Pelasta maailma -sarja

12.9.12

Pelasta maailma -sarja

”Olen elämäntavoiltani vegaani. Tämä tarkoittaa sitä, etten syö mitään eläinperäistä kuten lihaa, maitoa tai munia. En myöskään osta vaatteita, joissa on nahkaa, turkista tai villaa.
   Ajatus eläinten tappamisesta ravinnoksi on vaivannut minua lapsesta saakka. 18-vuotiaana sain päähänpiston suorittaa kasvissyöntikokeilun. Olin tuolloin Lontoossa siskoni luona ja hänen esimerkistään noudatin kasvisruokavaliota vierailun ajan. Huomasin sen olevan helppoa ja jatkoin samaa linjaa Suomeen palattuani.
   Kasvissyöjästä vegaaniksi siirtyminen tapahtui nopeasti. Tunsin huonoa omaatuntoa eläinten kohtalosta ja opin, että suurin osa naudanlihasta tulee maitotiloilta. Näin maitotuotteetkin jäivät pois. Lähipiiri ei juurikaan ihmetellyt asiaa, eikä vakaumukseni vaikuttanut armeijan käymiseen. Sain sekä kasarmilla että leireillä omat ruoat.
   Nykyinen tehotuotanto on eläinten hyvinvoinnin kannalta täysin kestämätöntä. Elämä ahtaissa suljetuissa tiloissa vailla virikkeitä on pahempi epäkohta kuin eläimen hengen vieminen. Eläinten hyväksikäytössä on moni asia pielessä. Tästä syystä jätän hyllyyn myös eläinkokeilla testatut tuotteet.
   Osa lähipiiristäni on innostunut kokeilemaan korvata osia ruokavaliostaan kasvisperäisillä tuotteilla. Eräs kuntosalilla käyvä kaverini lisäsi soijarouheen käyttöä ruokavaliossaan, kun hän huomasi sen olevan 50 % proteiinia. Minulle läheinen pariskunta on omistanut joka toisen päivän kasvisruoalle terveysvaikutusten vuoksi.
   Kenenkään ei ole pakko luopua lihasta kertarysäyksellä. Jo pelkkä lihan kulutuksen vähentäminen on eläinten hyvinvoinnin kannalta merkittävä teko. Sen voi aloittaa vaikkapa lihattomalla kokeiluviikolla, ja jatkaa siitä sitten haluamallaan tavalla. Itse en ole kaivannut yhtään ruokalajia, josta olen luopunut.
   Suurin osa tuotantoeläinten hyvinvointiongelmista johtuu siitä, että lihaa pitää tuottaa suuria määriä. Jos kulutus pienenisi, voitaisiin eläimille taata perinteisemmät pientilaolot. Lisäksi lihaa syövien kannattaa suosia poroa, riistaa ja villiä kalaa. Ne ovat saaneet elää elämänsä luonnossa.
   Suurinta herkkuani ovat erilaiset voileivät. Päälle laitan esimerkiksi hummusta, tofua, hamppua, seitania, tomaattia ja kurkkua. Kasvisruokavalion ei tarvitse olla yksipuolista, sillä vaihtoehtoja riittää.
   Mielestäni parempi maailma saadaan aikaiseksi, kun tiedotetaan ihmisiä eläinten nykyoloista. Suurin osa ihmisistä kuitenkin toivoo eläinten voivan hyvin, ja juuri he käyttävät lopullista valtaa sekä tuottajia että poliitikkoja kohtaan. Jokainen ostos on mielipide.”

MARIA-MELINA VÄYRYNEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2012