Tältä näytti kirkon alla.(Kuva: Tuomo Anttila)

Seikkailu kirkonmäellä

26.9.12

Viime lauantaina Limingassa seurakuntalaiset saivat katsoa kotikirkkoaan uusista näkökulmista. Seurakunnan järjestämässä Kirkonmäellä-tapahtumassa pääsi muun muassa kiipeämään kellotapuliin ja käymään kirkon alla.
   Kirsi Junnonaho, Limingan seurakunnan nuorisotyönohjaaja, tervehtii iloisesti kirkonmäelle kiipeäviä ihmisiä.
   – Tässä on teille kartta, johon on merkitty tehtäväpaikat. Kun ratkaisette tehtävän, saatte karttaan leiman. Kaikki leimat kerättyänne saatte palkinnoksi tikkarin, Junnonaho opastaa.
Aikuisillekin on tarjolla tehtävä: eri pisteistä löytää vastauksia tietovisaan. Visan palkintona arvotaan herkkukori.
   Ensimmäistä kertaa järjestetyssä tapahtumassa on monenlaista tutkittavaa ja koettavaa. Luukisen perhe on käynyt osallistumassa ulkoilmapyhäkouluun ja paahtamassa vaahtokarkkeja. Nyt 9-vuotias Aada ja 5-vuotias Eevi saavat taskulampun käteensä ja lähtevät katsomaan miltä kirkon alla näyttää.

Kirkko
tutuksi

Kirkonmäki-tapahtuma on toteutettu kaikkien työalojen yhteisvoimin. Paikalla on lähes kaikki seurakunnan työntekijät. Kirkkoherrakin löytyy aivan pääoven tuntumasta paistamasta makkaraa. Junnonaho selittää, että tapahtuman tavoitteena on tehdä sekä kirkosta että seurakunnan työntekijöistä tutumpia.
   – Kirkko ei ole enää keskellä kylää. Toivomme, että seurakuntalaiset kokisivat kirkon enemmän omakseen. Samalla haluamme muistuttaa, että me työntekijätkin olemme aivan tavallisia ihmisiä, Junnonaho selittää.
   Kirkon sisäpuolelta löytyy paljon sellaisia paikkoja, joihin monet tuskin ovat tutustuneet aikaisemmin. Kävijät saavat kiivetä katsomaan, millainen näkymä on saarnastuolista, tai tutustua varastohuoneeseen. Samalla voi oppia esimerkiksi lähetystyöstä ja kirkon historiasta.

Uusia
kokemuksia

Seurakunta-aktiivi Eeva Halmesmäki kertoo asuneensa Limingassa vuodesta 1966 lähtien, mutta silti hänellekin löytyy uutta koettavaa. Hän kiipeää kellotapulin torniin polvi- ja lonkkavaivoista huolimatta, ja pääsee soittamaan kirkonkelloja.
   – Kyllähän tämä kuntoilusta käy, rouva naurahtaa palattuaan tornista alas.
   – Kuulemma tapulista on aikoinaan nähnyt seitsemän kirkon tornit. Harmi kun luukut ovat nyt kiinni, enkä päässyt näkemään pitääkö väite paikkansa, Halmesmäki pohtii.
   Henna ja Paavo Kuukasjärvi ovat ratkoneet kaikki tehtävät, ja saavat palkintonsa. Heillä on ollut mukava ja mielenkiintoinen päivä.
   – Olen käynyt kirkon alla ja syönyt makkaraa, 4-vuotias Paavo kertoo.
   – Minä istuin jalkapuussa, 8-vuotias Henna muistelee.
   Sitten lapset jo hoputtavat äitiänsä. He eivät halua lähteä kotiin ihan vielä. He kiiruhtavat innoissaan vielä kerran tutustumaan kirkkoon jännittävästä näkökulmasta – sen alapuolelta.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 31/2012