Satellite Stories villitsi yleisöä Koomalavalla Qstockissa kesällä 2012.

Nöyränä, muttei nöyristellen

26.9.12

– Ei tässä nyt vielä mikään U2 olla, mutta eihän sitä tiedä, mihin kaikki johtaa, Satellite Stories -yhtyeen laulaja ja kitaristi Esa Mankinen toteaa vaatimattomasti.

Vaikka yhtyeen jäsenet ovat liikkeellä nöyrällä asenteella, he osaavat ottaa yleisön haltuunsa. Tämän todisti ainakin viimekesäinen keikka Qstock-festareilla. Menevät kappaleet ja vauhdikkaat välispiikit saivat yleisön villiksi.
   Nöyrälle asenteelle löytyy myös syy.
   – Musiikissa ei juuri pysty tekemään pitkän ajan suunnitelmia. Kaikki voi muuttua tosi nopeasti, sanoo yhtyeen rumpali Olli-Pekka Ervasti.

Netin kautta
tunnetuksi

Poikien yhteinen taival alkoi 2008 yliopistosta, jossa Mankinen opiskelee musiikkikasvatusta ja Ervasti luokanopettajaksi. Myös basisti Jyri Pesonen ja kitaristi Marko Heikkinen opiskelevat yliopistossa.
   Tähän mennessä opinnot ovat rullanneet musiikinteon ohessa, mutta nyt pojat aikovat keskittyä musiikkiin.
   – Pidän varmaan välivuoden, Mankinen tuumii.
   Satellite Storiesin lähtötilanne oli, kuten monilla muillakin yhtyeillä, että soitellaan omaksi ilokseen. Ervasti ja Mankinen aloittivat kahdestaan, mutta pian mukaan pyydettiin myös Pesonen ja Heikkinen. Yhteinen sävel löytyi helposti.
   – Aluksi me vain jammailtiin, mutta sitten alkoi syntyä kappaleita. Nauhoitettiin ne ja ladattiin nettiin, kertoo Mankinen.
   Yhtyeen jäsenet mainostivat party indie -tyylistä musiikkiaan erilaisissa musiikkiblogeissa, ja niin se levisi ympäri maailmaa.
   – Netti on helppo kanava mainostamiseen. Aika nopeasti löytyi sellaiset ihmiset, jotka tykkäävät, Mankinen sanoo.
   – En olisi silloin vielä arvannut, että tulemme tekemään myös kiertueita, Ervasti toteaa.
   Ensimmäisen singlensä Blame the fireworks yhtye julkaisi vuonna 2011.

Keikkailu on
kovaa työtä

Satellite Stories aloitti keikkailun Oulun alueella ja laajensi reviiriään hiljalleen.
   – Kaikki on tapahtunut pikkuhiljaa, sanoo Mankinen.
   – Hirveästi on tehty työtä tämän eteen kaikilla osa-alueilla roudauksesta lähtien, mutta kun on mukavaa, niin sitä jaksaa, Ervasti lisää.
   Pojat kertovat saaneensa keikkailun myötä sekä uusia kuulijoita että varmuutta esiintymiseensä.
   – Olemme saaneet kokemuksia siitä, miten keikkatilanteissa toimitaan. Kaikki lavat kun ovat erilaisia keskenään, Mankinen toteaa.
   Sittemmin Satellite Stories on keikkaillut muun muassa Saksassa, Norjassa, Ranskassa ja jopa Japanissa asti. Ensimmäisen ulkomaankiertueensa yhtye järjesti kokonaan itse.
   – Saksasta löytyy paljon kysyntää, joten oli loogista lähteä sinne kiertueelle. Toisella kiertueella oli jo manageri ja toinenkin bändi mukana, Mankinen kertoo.
   Keikkoja on järjestetty myös ulkomaisten yhtyeiden kanssa yhteistyössä.
   – Eräs ranskalainen bändi järjesti meille neljä keikkaa Ranskaan ja me puolestamme järjestimme heille saman Suomeen, kertoo Ervasti.

Debyyttialbumi
vihdoin valmis

Satellite Stories julkaisi juuri debyyttialbuminsa Phrases To Break The Ice. Viikolla 37 se valittiin YleX:n viikon albumiksi. Levyä on tehty kauan ja hartaasti.
   – Meillä oli paljon biisejä, mutta ne eivät olleet soittokunnossa. Olemme työstäneet kappaleita kaikessa rauhassa, Mankinen kertoo.
   Hänen mukaansa vanhimmat levylle päätyneet biisit tehtiin jo vuoden 2009 alussa.
   – Äänitys tehtiin Joensuussa, ja sen hoiti Stella-yhtyeen kitaristi Heikki Marttila, Mankinen sanoo.
   Seuraavaksi Satellite Stories lähtee tuoreen levynsä tiimoilta kiertueelle, joka vie yhtyeen kotimaan keikkojen lisäksi Saksaan, Ranskaan, Sveitsiin, Iso-Britanniaan ja Venäjälle saakka.
   Tulevaisuus on vielä nuorilla miehillä avoinna.
   – Toivottavasti saa ainakin tehdä musiikkia ja keikkailla, Mankinen ja Ervasti summaavat.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 31/2012