Yhteishenki auttaa jaksamaan

12.9.12

Oulun seudun ammattiopiston kokki- sekä matkailupuolen opiskelijoita on kokoontunut Hietasaaren kaupunkileirikeskukseen. Alkamassa on ryhmäytymispäivä, jonka tarkoituksena on tutustuttaa ensimmäisen vuoden opiskelijat oman ryhmänsä jäseniin. Tänään vuorossa on kokkiopiskelijoiden ryhmä.
Päivä alkaa aamupalalla ulkona aurinkoisessa säässä.
   – Aluksi ryhmäytyminen oli opinto-ohjaajien ja tutoropiskelijoiden vetämää, mutta nyt muutaman vuoden ajan matkailupuolen opiskelijat vetävät ryhmätymispäivän osana omia opintojaan, kertoo Oulun seudun ammattiopiston matkailualan opettaja Matti Simi.
   Hän kertoo, että nuoret opiskelevat ryhmän ohjaamista ensin teoriassa ja sitten harjoittelevat.
   – Tämä sopii hyvin osaksi opintoja, sillä ryhmäytymispäivät ovat toistuvia tapahtumia. Tällainen antaa opetukseen enemmän, Simi toteaa.
   Myös seurakunta on mukana ryhmäytymispäivässä. Sen lisäksi, että päivä vietetään seurakunnan leirikeskuksessa Hietasaaressa, pitää kirkon työntekijä opiskelijoille tuokion keskustelun ja tutustumisleikkien merkeissä.
   – Yhteistyö seurakunnan kanssa on sujunut hyvin, ja voimme sovittaa aikataulun joustavasti molemmille sopivaksi, Simi sanoo.

Ryhmätehtävät
luovat yhteishenkeä

Ensimmäisessä tutustumisleikissä opiskelijat asettuvat rinkiin ja ottavat toisiaan käsistä kiinni. Leikki alkaa siten, että yksi koskettaa oikealla jalallaan vasemmalla puolellaan olevan oikeaa jalkaa. Kosketuksen saanut jatkaa samalla tavalla. Toisten käsistä ei saa päästä irti. Juju on siinä, että pian kaikilla on jalat solmussa ja osallistujat putoavat yksi toisensa jälkeen pois pelistä.
   Jousiammuntaakin opiskelijat pääsevät kokeilemaan. Ensin harjoitellaan parilla nuolella, sitten kisataan pareittain. Voittajat pääsevät vielä kisaamaan keskenään pistevoitosta. Eräs poika innostuu niin paljon, että aikoo hankkia oman jousen ja alkaa harrastamaan jousiammuntaa.
   Viimeiseksi koko ryhmän täytyy kulkea määrätty matka vain kahta lankkua ja kolmea muovista pullokoria apunaan käyttäen siten, ettei kukaan kosketa välillä maata. Tällä kertaa ensimmäistä vuotta opiskelevien ryhmä on sen verran pieni, että vanhempia opiskelijoita otetaan mukaan suoritukseen.

Voimavaroja
opiskeluun

Lopuksi diakoniatyöntekijä Salla Tuominen pitää tunnin mittaisen tilaisuuden sisätiloissa.
   Ensin keskustellaan seurakunnasta ja sen työntekijöiden erilaisista tehtävistä, ja sen jälkeen opettelemme toistemme nimet. Toimittajakin pääsee mukaan nimileikkeihin. Ryhmä on sen verran pieni, että nimet opitaan nopeasti.
   Tutustumme toisiimme ja etsimme yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Tuominen asettelee lattialle kuvia. Jokainen valitsee niistä sellaisia, joista itse saa voimavaroja. Sen jälkeen kerromme vuorollamme, miksi valitsimme juuri kyseiset kuvat. Sitä kautta opimme toisistamme vielä lisää.
   On mielenkiintoista kuulla, mistä kukakin pitää ja mitä harrastaa, vaikken kuulukaan kyseiseen ryhmään. Eräs opiskelija harmittelee, etteivät kaikki ryhmän opiskelijat olleet paikalla. Heidän ryhmänohjaajansa, opettaja Veikko Pirttimaa lupaa muistaa toiveen uudesta ryhmäytymispäivästä, jossa kaikki ovat mukana.
   Päivän päätteeksi keskustelemme vielä jaksamisesta. Sosiaaliset suhteet, riittävä uni, ravinto, harrastukset ja liikunta ovat viisi jaksamiseen vaikuttavaa perusasiaa. Kun ne ovat kunnossa, myös opiskelu ja työ sujuvat paremmin.
   Tuominen muistuttaa vielä, että jos asiat tuntuvat kasautuvan ja ongelmia tulee vastaan, ei niiden kanssa tarvitse jäädä yksin.
   – Opettajat, opinto-ohjaajat, sekä seurakunnan työntekijät ovat niitä, joiden puoleen voi aina kääntyä. Eikä pidä unohtaa luokkatovereita, jotka myös voivat auttaa ja tukea vaikeissa tilanteissa, Tuominen toteaa.

Toimittajan kommentti:
Pääsin itse aikoinaan opiskelemaan varasijalta. Kun sain tiedon hyväksytyksi tulemisesta, muut olivat olleet koulussa jo pari päivää.
   Minun osaltani nimileikit ja muut jäivät leikkimättä, mutta kahvitaukojen sekä vapaa-ajalla pidettyjen tapaamisten aikana tutustuin luokkatovereihini.
   Pelko siitä, että porukkaan olisi vaikea päästä sisään, osoittautui turhaksi. Ryhmäytymisessä mukana oleminen tosin olisi voinut tehdä sen helpommaksi.

KATJA KIISKINEN

Oppilaitostyöntekijät:

Ari Savuoja, yliopistopastori, p. 040 524 5919. Työpiste huone TF101 Oulun yliopistolla. Tavoittaa myös osoitteella yliopistopastori@oulu.fi.

Arpád Kovács, kansainvälisen työn pastori,
p. 040 5242 778.

Katariina Pitkänen, oppilaitospastori, p. 050 3868 677.
Tavattavissa Oamkin Tekniikan yksikön Kohtaamispaikassa tiistaisin kello 11.30 ja ammattiopiston Kaukovainion yksikön opiskelijaravintolassa torstaisin kello 12.

Salla Tuominen, oppilaitosdiakoni,
p. 040 5747 132.

Taina Voutilainen, kirkkomuusikko,
p. 044 3161 729.

Virpi Sillanpää-Posio, oppilaitospastori, p. 044 3161 581. Hänen kanssaan samaa virkaa hoitaa oppilaitosteologi Jenni Siljander, p. 044 3161 450.

Artikkeli on osa lehteä 29/2012