Pääkirjoitus

12.9.12

Pääkirjoitus

Ravitsevia kohtaamisia

Hyvä ruoka – parempi mieli, niinhän se tuttu mainoslause kuuluu. Ja toisin kuin monesta muusta mainoslauseesta, tämän meistä jokainen tietää todeksi oman kokemuksen kautta. Kun maha on täynnä, koko elämä tuntuu paremmalta.
   Tähän tietoon panostetaan yhä enemmän myös seurakunnissa. Esimerkiksi Oulun seurakunnat ovat lisänneet erittäin huokeiden lounaiden ja ilmaisten aamupalojen tarjontaa eri puolilla kaupunkia. Panostuksella ei haluta ravita pelkästään ruumista ja mieltä, vaan tarjota myös mahdollisuuksia kohtaamiseen.
   Moni kaipaa lämmintä ateriaa ja kupillista kahvia mutta ennen kaikkea mukavaa seuraa. Ja mikäpä olisikaan parempi tapa kohdata luontevasti kuin yhteisen ruokapöydän ääressä? Ajatuksia ja huolia on monesti helpompi jakaa, kun on ensin nauttinut vieretysten apetta ja jakanut päivän lehden.
   Nämä ruokaisat kohtaamiset ovat mahdollisia vapaaehtoisten ansiosta, sillä he kokkaavat ja jakavat ruoat. Läsnä on aina myös seurakuntien työntekijöitä, jotka ovat paikalla kohtaamisia ja keskusteluja varten. Pakko ei ole jutella. Seurasta voi nauttia puhumattakin. Joskus jo se, että pääsee itse valmiiseen pöytään, eikä tarvitse huolehtia muista, voi olla kaivattua vaihtelua.
   Keväällä saimme toimitukseen postia, jossa ihmeteltiin, miksei seurakunnissa ole tarjolla juuri mitään toimintaa tavallisille keski-ikäisille. Perheille on monenlaisia kerhoja, nuorille yökahviloita ja senioreille erilaisia piirejä. Postin lähettäjä kaipasi esimerkiksi paikkaa, jonne voisi poiketa kävelyllään juomaan iltateet ja juttelemaan arkisista jutuista.
   On hienoa, että seurakuntia kaivataan osaksi arkea. Ehkäpä ensi vuonna yhteisten aamiaisten lisäksi on tarjolla jossain myös iltateepysäkkejä.

Elsi Salovaara
elsi.salovaara@rauhantervehdys.fi

Artikkeli on osa lehteä 29/2012