijalle asetetut antavat vaalinäytteensä toimittamalla päiväjumalanpalveluksen Pulkkilan kirkossa seuraavina perättäisinä sunnuntaipäivinä klo 10
– 1. vaalisijalla oleva Siikalatvan seurakunnan kappalainen Merja Jyrkkä su 9.9.
– 2. vaalisijalla oleva Siikalatvan seurakunnan kappalainen Perttu Kyllönen su 16.9.
– 3. vaalisijalla oleva Nivalan seurakunnan seurakuntapastori Janne Isomaa su 23.9.

Vaalinäytteen jälkeen on kirkkokahvit ja ehdokkaan kyselytunti Pulkkilan seurakuntatalossa.
Siikalatvan muissa kirkoissa ei ole jumalanpalveluksia niinä sunnuntaina, jolloin annetaan vaalinäyte.
Pulkkilaan järjestetään kuljetus tarpeen mukaan. Vaalinäytesunnuntain kirkkokyyditykseen ilmoittautuminen p. 0207 109 860 viimeistään edellisenä perjantaina klo 12 mennessä.

Kirkkoherranvaalin ennakkoäänestys 1.–5.10. ja vaalit 7.–8.10.

Lue lisää aiheesta:

Siikalatvan seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 28/2012