Maata kiertelemässä

12.9.12

Maata kiertelemässä

Mormoniusko Romneyn verolinjan takana

Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney kertoo Salt Lake Tribunen haastattelussa miksi hän ei ole paljastanut maksamiensa verojen määrää. Romney väittää, ettei halua kertoa, kuinka paljon hän on vaimonsa Annin kanssa avustanut mormonikirkkoa. Romneyt ovat mormonikirkon jäseniä.
   Mormonikirkko ei Romneyn mukaan koskaan julkista kuinka paljon ihmiset antavat sille lahjoituksia.
   – Lahjoitukset ovat meidän, kirkkomme ja Jumalan välinen asia, hän sanoo.
   Miljoonien köyhien amerikkalaisten veroprosentti on korkeampi kuin Romneylla ja hänen kaltaisillaan miljonääreillä. Veroprosentista ja tietojen peittelystä on tullut demokraattien vaaliase. Myös Romneyn kilpakumppanit republikaanien jo käydyssä esivaalitaistelussa vaativat, että ehdokas kertoisi verotietonsa.
   Presidenttiehdokas vakuuttaa, että on maksanut liittovaltiolle tuloistaan vuosittain vähintään 13 prosenttia. Hän on kieltäytynyt julkistamasta asiakirjoja, joista selviäisi tarkat luvut.
   Romney on kuitenkin julkistanut vuoden 2010 asiakirjat, joiden mukaan hän ansaitsi noin 17 miljoonaa euroa. Liittovaltion tuloveroa hän maksoi 13,9 prosenttia.
   Romney on luvannut julkistaa myös vuoden 2011 tiedot.
   Ann Romney rakastaa hyväntekoa.
   – Kun annamme shekin, itken, sanoo Ann Romney.
   – Minä itken myös, mutta toisesta syytä, Mitt Romney lisää.
   Ann Romneyn mukaan lahjoittaminen kertoo kuinka paljon uskova luottaa Jumalaan
   – Se opettaa, että emme saa olla liikaa sidoksissa maailmaan ja kuinka siunattuja olemme. Suurin osa siunauksista ei ole taloudellisia, vaan tulevat Korkeimmalta, Ann Romney hehkuttaa.
   Mitt Romneyn omaisuuden arvellaan olevan lähes 200 miljoonan euron arvoinen.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 29/2012