Tasausta naisten hyväksi

23.9.12

Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanja huipentuu lauantaina 22. syyskuuta, jolloin vietetään myös syyspäiväntasausta. Keräystuotolla parannetaan naisten taloudellisia oikeuksia tukemalla naisten koulutusta ja pienyrittäjyyttä eri puolilla maailmaa.

Naiset ovat avain kehitykseen. Monesti naiset eivät kuitenkaan pysty päättämään omasta elämästään, ja he jäävät syrjään niin koulutuksesta kuin kehityksestäkin. Tasaus-kampanjalla pyritään tasaamaan maailman naisten kohtuutonta taakkaa.
   Kun naisella on oikeus työhön ja omaan toimeentuloon, hän kouluttaa lapsensa ja pystyy vaikuttamaan oman ja perheensä elämän suuntaan. Naisten oikeuksien toteutuminen on tehokkain keino vähentää köyhyyttä.

Ruohonjuurityön
tuloksia

Lähetysseura tukee ulkomaantyössään useita järjestöjä, jotka työskentelevät naisten aseman parantamiseksi.
   Yksi näistä järjestöistä on tansanialainen Tanganyika Christian Refugee Service (TCRS), jonka toiminnanjohtaja Mark Leveri ja kenttätyöntekijät Kellen Machibya ja Rehema Samuel vierailevat Suomessa syyskuussa. Vieraiden ohjelmassa on vierailuja seurakunnissa, eduskunnassa ja erilaisissa tapahtumissa.
   Järjestön projektit parantavat naisten taloudellista asemaa esimerkiksi kädentaito-, pienyrittäjyys- ja viljelykoulutuksen sekä säästölainaryhmien avulla. Tärkein tavoite on itseään arvostava nainen, joka siirtää oppimansa eteenpäin tuleville sukupolville. Terveiden ja koulutettujen äitien lapsista kasvaa terveitä ja koulutettuja aikuisia, joilla on eväät nostaa perheensä irti köyhyydestä.

Testaa tietojasi
verkossa

Tietoutensa naisten maailmanlaajuisesta asemasta ja oikeuksista voi testata Tasaus-verkkosivujen Totta vai Tarua -kyselyssä. Samalla osallistuu viiden Seis! Pysäytä ihmiskauppa -kirjan arvontaan. Verkkosivuilla voi myös konkreettisesti tasata naisten taakkaa ja seurata, kuinka taakka kevenee yhä useampien osallistuessa.
   Tasaus on Suomen Lähetysseuran vuosittainen kampanja, jolla tuetaan Lähetysseuran tekemää kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa. Tasaus-kampanja syntyi vuonna 1992 kevät- ja syyspäiväntasauksen innoittamana.
   Valo jakaantuu maailmassa tasan kaksi kertaa vuodessa, mutta elämisen edellytykset eivät koskaan. Siksi tarvitaan hyvinvoinnin tasaamista.

SALLA MATILAINEN

Artikkeli on osa lehteä 30/2012