Taisto Sutinen on ollut järjestämässä työttömien ruokailuja jo vuosia.(Kuva: Pekka Helin)

Ruokaa tarjolla joka arkipäivä

12.9.12

Oulun seurakunnissa on tarjolla maksuton aamiainen tai kaksi euroa maksava lounas joka arkipäivä. Ruuan tekevät ja tarjoavat vapaaehtoiset.

Oululainen eläkeläinen Taisto Sutinen osaa tehdä maistuvia omenapiirakoita. Ruokatarpeet löytyvät omasta pihasta.
   – Tuommoisia vihreitä mollukoita, hän osoittaa pihalle, jossa omenapuut kantavat hedelmää. Pihlajaakin löytyy, mutta Sutinen hyödyntää sitä harvoin ruuanlaitossa.
   Sutinen osaa kokata, mutta Tuiran seurakunnan vapaaehtoisena hän ei valmista seurakunnan aterioille ruokaa, vaan auttaa muilla tavoilla.
   Esimerkiksi ensi perjantaina Pyhän Luukkaan kappelissa Sutinen kuorii perunoita ja valmistelee salia tarjoilukuntoon. Aterian jälkeen hän panee ruokailuvälineet tiskikoneeseen ja siivoaa jäljet.
   Aterioilla on Sutisen mukaan tavallisesti useita vapaaehtoisia auttamassa. Aterioitsijat ovat usein pienituloisia, eläkeläisiä ja työttömiä. Monille seurakuntien tarjoamat ateriat ovat niin tärkeitä, että he käyvät syömässä aamupuuron tai aterian viikon jokaisena arkipäivänä.
   Monet tulevat Sutisen mukaan ruokailuun, koska eivät saa laitettua ruokaa, vaikka varaa kenties olisikin. Tällaisia ovat muun muassa yksinäiset.
   – Jokainen saa syödä, vaikka ei ole rahaakaan, Taisto Sutinen muistuttaa.
   Ruoka on Sutisen mukaan hyvää ja halpaa. Koskaan se ei ole loppunut kesken, vaan sitä on jopa annettu mukaan. Sutinen on vienyt ruokaa eräälle iäkkäälle pariskunnalle.
   Sutinen kiittelee ateriahetkien sosiaalista merkitystä. Aterioilla tutustuu ihmisiin ja näkee vanhoja tuttuja. Monet tulevat ja lähtevät ruokailusta yhdessä, mikä ehkä kertoo ystävyyssuhteiden syntymisestä.
   Pyhän Luukkaan kappelilla vapaaehtoisena pääkokkina työskentelee Pasi Piirainen. Hän kertoo, ettei koskaan käytä kokatessaan valmiita eineksiä. Tuloksena on suomalaista terveellistä kotiruokaa. Ruokalajeja ovat esimerkiksi lihakeitto, silakkapihvit muusin kera ja kanarisotto.
   Diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järvi kertoo, että Oulun seurakunnat eivät hänen kokemuksensa mukaan ole ennen tarjonneet näin paljon aterioita. Suuri lama saattaa olla poikkeus, mutta Järvi ei silloin vielä työskennellyt Oulussa.
   Miksi ruokaa tarjotaan näin paljon? Riku-Matti Järvi ei tiedä tarkkaan vastausta vaan asettaa itse kysymyksen.
   Onko pienituloisten, eläkeläisten ja työttömien määrä kasvanut? Hän pohtii.
   Järvi toteaa, että aterioille on selkeä tarve.
   – Jos tarvetta ei olisi, emme järjestäisi näin paljon ruokailumahdollisuuksia.

PEKKA HELIN

Työttömien ja vähävaraisten aterioita tarjotaan Oulun seurakuntien lisäksi myös muualla. Oman seurakunnan tarjontaa voi seurata paperilehden sivuilta 15–23.

Työttömien ateriat ja ilmaiset aamiaiset Oulussa

Maanantai
Juttutupa ma kello 10–11 Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7). Aamuhartaus ja puuroa. Lisätietoja Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Saila Luukkoselta, p. 040 5747 092.
Diakonian aamu ma kello 10.30–12 Myllyojan seurakuntatalolla (Koivumaantie 2). Alueen ihmisten yhteinen kohtaamispaikka. Lisätietoja Oulujoen seurakunnan diakoniatyöntekijä Anu Fedotoffilta, p. 040 5747 098.
Aamupuuro ma kello 11–12 Ylikiimingin seurakuntatalolla (Harjutie 5). Perhekerholaisille ja muille. Lisätietoja Oulujoen seurakunnan diakoniatyöntekijä Kati Riipiseltä, p. 040 528 1813.

Tiistai
Diakonian aamu ti kello 9–11 Elohuoneella (Isokatu 11). Aamupalaa vähävaraisille. Lisätietoja Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Sirkku Nivalalta, p. 040 730 4117.

Keskiviikko
Työttömien ruokailu kello 11–13 Heinätorin seurakuntatalolla (Aleksanterinkatu 71). Aterian hinta 2 euroa. Lisätietoja Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Riku-Matti Järveltä, p. 040 515 7315.

Torstai
Aamupuuro kello 9–10 Kaukovainion kappelissa (Hiirihaukantie 6). Alueen ihmisten yhteinen kohtaamispaikka. Lisätietoja Karjasillan seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä Marjukka Hamarilta, p. 040 575 2710 ja Terttu Rahkolta, p. 040 5752 712.
Työttömien ruokailu kello 12–13 Rajakylän seurakuntakodilla (Tervakukkatie 2). Aterian hinta 2 euroa. Lisätietoja Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Sami Riipiseltä, p. 040 574 7149.

Perjantai
Aamukahvihetki päihdetyön asiakkaille kello 9–10 Diakoniakeskuksessa (Taka-Löytynkatu 4). Lisätietoja diakonissa Tellervo Kiannolta, p. 040 7564 022.
Työttömien ateria kello 12–13 Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7). Aterian hinta 2 euroa. Lisätietoja Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Saila Luukkoselta, p. 040 5747 092.

Artikkeli on osa lehteä 29/2012